Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του βιβλίου “Μονο αν το Πιστέψεις” της Κέλλυς Σταμουλάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Στη  Χαριλάου Τρικούπη 76, στα Εξάρχεια, κρύβεται ανάμεσα από τα γκρι κτίρια,  μια «κρυφή» πύλη που σε καθοδηγεί σ΄ ένα από τους ωραιότερους κόσμους, αυτόν του παιδικού βιβλίου.


 

Οι Εκδόσεις Διάπλαση, χρόνια  πρωτοστατούν στο χώρο του παιδικού βιβλίου αφού ξεχωρίζουν πάντοτε στα ράφια των βιβλιοπωλείων της χώρας. Ο εκδότης  Κυριάκος Καραϊσκος, φροντίζει να συνεργάζεται με συγγραφείς και εικονογράφους που είναι γνώστες και έμπειροι  του είδους, έχουν άφθονη φαντασία,  και σέβονται κυρίως το παιδί.

Οι εκδόσεις Διάπλαση, τον Οκτώβριο κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Μόνο αν το Πιστέψεις» της Κέλλυς Σταμουλάκη –  γνωστή σκηνοθέτης και δημιουργός πολλών παραστάσεων για παιδιά.  Ένα παραμύθι που βλέπουμε να ανεβαίνει σε θεατρική μορφή, στο Θέατρο Αλίκη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ίδια της συγγραφέως.  Το παραμύθι, όπως και τα  άλλα παραμύθια της Σταμουλάκη, «Ως την Άκρη του Ονείρου», «Ακροβάτες της τύχης», «Πρίγκιπας και Φτωχός», όπως και τα «Μουσικό Αλφαβητάρι», «Μουσικό Αριθμητάρι» συνοδεύονται από cd.  Η Κέλλυ Σταμουλάκη  εκτός από τους στίχους των τραγουδιών, αφηγείται την ιστορία του παραμυθιού, οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τα τραγούδια της παράστασης,  που έχει γράψει τη μουσική ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ενορχήστρωσε ο  Μαυρίκιος  Μαυρικίου.


Το «Μόνο αν το πιστέψεις» μέσα από την ιστορία του, μαθαίνει το παιδί να αποδέχεται τη διαφορετικότητα, του τονώνει την αυτοπεποίθηση, του μαθαίνει για την μητρική αγάπη, τον βοηθά να νικάει τους φόβους του, είναι ένα παραμύθι που διδάσκει το παιδί «Μόνο αν το πιστέψει, τολµά!  Μόνο αν το πιστέψει, νικά!

Το παραμύθι, είναι εικονογραφημένο από τη Ναταλία Καπατσούλια. Η εικονογράφος, χρησιμοποιεί ωραία έντονα χρώματα, σχεδιάζει όμορφα πρόσωπα που βγάζουν ένα είδος χιούμορ.  Είναι εικονογραφημένο με τόση δεξιοτεχνία,  που βοηθά το παιδί που δεν ξέρει ανάγνωση, να διαβάσει την ιστορία μέσω των εικόνων.

Ωστόσο, οι πιο πετυχημένες παραστάσεις, αποδεδειγμένα  είναι βγαλμένες από βιβλία.  Οι εκδόσεις Διάπλαση, η Κέλλυ Σταμουλάκη ο θίασος της παράστασης και οι ερμηνευτές των τραγουδιών, το μεσημέρι του Σαββάτου, μεταμόρφωσαν τον ΙΑΝΟ, στην Χώρα της Υπομονής και μας ταξίδεψαν στις σελίδες του παραμυθιού με θεατρικό τρόπο.

{youtube}aDUSz2AyNxU{/youtube}


«Οι κάτοικοι της Χώρας της Υποµονής ζούσαν ευτυχισµένοι, ώσπου ένας άνθρωπος που τα ήθελε όλα έβαλε σκοπό της ζωής του να ανατρέψει την ευτυχία τους. Με τον άπληστο χαρακτήρα του ρίχνει τους ήρωές µας σε µεγάλες περιπέτειες. Μέσα από απρόοπτα, τρικυµίες, θαλασσοµαχίες, δράση και ανατροπές καλούνται να ξεπεράσουν τα εµπόδια που τους περιµένουν.

Θα τα καταφέρουν τελικά να πάρουν πίσω αυτά που τους ανήκουν; Τι θα κάνουν µε τον δεινόσαυρο που φυλάει τα σύνορα της χώρας.


Όπως και στην παρουσίαση, στο παραμύθι τραγουδούν, η αγαπημένη ηθοποιός, Ελένη Καστάνη, όπως και οι ηθοποιοί  Ορέστης Τρίκας, Μυριέλλα Κουρεντή, Παύλος Εμμανουηλίδης, Παναγιώτης Σούλης, Μαυρίκιος Μαυρικίου, ∆ημήτρης ∆ημητρόπουλος, Γιώργος Στεφανουδάκης, Ελένη Καρβέλη, ∆άφνη Καφετζή, Έλενα Παπαδημητρίου, Μαρία-Νεφέλη ∆ούκα, Γιώργος Σαμαράς

 

Παιδιά από γνωστό εκπαιδευτήριο της Αθήνας, βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου, θέλοντας να συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο και αυτά στο παραμύθι, τραγουδώντας στο τέλος μαζί με τους ηθοποιούς ένα από τα τραγούδια του παραμυθιού.  Η έκπληξη τους, συγκίνησε όσους βρέθηκαν στον ΙΑΝΟ για να απολαύσουν από κοντά τα όσα ωραία συνέβησαν στην παρουσίαση.

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.