τελευταία ενημέρωση:
Επιτεύχθηκε τελικά, στην 6η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων στη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)
το οποίο θα αναλάβει πλέον να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το νέο ΕΣΡ αποτελείται από τους: Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.
Ο οπισθοχώρηση του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά, όσον αφορά τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η δέσμευση που ζήτησε και έλαβε προσωπικά από τον πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση η αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα και η υιοθέτηση εκ μέρους του της πρότασης της ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ του πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Αθ.Κουτρομάνου αλλά και του «βέτο» που έθεσε όσον αφορά την συμμετοχή στο ΕΣΡ του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, άνοιξαν τον δρόμο για να βρεθεί λύση στον «γόρδιο δεσμό» που ταλαιπωρεί εδώ και πολλούς μήνες το πολιτικό σύστημα και την θεσμική τάξη.
Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά, που έγινε στο «παρά πέντε» της έναρξης της συνεδρίασης, έδωσε την δυνατότητα να προκύψει η απαραίτητη συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είχε θέσει εξ αρχής τις «κόκκινες γραμμές» της προκειμένου να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ.
Λίγη ώρα πριν την Διάσκεψη των Προέδρων και πριν γίνει η επίμαχη δήλωση Παππά, το άτυπο συντονιστικό όργανο της ΝΔ παρουσία του Κυρ.Μητσοτάκη διακήρυττε ότι «η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ» και ότι «απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά “καπελώματα” και πλειοψηφίες».
Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την εμμονή της σε 4 κανάλια και να επιτρέψει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με όσα κανάλια επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα». Κι ακόμα, της ζητούσε «να αφήσει στο χθες το διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί» και «να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια».
Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Παππάς προέβαινε μέσω ΑΠΕ στην δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ένα σημαντικό βήμα πίσω εκ μέρους του, όσον αφορά τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των αδειών: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι «σύντομα θα έχουμε λύση».
……………………….
Επιτέλους πάμε για σύνθεση του ΕΣΡ…
της Λαμπριάνας Κυριακού
Φαίνεται ότι με Πρόεδρο τον Αρεοπαγίτη κ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη συγκροτείται Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
με την σύμφωνη γνώμη της Αντιπολίτευσης, εφόσον αυτό θα είναι που θ΄ αποφασίζει για το πόσες τηλεοπτικές άδειες θα υπάρχουν.
«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση.
Ο κ. Δένδιας επέμενε στην προσωπική εγγύηση του κ .Βούτση ότι θα υλοποιηθεί η υποχώρηση αυτή του κ. Παππά ότι θα αυξηθούν τα κανάλια.
Ο κ.Βούτσης αντέδρασε μ΄ αξιοπρέπεια και διπλωματία στην παρατήρηση αυτή και συνέχισε την συζήτηση στη διάσκεψη των Προέδρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλοι της ΝΔ βρίσκουν θετική τη νέα πρόταση Παππά που παίρνει πίσω τις τέσσερις άδειες ωστόσο ζητούν να υπάρξει δεσμευση από τον Πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο της Βουλής για την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά.
Σημαντική η τοποθέτηση της κυρίας Σίας Χριστοδουλοπούλου. Αλλά… κανείς δεν ήθελε να την ακούσει.
Χαρακτηριστικά είπε: “Ας συνεννοηθούμε σήμερα για την συγκρότηση του ΕΣΡ, γιατί οι τοποθετήσεις μέχρι σήμερα της αντιπολίτευσης – μόνο που δεν μας είπαν – ότι τα κανάλια θα πρέπει να τα πληρώνουμε για να υπάρχουνε και όχι να πληρώνουν για τις άδειες το κράτος”