Κυπριακό: Ανυποχώρητη η Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Τουρκία «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων» στην Κύπρο, δήλωσε την Τετάρτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ στην Ελβετία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, με το εδαφικό να είναι στο επίκεντρο της σημερινής ατζέντας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος υπουργός επικαλέστηκε την κρίση στη Συρία, η οποία όπως ανέφερε, «είναι πολύ κοντά στην Κύπρο και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο» και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές διήνυσαν σημαντική απόσταση στα τέσσερα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν και ανοικτά θέματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία.

Σήμερα, Τετάρτη, στο Μον Πελερέν της Ελβετίας αρχίζει η ουσιαστική συζήτηση επί του εδαφικού. Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης είχε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, στην οποία εξετάστηκε έγγραφο που ετοίμασαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για τα κριτήρια επί του εδαφικού.

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν για πρώτη φορά πτυχές του περιουσιακού, οι οποίες σχετίζονται με το εδαφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ, έγινε «μία καλή πρώτη συζήτηση, η οποία θεωρείται προπαρασκευαστική για τη σημερινή διαπραγμάτευση επί του εδαφικού».

Το περιουσιακό συζητήθηκε και σε συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν εκκρεμότητες από τα τέσσερα κεφάλαια, διακυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομία και περιουσιακό, που είναι αλληλένδετα με το εδαφικό.

Έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων (100.000) που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, και ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών.

Επίσης, σημειώνεται η σημασία για επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε χάρτη.

Οι Τουρκοκύπριοι κάνουν λόγο για κατάθεση χάρτη μόνο εάν καθοριστεί ημερομηνία πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.