Στην πιο κρίσιμη φάση για την εξέρευση λύσης του Κυπριακού…

Facebook
Twitter
LinkedIn

OΠρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,ζήτησε και θα συναντηθεί με τους Αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.Είναι γεγονός οτι στην πιο κρίσιμη και καθοριστική φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την εξεύρεση λύσης. Εντονες είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο πριν από τη διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου. Οι δύο κοινότητες (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), η ΕΕ -και μένει να φανεί ποιος άλλος- συναντώνται στη Γενεύη της Ελβετίας στις 12 Ιανουαρίου, με στόχο να τεστάρουν τις «κόκκινες γραμμές» τους εν μέσω «αγκαθιών» και εκκρεμοτήτων.

Η τελευταία «ανάλογη» διάσκεψη ήταν στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, το 2004, με τον Κόφι Ανάν τότε σε ρόλο επιδιαιτητή να παραδίδει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, άμεσα συνδεδεμένο με την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τους Ελληνοκύπριους να απορρίπτουν το σχέδιο. «Η Γενεύη δεν θα είναι Μπούργκενστοκ», σπεύδουν να διευκρινίσουν πηγές από Αθήνα και Λευκωσία.

Η διαπραγμάτευση είναι πλέον «κυπριακής ιδιοκτησίας», όπως λέγεται. Διεξάγεται από τις δύο κοινότητες, που θα κληθούν και να επικυρώσουν την όποια νέα συμφωνία σε δημοψηφίσματα (ενδεχομένως το καλοκαίρι του 2017). Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη αναμένεται επίσης να είναι «ανοιχτού τέλους», πράγμα που περιορίζει τον κίνδυνο εγκλωβισμού της ελληνικής πλευράς. Κοινώς, ακόμη και εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία (πράγμα πολύ πιθανό), οι συνομιλίες όλα δείχνουν πως θα συνεχιστούν. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι αυτές θα συνεχίζονται μέχρι και την άνοιξη, καθώς ο Ερντογάν πίσω στην Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει πρώτα τη μετάβαση σε μια εκτελεστική προεδρία (σε δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως τον Απρίλιο με τη στήριξη των εθνικιστών) και μετά να «λύσει» το Κυπριακό, παίρνοντας παράλληλα και άλλα δώρα από την ΕΕ (μια αναβαθμισμένη συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας).

Η τουρκική πλευρά, ωστόσο, όπως το 2004 έτσι και τώρα ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τις «κόκκινες γραμμές» Αθήνας και Λευκωσίας, επιβάλλοντας την αδιαλλαξία της στους Τουρκοκύπριους ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ένα ευρύτερο παζάρι με Ελλάδα και ΕΕ.

Τα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία. Από τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού (διακυβέρνηση, εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια-εγγυήσεις, οικονομία, ΕΕ) κανένα δεν έχει κλείσει πλήρως. Αντιθέτως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, με κάποιες εκκρεμότητες μάλιστα να αλληλοκαλύπτονται υπό μορφή επιδιωκόμενων ανταλλαγμάτων. Ο στόχος στη Γενεύη είναι οι δύο πλευρές να σημειώσουν πρόοδο κυρίως στο θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεθνή διάσκεψη.

Μόνο το θέμα της ασφάλειας
Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι προσέρχεται στη Γενεύη ως εγγυήτρια δύναμη για να συζητήσει μόνο το θέμα της ασφάλειας. Η Ελλάδα ζητάει την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και τον τερματισμό των εγγυήσεων. Η ίδια δεν ενδιαφέρεται, άλλωστε, να διατηρήσει το καθεστώς εγγυήτριας δύναμης, το οποίο απορρίπτει ως αναχρονιστικό. Η Βρετανία επίσης δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο (το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι βρετανικές βάσεις ως… υπερπόντια βρετανικά εδάφη). Η Αγκυρα από την άλλη επιθυμεί την παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο για μια μεταβατική περίοδο έως και 15 έτη… και βλέπουμε. Συνηθισμένη στις τουρκικές προκλήσεις, η Λευκωσία προσπαθεί να (παρα)κάμψει την αδιαλλαξία της Αγκυρας. Ζητάει τουλάχιστον το 75% των τουρκικών στρατευμάτων να αποσυρθεί την επόμενη ημέρα της όποιας συμφωνίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.