Τι είναι το skin needling και πώς λειτουργεί;

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Από τη Δρ. Έβελυν Στεφάνακη M.D., Δερματολόγος-Αφροδισιολόγο,Δερματοχειρουργό,Ειδικευ. Νος. Α. Συγγρός,Clinical Fellow Royal Free Hospital, London, U.K.

 

Το skin needling ή αλλιώς θεραπεία micro-needling είναι μια μη-επεμβατική, μη-χειρουργική και αναίμακτη μέθοδος για την ανανέωση του προσώπου που περιλαμβάνει τη χρήση συσκεύης micro-needling για να δημιουργηθεί ελεγχόμενος τραυματισμός δέρματος.

Με την εισαγωγή κάθε λεπτής βελόνας στο δέρμα, δημιουργείται ένας μικρο-τραυματισμός. Ο ελεγχόμενος μικροτραυματισμός ενεργοποιεί τον οργανισμό να αναπληρώσει τις περιοχές μικροτραυματισμού με την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης στο θηλώδες χόριο του δέρματος. Επιπροσθέτως, δημιουργούνται νέα τριχοειδή αγγεία. Αυτή η αγγειογέννεση και η κολλαγονονεογέννεση μειώνει τις ουλές και οδηγεί σε ανανέωση του δέρματος με την έννοια της βελτίωσης της υφής και της ανυδάτωσής του.

Υπάρχουν διάφορες συσκευές για skin needling όπως το Dermaroller® (Dermaroller GmbH); Dermapen™ (Equipmed Pty Ltd; Australia) Derma-Stamps™ (Dermaroller USA) και ακτινωτοί δίσκοι που ενσωματώνουν λεπτές  βελόνες διαφόρων διαμέτρων και μηκών, από διάφορα υλικά όπως σιλικόνη, γυαλί, μέταλλο και πολυμερή. Οι βελόνες φτάνουν τα 3 mm σε μήκος.

Το επαγγελματικο skin needling θεωρείται μία απο τις ασφαλέστερες μεθόδους για τη θεραπεία δέρματος. Αντίθετα με τα χημικά  peels, τη δερμαπόξεση και τις θεραπείες με laser, το skin needling τραυματίζει το δέρμα ελάχιστα.


Γιατί χρησιμοποιείται το skin needling;

Το Skin needling χρησιμοποιείται για θεραπεία των –

Μείωση ουλών (συμπεριλαμβανομένων υπερτροφικών ουλών) λόγω ακμής ή θερμικών εγκαυμάτων

Ραγάδες

Λεπτές και βαθειές ρυτίδες

Δυσχρωμίες όπως το μέλασμα

Χαλάρωση δέρματος


Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του skin needling;

Μείωση ρίσκου υπερμελάγχρωσης και ουλοποίησης και επομένως ασφαλής σε σκούρο δέρμα.

Κατάλληλο για λεπτό και ευαίσθητο δέρμα.

Η θεραπεία είναι ανεκτή σε όλους τους ασθενείς .

Μπορεί να γίνει σε περιοχές που δεν μπορεί να γίνει peeling ή laser resurfacing, όπως γύρω από τα μάτια.

Αντιθέτως με το ablative laser resurfacing, η επιδερμίδα παραμένει ανέπαφη και δεν καταστρέφεται και έτσι η μέθοδος επαναλαμβάνεται εάν χρειάζεται.

Η θεραπεία δεν δημιουργεί γραμμή διαχωρισμού μεταξύ θεραπευμένου και μή-θεραπευμένου δέρματος.

Οι ασθενείς μπορούν να συνεχίζουν τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες, εξαρτωμένου του βάθους και της διείσδυσης των βελόνων.Η δερμαπόξεση έχει αρκετό χρόνο αποκατάστασης.


Πώς είναι η διαδικασία του skin needling;

Η διαδικασία είναι καλώς ανεκτή. Διαρκεί απο ολίγα λεπτά έως μία ώρα για την ολοκλήρωση, εξαρτώμενης της περιοχής και της σοβαρότητας του προβλήματος.

Δεν χρησιμοποιούνται λοσιόν ή άλλα τοπικά προιόντα στη περιοχή της θεραπείας την ημέρα της θεραπείας.

Ο ιατρός χρησιμοποιεί μια αναισθητική κρέμα (τοπική) στη περιοχή θεραπείας ή εγχύει τοπικό αναισθητικό.

Η δερματική παρακέντηση έχει ενα συγκεκριμένο σχέδιο χρησιμοποιώντας την συσκευή skin needling. Η συσκευή κυλιέται πολλαπλές φορές για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Όπως η λεπτή βελόνη διαπερνά το δέρμα,δημιουργείται μικρο-τραυματισμός που ενεργοποιεί την κυτταρική αναζωογόνηση.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να διαρκέσει 5-60 λεπτά για να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Συστήνεται μία ελάχιστη περίοδος 6 εβδομάδων μεταξύ 2 θεραπειών, που είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να δημιουργηθεί νέο φυσικό κολλαγόνο.

Μετα-θεραπευτική φροντίδα

Είναι καλώς ανεκτή θεραπεία από τους ασθενείς αλλά παρατηρείται ξηρότητα, απολέπιση, ερυθρότητα και οίδημα μετά από τη θεραπεία, για αρκετές ημέρες ή παραπάνω, ανάλογα με το βάθος της διείσδυσης των βελόνων.

Συστήνεται ηλιοπροστασία για αρκετές εβδομάδες.

Στη περίπτωση των ουλών από ακμή, μετά τη θεραπεία, το πρόσωπο χρειάζεται να καθαριστεί με ένα ελαφρό cleanser. Την επόμενη ημέρα, το πρόσωπο καθαρίζεται και όλα τα καλλυντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυσιολογικά.

Οι μικρές τρύπες κλείνουν πολύ γρήγορα και η λοίμωξη είναι σπάνια.

Η ανανέωση του δέρματος μπορεί να γίνει το συντομότερο σε 2 εβδομάδες και έως 6-8 μήνες μετά την ιατρική πράξη.

Οι ουλές από εγκαύματα αργούν να ανταποκριθούν. Μπορεί να πάρει 6 μήνες με 1 χρόνο για να φανούν τα τελικά αποτελέσματα από μία θεραπεία.


Πόσες θεραπείες χρειάζονται;

Ο αριθμός των θεραπειών εξαρτάται απο την κάθε περίπτωση. 3-4 θεραπείες μπορεί να χρειαστούν για μέτριες ουλές. Οι ουλές θερμικών εγκαυμάτων και οι ραγάδες μπορεί να χρειασθούν μέχρι 5 συνεδρίες.

Στη περίπτωση των ρυτίδων, χρειάζονται 1-2 θεραπείες ανανέωσης θεραπείας με skin needling κάθε χρόνο.


Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες του skin needling;

Γενικά υπάρχει καλή ανάρρωση του δέρματος μετά το skin needling. Παρ’ολ’αυτά, υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες είναι-

Οίδημα κατά τη διάρκεια της φάσης ανάρρωσης

Λοίμωξη δέρματος από βακτηρία ή απο απλό έρπη

Ήπια ακμή

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.