Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τουλάχιστον 10.000 νεκρούς άφησε στο πέρασμά του από τις Φιλιππίνες ο τυφώνας Χαϊγιάν, ένας από τους πλέον ισχυρούς που έχουν καταγραφεί, όπως ανέφερε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας.

 

«Είχαμε συμβούλιο με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λέιτε αργά χθες βράδυ και με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οργάνων, μιλάμε πλέον για περισσότερους από 10.000 νεκρούς», δήλωσε στον Τύπο ο Ελμερ Σόρια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας. «Το 70 έως 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα καταστράφηκαν».

Μόνο στο νησί Σαμάρ, ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους, ενώ 2.000 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. “Ο θάνατος 300 ανθρώπων επιβεβαιώθηκε στο Μπασέι, μια μικρή πόλη του Σαμάρ, ενώ 2.000 άνθρωποι αγνοούνται σε όλο το νησί”, δήλωσε ο Λίο Ντακαΐνος, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης της κρίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό DZBB.

Την ίδια ώρα χάος και λεηλασίες επικρατούν στην ανατολική επαρχία Λέιτε που επλήγη φοβερά από τον τυφώνα, με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Εκατοντάδες αστυνομικοί από την Μανίλα εστάλησαν στην Τακλομπάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση για την αποκατάσταση της τάξης, σύμφωνα με επιθεωρητή της αστυνομίας Ρούμπεν Σιντάκ.

«Μόνο χάος υπάρχει τώρα στην Τακλομπάν», δήλωσε ο Ρότζερ Μερκάντο, ο κυβερνήτης της όμορης επαρχίας Νότια Λέιτε, σε τηλεοπτικό σταθμό της Μανίλας. “Γίνονται ήδη λεηλασίες, ο κόσμος καταστρέφει ακόμη και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να πάρει χρήματα».

Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Ο Μερκάντο δήλωσε επίσης ότι έλαβε μηνύματα από τοπικούς αξιωματούχους πως περισσότερα από 500 πτώματα περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στον κατεστραμμένο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Τακλομπάν.

Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Ερυθρός Σταυρός ήταν 1.200 νεκροί, μετά το πέρασμα του τυφώνα από τις κεντρικές περιοχές του αρχιπελάγους. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από κύματα ύψους πολλών μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 315 χλμ. την ώρα.

Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Σπίτια ξεθεμελιωμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια με τους επιζώντες να αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόξας. «Φανταστείτε μια λωρίδα ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της ακτής, όλα τα σπίτια κατεστραμμένα, τα πάντα ισοπεδωμένα».

Η φτωχή επαρχία Λέιτε, ένα νησί με 1,7 εκατομμύριο κατοίκους που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του αρχιπελάγους, είναι μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές από τον τυφώνα, ο οποίος ωστόσο σάρωσε κι άλλες επαρχίες, ενώ πολλά χωριά παραμένουν σήμερα αποκλεισμένα.

Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο εισέβαλε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής.βόρειο Βιετνάμ, τις αμέσως επόμενες ώρες.

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Eνώπιον του μεγέθους της καταστροφής πολλές χώρες προσφέρουν βοήθεια.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Η κυβέρνηση έστειλε 15.000 στρατιώτες στις πλέον πληγείσες περιοχές, αεροσκάφη με υλικοτεχνική βοήθεια και ελικόπτερα. Ωστόσο για τον υπουργό Εσωτερικών «όση βοήθεια κι αν σταλεί, δεν θα επαρκέσει».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες.

Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε ήδη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει τις αρχές, ενώ είναι έτοιμη να συνδράμει με έκτακτη βοήθεια αν αυτή ζητηθεί», δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κάθε χρόνο οι Φιλιππίνες πλήττονται από 20 μεγάλες καταιγίδες και τυφώνες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Το αρχιπέλαγος αυτό είναι η πρώτη ενδοχώρα που συναντούν τα καιρικά φαινόμενα που σχηματίζονται πάνω από τον Ειρηνικό.

Κατευθύνεται ως τροπική καταιγίδα στο Βιετνάμ

Οι Αρχές του Βιετνάμ απομάκρυναν προληπτικά τουλάχιστον 600.000 κατοίκους από περιοχές τις οποίες αναμένεται να πλήξει νωρίς αύριο το πρωί τυφώνας Χαϊγιάν, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα το αρμόδιο υπουργείο για τον έλεγχο των πλημμυρών και των καταιγίδων στο Ανόι.

Ο τυφώνας αναμένεται να υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1, όταν φθάσει ως τροπική καταιγίδα πλέον στις ακτές του Βιετνάμ το πρωί τις Δευτέρας, δηλαδή 24 ώρες αργότερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, και να πλήξει βορειότερες περιοχές, όπως η επαρχία Τανχ Χόα, σε σχέση με τις πρώτες προγνώσεις, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Μετεωρολογίας του Βιετνάμ.

Ο Χαϊγιάν κατευθύνεται γρήγορα βόρεια – βορειοδυτικά με ταχύτητα 35 χλμ. την ώρα. Αναμένεται να φθάσει στο Βιετνάμ αύριο, στις 07.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος) με ταχύτητα ανέμων 74 χλμ. την ώρα, δηλαδή πολύ μικρότερης έντασης σε σχέση με τις ριπές ανέμων που ξεπερνούσαν τα 300 χλμ. την ώρα στις Φιλιππίνες την Παρασκευή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.