Χωματερή Project: Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Νομού Αττικής για τη ΧΥΤΑ Φυλής

Facebook
Twitter
LinkedIn

To Χωματερή project είναι ένα σύνολο πολιτιστικών δράσεων που προέκυψε από την ανάγκη για αφύπνιση και κινητοποίηση όλων στο επείγον ζήτημα της χωματερής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, της περιβαλλοντικής καταστροφής, της κοινωνικής υποβάθμισης που έχει υποστεί ο τόπος και η ζωή μας.

Η  Χωματερή  (ΧΥΤΑ) Φυλής αποτελεί τη μεγαλύτερη της Ευρώπης και λειτουργεί εδώ και μισόν αιώνα, με το 90% του συνόλου των σκουπιδιών της Αττικής.

Το 2014 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έκθεσή της, την είχε χαρακτηρίσει «Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρωπίνου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές».

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε αδιέξοδο καθώς παρά τις προειδοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς και συλλογικότητες για τον κορεσμό και την ανεπάρκεια της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής, την άμεση ανάγκη κλεισίματος και την επερχόμενη περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση τον Αύγουστο του 2019 αποφασίστηκε η επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης με ορίζοντα λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το 2025.


***Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις

Η Γεωργία Αντζάμπου και το «Χωματερή Project» προσκαλούν τους κατοίκους της Αττικής με το μήνυμα «να κινηθούμε και να κινήσουμε τον προβληματισμό και τα συναισθήματά μας απέναντι στην οικολογική καταστροφή της χωματερής σε μια ανοιχτή performance, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο επίπεδο τμήμα έξω από την οριοθετημένη υφιστάμενη εγκατάσταση.

Θα διαμαρτυρηθούμε με την αλήθεια των σωμάτων μας, με τη δύναμη του συνόλου, περπατώντας απλά και στέλνοντας ένα μήνυμα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.»

Παράλληλα, την ίδια μέρα η δράση θα βιντεοσκοπηθεί από τη Γαλλίδα ντοκιμαντερίστρια Laure Vermeersch και θα αποτελέσει μέρος του ντοκιμαντέρ της με τίτλο “Athenian Material”, που θα προβληθεί στην Ευρώπη.


Όσοι ενδιαφέρονται να δουν και να συνδιαμορφώσουν το στήσιμο της performance, (χωρίς αυτό να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ανοιχτή performance) θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στις 17 και 24 Νοεμβρίου, από τις 12.00 έως τις 14.00, στο Proastio Art Centre.



ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ



Κυριακή 8/12

12 το μεσημέρι

Λατομείο Μουσαμά

Το «Δώρο» στη Χωματερή Λιοσίων

«Φέρνουμε το φυσικό και με συνειδητή παρουσία σώμα ως στάση ζωής απέναντι στα σκουπίδια, ρεαλιστικά και μεταφορικά».

Αυτά αναφέρει η Τέτη Νικολοπούλου για την αποδοχή της πρόσκλησης που της έκανε η Γεωργία Αντζάμπου να χορέψει στο project για τη Χωματερή Άνω Λιοσίων. Η χορογράφος, μαζί με την Μαρία Φουντούλη χορεύουν το επιτυχημένο ντουέτο τους, πρώτη ύλη του οποίου αποτέλεσε η παράσταση Δώρο.

Το Δώρο, το οποίο παρουσιάστηκε την Άνοιξη του 2019, στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα, θα συνεχίσει τις παραστάσεις τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, στην Αθήνα.

Κυριακή 14/12

8 το βράδυ

Στο Proastio Art Centre

Performance Δραματοθεραπευτική από την Ξένια Μηλιαδάκη

Παράλληλα το Proastio Art Centre κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες που ασχολούνται με το θέατρο, τον χορό, τη φωτογραφία, τα εικαστικά και τις παράλληλες τεχνες σε ένα ανοιχτό project έκφρασης με θέμα τη χωματερή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Proastio Art Centre

Στρατηγού Λιόση 40,

Άνω Λιόσια

Τηλ. 2102470604,

699 3954907.

Email: proastioart@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.