Τις πληγές της μετρά η Νέα Ζηλανδία μετά τον ισχυρότατο σεισμό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι μετά από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα. Οι ζημιές, πάντως, είναι τεράστιες και το κόστος τους -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ υποσxέθηκε βοήθεια, ενώ ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι είπε σε δημοσιογράφους ότι «ήταν το πιο μεγάλο σοκ που θυμάμαι στο Ουέλιγκτον».

Στο Ουέλιγκτον προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα, όταν οι κάτοικοι έσπευσαν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτίριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

«Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα πήγαινα στη Βουλή με τις πιτζάμες» είπε η Γερμανίδα τουρίστρια Άγκατα Μπλαζίνσκι, 35, που κοιμόταν σε ξενώνα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας λειτούργησε κανονικά, ενώ το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έπεσε στα 0,7086 του δολαρίου ΗΠΑ μετά το σεισμό (από 0,7125), αλλά ανέκαμψε στα 0,7110.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο 40.000 χλμ ηφαιστείων και υποθαλάσσιων ορυγμάτων που περιβάλλει μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Περίπου 90% όλων των σεισμών παγκόσμια σημειώνονται μέσα στην περιοχή αυτή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.