Κυπριακό: Σήμερα θα παρουσιαστούν χάρτες και θα συζητηθεί το εδαφικό

Facebook
Twitter
LinkedIn
Μια από τις κρισιμότερες ημέρες της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη Γενεύη είναι η σημερινή. Η τρίτη μέρα διαπραγμάτευσης επιφυλάσσει σημαντικές εξελίξεις, καθώς είναι η τελευταία πριν από τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου.
Κατά την τρίτη αυτή ημέρα, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι θα συζητήσουν το εδαφικό, το οποίο θα κορυφωθεί με την κατάθεση χαρτών από τις δυο πλευρές, θα συζητήσουν όμως και θέματα όπως η Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και ένα ζήτημα το οποίο έχει απομείνει από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης (όχι η εκ περιτροπής προεδρία). Σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί, στην ατζέντα θα πρέπει να συμπεριληφθούν όσες άλλες εκκρεμότητες έχουν απομείνει από όλα τα κεφάλαια.
Τα βλέμματα όλων θα είναι στην ανταλλαγή χαρτών, καθώς είναι μια διαδικασία την οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρώσει οι δυο πλευρές, από τις προηγούμενες συναντήσεις τους στο Μοντ Πελεράν, κάτι, ωστόσο, το οποίο δεν κατέστη δυνατό.
Η δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση – απολογισμό του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μια μαραθώνια συνάντηση με την τ/κ πλευρά, με θέμα συζήτησης αυτό της Διακυβέρνησης.
Οι δυο πλευρές δεν συζήτησαν καθόλου το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, καθώς συζητήθηκαν άλλα δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, που άπτονται του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης. Οι δυο πλευρές είχαν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών με Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ για το Περιουσιακό.
Το μεσημέρι της 2ης ημέρας διαπραγμάτευσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ξεκαθαρίζοντας ότι η εκ περιτροπής προεδρία δεν έχει συζητηθεί σε κανένα στάδιο μέχρι στιγμής. Χαρακτήρισε ως ευαίσθητα και δύσκολα τα θέματα της Διακυβέρνησης αλλά και του Περιουσιακού και σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι δυο πλευρές είναι κοντά, ενώ σε κάποια άλλα υπάρχει διάσταση απόψεων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.