O “Αόρατος” του Π Κανάρη, η συναυλία στο Παλλάς και το ξέσπασμα του Μάνου Ελευθερίου κατά δισκογραφικών και ΑΕΠΙ

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Όταν ένας μεγάλος ποιητής όπως ο Μάνος Ελευθερίου, εμπιστεύεται τους στίχους του σε ένα «νέο» δημιουργό, αναμφισβήτητα  κάτι ιδιαίτερο βλέπει στη δουλειά του.


 

Αυτό συμβαίνει με τον Περικλή Κανάρη που τα τελευταία χρόνια ζει και επενδύει μουσικά στη Νέα Υόρκη.  ‘Όλοι τον ξέρουμε, μέσα από το τραγούδι «Στην Υγειά μας» που έγραψε και συνέθεσε   για τις ανάγκες της επιτυχημένης  εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Ο Περικλής Κανάρης τον Οκτώβριο του 2014, στο Tribeca Performing Arts Center της Νέας Υόρκης, παρουσίασε  για πρώτη φορά το άλμπουμ ο «Αόρατος». Μια  συλλογή τραγουδιών που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος  και είναι σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Ο δίσκος συγκίνησε και αγκαλιάστηκε με μεγάλη θέρμη  από τους απόδημους στο εξωτερικό,  με αποτέλεσμα ο Περικλής Κανάρης, να τολμήσει και να ταξιδέψει το δίσκο του στην Ελλάδα, αψηφώντας όχι μόνο την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και την κρίση που υπάρχει στο χώρο της  δισκογραφίας.

Στις 23 Νοεμβρίου ο «Αόρατος», θα ζωντανέψει στη σκηνή του Παλλάς, μέσω τριών  σπουδαίων φωνών  που ξεχωρίζουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Κώστα Μακεδόνα, Ρίτας Αντωνοπούλου αλλά και μέσω μιας νεοφερμένης  φωνής, αυτή  της  Λαμπρινής Καρακώστα.

 

Όλα όσα έγιναν στην συνέντευξη Τύπου και το ξέσπασμα του Μάνου Ελευθερίου κατά των δισκογραφικών εταιριών και την ΑΕΠΙ:

Το μεσημέρι της Τρίτης(8/10) ο Περικλής Κανάρης, μαζί με τον Μάνο Ελευθερίου, τον Κώστα Μακεδόνα και  τη Ρίτα Αντωνοπούλου, με αφορμή την μουσική βραδιά στο θέατρο Παλλάς αλλά και την άφιξη του «Αόρατου» στην πατρίδα του, συναντήθηκαν στον πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο, για να μιλήσουν και να μοιραστούν  ο καθένας ξεχωριστά την δική του εμπειρία.

«Στη σκηνή Θα συμπράξουν δυο διαφορετικές κουλτούρες» μας είπε ο Περικλής Κανάρης, «όχι μόνο γιατί θα ενωθούν δυο ομάδες  μουσικών από Ελλάδα και εξωτερικό αλλά γιατί θα συμπράξουν  δυο κουλτούρες που υπάρχουν  μέσα μου, όλα αυτά  τα χρόνια. Είναι μια παράσταση  πολύ ενδιαφέρουσα  γιατί θα ακούσουμε ελληνική μουσική με διεθνείς ήχους.  Ενώ τόνισε ότι «Είναι ένα μεγάλο  στοίχημα για μένα. Πιστεύω σε αυτό που κάνω και εύχομαι ο κόσμος να το αγαπήσει.  Στην παράσταση θα ακούσετε τραγούδια από τον «Αόρατο» αλλά θα παρουσιαστούν τραγούδια από άλλους αγαπημένους και σπουδαίους συνθέτες όπως  Ανδριόπουλου, Θεοδωράκη, Μούτση, Ξαρχάκου, Σπανού, Μικρούτσικου, Κουγιουμτζή, Μαρκόπουλου αλλά και Νικολόπουλου, τραγούδια τα οποία έχω ενορχηστρώσει εγω και είναι όλα σε στίχους Μάνου Ελευθερίου..»

 

