Οποιος διαφωνεί με την παροχή στους συνταξιούχους και στα νησιά μας,ας το πει ονομαστικά…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα αρχίσει στις 10.00 το πρωί, υπό τη σκιά της απόφασης των ευρωπαίων εταίρων να παγώσουν την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς λόγω των μονομερών εξαγγελιών του πρωθυπουργού για παροχές στους συνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Ερωτηθείς για το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «στόχος είναι να αποτυπωθεί η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία σε ένα μείζον ζήτημα μεγάλης κοινωνικής σημασίας γιατί ο δημόσιος λόγος έχει διακυμάνσεις».

Προσέθεσε ότι πάντα βοηθάει μία ισχυρή πλειοψηφία τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Αναφερόμενος στην άλλη εξαγγελία Τσίπρα για αναστολή του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι θα κατατεθεί ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, που συζητείται ήδη στις επιτροπές και ψηφίζεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Ενημέρωση της Βουλής για την απόφαση του ESM ζητά η αντιπολίτευση

Θορυβημένος από τις ανακοινώσεις του ESM πρώτος έθεσε το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Είστε υποχρεωμένοι να μας πείτε για ότι συζητείται εκτός αιθούσης. Έχουμε την αίσθηση ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο. Βάζετε τη Βουλή να ψηφίσει και την καλείται να ξεψηφίσει; Πρέπει να διευκρινίσει η κυβέρνηση πριν τις ψηφοφορίες και το ζήτημα που αφορά στην τροπολογία για την εφάπαξ ενίσχυση, αλλά και για το αν έχετε ή όχι συμφωνήσει για 10 χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Λοβέρδος.

Σφοδρότατη επίθεση εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων αρκεί αυτή να μη θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη χώρα.

«Πριν λίγες μέρες θριαμβολογούσε ο κ. Τσίπρας για τα μέτρα για το χρέος. Διακινδυνεύσατε το θρίαμβο; Δεν ήταν θρίαμβος ή δεν ξέρετε τι κάνετε; Κι έρχεστε με το παραμύθι ποιοι είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών; Εσείς είστε όργανα των δανειστών αν δεν είναι γελοίος ο Γιάνης Βαρουφάκης που αποκάλυψε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε αποφασίσει να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

»Το ‘Economist’ προβλέπει για την Ελλάδα το Grexit και μάλιστα πριν το Brexit. Τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τη χώρα μας θυμίζουν το θέατρο του παραλόγου που ζήσαμε αρχές 2015. Κι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για τις εξαγγελίες των πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι κινδυνολογεί. Τώρα τι γίνεται», υπογράμμισε ο κος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες είναι ένα ακυβέρνητο πλοίο σε όλα τα επίπεδα. Δεν γνωρίζουμε πόσα και σε ποιους έχετε πει ψέματα . Δεν ξέρουμε τι έχετε υπογράψει. Ξέρουμε ότι παγώνουν το χρέος. Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή», τόνισε από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ψυχραιμία συνιστά η Θεανώ Φωτίου

Εκ μέρους της κυβέρνησης τα κάστανα από τη φωτιά για το πάγωμα των μέτρων για το χρέος ανέλαβε να βγάλει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, η οποία επιχείρησε να υποβιβάσει το θέμα, συνιστώντας ψυχραιμία και υπενθυμίζοντας τι είχε συμβεί με το παράλληλο πρόγραμμα για να καταλήξει στην εκτίμηση πως όλα θα πάνε καλά.

«Και με το παράλληλο πρόγραμμα δεν είχε πει ο Κοστέλο τότε ότι ήταν μονομερής πράξη της κυβέρνησης ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Ετοιμαστήκατε, φύγατε κι ήρθατε και ψηφίσατε και τίποτα δεν έγινε. Ψυχραιμία! Και σε αυτό θα απαντήσουμε. Είναι μια γνωστή ιστορία των δανειστών. Είμαστε σταθεροί σε αυτά που κάνουμε. Θα ψηφιστούν αύριο από το Κοινοβούλιο και θα δείτε ότι δεν θα γίνει τίποτα στο τέλος», σημείωσε η κ. Φωτίου αναφερόμενη στο «πάγωμα» και μετέπειτα «ξεπάγωμα» του παράλληλου προγράμματος, το οποίο είχαν μπλοκάρει οι δανειστές με αποτέλεσμα να αποσυρθεί προσωρινά από τις Επιτροπές όπου συζητούνταν.

«Δεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση σε πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2028»

Αναφορικά με τις καταγγελίες του «γαλάζιου» βουλευτή Γιάννη Βρούτση περί δέσμευσης της κυβέρνησης σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2028, την κυβέρνηση ανέλαβε να υπερασπιστεί με καθυστέρηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει τέτοια συμφωνία.

Λίγο αργότερα και η Θεανώ Φωτίου προχώρησε σε διάψευση του Γιάννη Βρούτση, κατηγορώντας τον για «συμφωνία ψεύδους» και δηλώνοντας ότι το έγγραφο που κατέθεσε ο κος Βρούτσης δεν είναι υπογεγραμμένο από την κυβέρνηση αλλά πρόκειται όπως είπε για ένα report της Κομισιόν ανάλογο του οποίου υπάρχει κι από το ΔΝΤ με πρόταση για πλεονάσματα 1,5%.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί μίνι επεισόδιο ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, στην οποία επιτέθηκε προσωπικά για τις πρόσφατες δηλώσεις της ότι έκλεισε ήδη η δεύτερη αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος παραπέμπει την ολοκλήρωσή της στο Μάρτιο.

«Η κ. Φωτίου κάνει και γκριμάτσες που βγήκε πριν δύο μήνες στον ΣΚΑΙ και είπε ότι η β’ αξιολόγηση έκλεισε. Σήμερα μάθαμε από ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η αξιολόγηση πάει λέει μέχρι το Μάρτιο που έχουν εκλογές στην Ολλανδία. Εδώ δεν κάνουμε γεμιστά ούτε μοιράζουμε μαρμελάδες. Εδώ είναι κοινοβούλιο. Πιο αστείο πράγμα από το να είστε εσείς υπουργός δεν έχει υπάρξει», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο κος Γεωργιάδης.

Για αναξιοπρεπή στάση και υιοθέτηση Γκεμπελικών πρακτικών τον κατηγόρησε με τη σειρά της η κ. Φωτίου σηκώνοντας το γάντι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.