Το EWG αποφασίζει για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εντός της εβδομάδας -με πιθανή ημερομηνία την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου- αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorking Group στο οποίο αναμένεται να αποφασιστεί αν θα «ξεπαγώσουν» ή όχι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ακολούθως «φρέναραν» ύστερα από αίτημα της Γερμανίας.

Οι εταίροι καλούνται να κρίνουν εάν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εναρμονίζονται με τις δεσμεύσεις του μνημονίου ή όχι. Δείγματα του «κλίματος» για το θέμα έχουν ήδη δώσει σε συνεντεύξεις τους τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε πως υπάρχει ανησυχία αλλά οι εξαγγελίες δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους συμφωνημένους στόχους της επόμενης διετίας, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που σημείωσε πως έχει δοθεί στο θέμα μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που του αναλογεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ οι οποίοι συμμερίστηκαν την ανησυχία της Αθήνας και τους σκοπούς της κίνησής της να χορηγήσει το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τροπολογία η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η έκθεση-εισήγηση των θεσμών προς τα κράτη – μέλη θα επιτρέψει, πιθανότατα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συναντιόταν στην καγκελαρία με την Άγκελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για αρκετά επικριτική πρώτη εισήγηση των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σενάρια που μπορεί να επικρατήσουν στο EuroWorking Group είναι τρία. Το πρώτο είναι στη γραμμή Ρέγκλινγκ, πως δηλαδή οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και το 2018.

Το δεύτερο σενάριο έχει πρωταγωνίστρια τη Γερμανία και είναι το πιο απαισιόδοξο αφού προβλέπει αξιολόγηση του περιεχομένου των εξαγγελιών από τη γερμανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα- με το EuroWorking Group στο προσκήνιο.

Το τρίτο σενάριο είναι ουσιαστικά μια νέα αναβολή που θα παραπέμπει στον Απρίλιο, όταν δηλαδή τα στοιχεία για το υπερ-πλεόνασμα θα είναι συγκεκριμένα.

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι η 26η Ιανουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το 2017.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.