Ο αξιολάτρευτος ποιητής μας, Μάνος Ελευθερίου, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν έθιξε κάποια σοβαρά θέματα που αφορούν τους Έλληνες συνθέτες και  στιχουργούς. Χαρακτηριστικά είπε  ότι οι άνθρωποι των δισκογραφικών εταιριών όπως και οι άνθρωποι της ΑΕΠΙ, είναι αυτοί που κατέστρεψαν την ελληνική μουσική. Από τις πωλήσεις 50 χιλιάδων άλμπουμ,  ο στιχουργός παίρνει  318 ευρώ μικτά.  Δυστυχώς, πρόσθεσε,  βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο συνθέτης και ο στιχουργός, αρχίζει να εξαφανίζεται του όπως έχουν εξαφανιστεί  πολλά  επαγγέλματα μέσα στο χρόνο. Οι   πωλήσεις από τους δίσκους έχουν σχεδόν μηδενιστεί και δυστυχώς όσοι εργάζεστε σε εφημερίδα, απαγορεύεται να γράψετε σχετικά.  Κάποτε, πριν 30 και 40 χρόνια,  υπήρχε ένα σλόγκαν σε εκκλησιαστικό έρανο που έλεγε «Δώστε και Σώστε», τα λέω αυτά γιατί κάθε νέο συνθέτη που βγάζει  την πρώτη του δουλειά, όπως και ο φίλτατος Περικλής, πρέπει να γραφτεί και κάτι παραπάνω από τα υπερθετικά που γράφονται.  Εσείς  να γράψετε αυτό που  πραγματικά σας άρεσε, με απλά λόγια «Γράψτε και Σώστε». Γιατί αν περιμένουμε από τις πωλήσεις των δίσκων χαθήκαμε.

 

 

«Οι δισκογραφικές εταιρίες

και η ΑΕΠΙ κατέστρεψαν

την Ελληνική Μουσική»

 

{youtube}zjW2hQUo2Tk{/youtube}

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, άλλαξε την ατμόσφαιρα λέγοντας πώς γνώρισε τον Περικλή Κανάρη και πώς άρχισε η συνεργασία τους.  Της κίνησε το ενδιαφέρον,  που ένας άνθρωπος από το εξωτερικό επικοινωνεί μαζί της μέσω ίντερνετ και ψάχνει να βρει ανθρώπους εδώ στην Ελλάδα, με τους οποίους θα ήθελε να συνεργαστεί. Όταν μου είπε ότι πρόκειται  για στίχους του Μάνου Ελευθερίου, πέταξα τη σκούφια μου. Χωρίς να έχω ακούσει δουλειά του και με τον τρόπο που με προσέγγισε, ο Περικλής  ενθουσιάστηκα και μαγεύτηκα, γιατί ένιωσα την πίστη ενός ανθρώπου που παλεύει μόνος του με νύχια και με δόντια, να κάνει κάτι που πιστεύει πάρα πολύ. Αυτός ο άνθρωπος μελοποίησε Μάνο Ελευθερίου στη Νέα Υόρκη, μας πήγε όλους στη Αμερική, παρουσιάσαμε τον «Αόρατο» εκεί. Τα έκανε όλα μόνος του και τώρα είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε στο Παλλάς αυτό που κάναμε στη Νέα Υόρκη. Χαίρομαι πάρα πολύ που ο Περικλής κατάφερε να είναι εδώ.

Ο Κώστας Μακεδόνας πήρε τελευταίος το λόγο, λέγοντας με τη σειρά του πόσο γοητευμένος έμεινε όταν άκουσε για τη δουλειά αυτή. Δέχτηκε με χαρά.  Κατά την πορεία της γνωριμίας τους, κατάλαβε ότι ο Περικλής Κανάρης, εκτός από ένας ευγενικός άνθρωπος είναι και ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης και  επαγγελματίας. Ξέρει πολύ καλά να κάνει τη δουλειά του.

Ο Περικλής Κανάρης, από την Αμερική  δεν έφερε μόνο την επιτυχία στις αποσκευές του , αλλά και πέντε νεοϋορκέζους μουσικούς που έχουν συνεργαστεί με  διάσημους  ξένους καλλιτέχνες όπως τους  Elton John, Sting, Wonder,U2, Annie Lennox…  Οι πέντε σπουδαίοι μουσικοί δεν είναι άλλοι από τους: Ben Butter(κιθάρα – μαντολίνο) – Gary Schreiner(ακορντεόν/ φυσαρμόνικα) – Richard Hammond(μπάσο) – Peter Douskalis(κιθάρα) – Giancarlo de Trizio(κρουστά).

Οι Έλληνες μουσικοί που θα συνοδεύσουν σε αυτό το μουσικό ταξίδι τους Έλληνες τραγουδιστές,   είναι οι Γιώργος Κοντογιάννης(κρητική Λύρα), Μαρίνα Κολοβού(Τσέλο), Δημήτρη Ρέππα(ούτι- Μπουζούκι), Χρήστο Μπέκα(Μπουζούκι), Θεόδωρο Λεμπέση(τρομπέτα)

Τιμές Εισιτηρίων: Προπώληση από 11 ευρώ

Σημεία Προπώλησης Εισιτηρίων:


Ταμείο Θεάτρου Παλλάς, Βουκουρεστίου 5

Τηλεφωνικά στο 211 1000 365 & ηλεκτρονικά στο www.ticket365.gr


Web & Social Media:

www.pericleskanaris.com

Facebook: www.facebook.com/pericleskanaris

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC-SxxBOLf7sad61YRsrue5w

iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/aoratos/id919691714

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.