Εκατόν πενήντα χρόνια καρτ-ποστάλ

50100157 302
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η πρώτη καρτ-ποστάλ στον κόσμο
Ο μεταρρυθμιστής των γερμανικών ταχυδρομείων Χάινριχ φον Στέφαν , το 1865 σκεφτεί την εισαγωγή της ανοιχτής αλληλογραφίας πάνω σε χάρτινη κάρτα χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ήταν μια φθηνή εναλλακτική στην κλασική αλληλογραφία. Ωστόσο το σχέδιό του ναυάγησε λόγω απώλειας της ιδιωτικότητας. Η πρώτη επιτυχημένη εισαγωγή των καρτ-ποστάλ ως μέσων επικοινωνίας έγινε το 1869 στην Αυστροουγγαρία.

50100213 302Αισιοδοξία για τον νέο αιώνα
Λίγο πριν τη χαραυγή του 20 αιώνα κυκλοφόρησαν ανά τον κόσμο πολλές καρτ-ποστάλ με αισιόδοξα μηνύματα για την υποδοχή του νέου αιώνα. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία αποτυπώνεται το πνεύμα της εποχής με προφητικό τρόπο: σύμβολα της βιομηχανικής επανάναστασης, ένα τρένο, ένα ατμόπλοιο, ένας τηλέγραφος και ένα φύλλο φοίνικα που τότε συμβόλιζε την ειρήνη.
Στρατιωτικοί απόηχοι
Κανένας αιώνας μέχρι σήμερα δεν έζησε την απόλυτη ειρήνη. Το 1898 θεωρούνταν τιμή και προνόμιο να παρακολουθήσει κανείς στρατιωτική παρέλαση υπό το πρόσταγμα του Κάιζερ Γουλιέλμου B’. Εξ ου και η συγκεκριμένη καρτ-ποστάλ, ενθύμιο στιγμών στρατιωτικής δόξας.
50100283 302Καρτ-ποστάλ ως ιστορικά ντοκουμέντα
Στις αρχές του εικοστού αιώνα οι καρτ-ποστάλ είχαν όμως και μια άλλη λειτουργία. Λειτουργούσαν ως ντοκουμέντα με ιστορικό ή απλώς ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Εδώ μια καρτ-ποστάλ που αποτυπώνει τη μεγάλη καταστροφή στον σιδηρόδρομο του Βερολίνου το 1908.
Πέρα από την Αrt Nouveau
Ο Αυστριακός εικαστικός Ράφαελ Κίρχνερ είναι εκπρόσωπος της λεγόμενης Art Nouveau. Aλλά εκτός από τη ζωγραφική αγαπούσε να φιλοτεχνεί και καρτ-ποστάλ με αιθέριες γυναικείες φιγούρες και αύρα ερωτισμού, κάτι σαν τα μεταγενέστερα pin-up girls. Οι καρτ-ποστάλ αυτού του είδους ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

50100241 302

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.