Θεσσαλονίκη: Εικαστικοί πρόσφυγες τρίτης γενιάς από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο την Προποντίδαο

Casa bianca 1024x768
Facebook
Twitter
LinkedIn

Εικαστικοί πρόσφυγες τρίτης γενιάς από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Προποντίδα και την Ανατολική Θράκη προσεγγίζουν την εμπειρία της απώλειας ως μία μακρά διαδικασία κάθαρσης και αυτοπροσδιορισμού

Οπως γρ΄φει ο Νίκος Βατόπουλος στην ΄΄Καθημερινή΄΄  Τα έργα τους αποτελούν το σώμα της έκθεσης «Τόποι Ατοποι της Ανατολής», που παρουσιάζεται έως την 1η Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Κάζα Μπιάνκα.

«Η έκθεση δεν αναφέρεται στα αόριστα σχήματα της Ιστορίας, αλλά στις (ακόμη) με ευκρίνεια καταγεγραμμένες εμπειρίες διωγμών και προσφυγιάς, έτσι όπως αυτές συνδέονται με τον μακρινό γενέθλιο τόπο των προγόνων και όπως έχουν βιωθεί ως μνήμες από τους απογόνους», σημειώνουν οι επιμελητές Γιάννης Ζιώγας και Στέλλα Συλαίου.

Η έκθεση διερευνά όλες τις πτυχές της ταυτότητας και της ενσωματωμένης αφομοίωσης του ξεριζωμού και επιχειρεί μια ευρεία και βαθιά ανασύνθεση με όχημα την εικαστική γλώσσα. Αναμένεται με ενδιαφέρον η εκδήλωση της 31ης Αυγούστου στον χώρο της έκθεσης (ώρα 19.00), που θα ανοίξει με διαδικτυακή ομιλία του Νίκου Δασκαλάκη (επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διευθυντής του Εργαστηρίου Νευροδιαγνωστικής και Μεταφραστικής Βιοπληροφορικής Νοσοκομείο McLean, μέλος του Ινστιτούτου Broad του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης και του Χάρβαρντ) με θέμα «Γονιδιακό υπόβαθρο της μετάδοσης του διαγενεακού τραύματος».

Θα είναι η εισαγωγή σε μια διαδικασία ανάγνωσης των έργων με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών και του ομότιμου καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής ΑΠΘ, Γρηγόρη Αμπατζόγλου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.