Απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν…

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες», διαμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις προκλητικές τοποθετήσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θεωρεί δεδομένα τα συμφωνηθέντα του 1923 και θα επιδιώξει να τα βελτιώσει προς όφελός της.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου τόνισε πως στον αναθεωρητισμό που διατυπώνει κατ’ επανάληψη η τουρκική ηγεσία «η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».

Η δήλωση του τούρκου προέδρου συνιστά κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς ουσιαστικά μιλά για αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την κυριότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έως τη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία.Να πω πως η Λωζάννη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να συζητηθεί, δεν είναι ιερό κείμενο. Και θα συζητήσουμε, και θα εργαστούμε για να φτάσουμε σε κάτι καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε δε και παλαιότερη δήλωσή, του ότι στόχος της Άγκυρας είναι ο Εθνικός Όρκος, ένα κείμενο που ψηφίστηκε από την οθωμανική Βουλή πριν τη διάλυση της από τους νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και περιλαμβάνει στα εδάφη της Τουρκίες διάφορες ζώνες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, στη Βόρεια Ελλάδα, το Ιράκ και τη Συρία.

«Θα ζορίσουμε όλα τα όρια για να φτάσουμε στους στόχους του 2023 που έχουμε βάλει. Δηλαδή να γίνουμε ένα από τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.