Απαγορευτικό Τράμπ για τους πρόσφυγες…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Ντόναλντ Τραμπ,  με  διάταγμα που υπέγραψε για τον περιορισμό εισόδου μεταναστών σε αμερικανικό έδαφος, προκάλεσε… διπλωματικό επεισόδιο με το Ιράν. Στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης κρατήθηκαν δυο Ιρακινοί για ώρες, στο Κάιρο απαγορεύτηκε σε έξι πολίτες από το Ιράκ και την Υεμένη να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο της EgyptAir για τις ΗΠΑ, ενώ το ίδιο έγινε σε πτήση της KLM.

Οι δικηγόροι των δυο Ιρακινών που κρατήθηκαν στο JFK έκαναν μήνυση στον Ντόναλντ Τραμπ και το αμερικανικό κράτος. Και όλα αυτά ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν γυρίζουν… πίσω, με την Τεχεράνη να απειλεί με αντίποινα, δηλαδή με κλείσιμο και των δικών της συνόρων σε Αμερικανούς πολίτες. Ο Τραμπ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ή καλύτερα, το κουτί της Πανδώρας.

Το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, προβλέπει συγκεκριμένα:

Για τη Συρία

Το διάταγμα Τραμπ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σταματήσει να εκδίδει βίζες για Σύριους αλλά και να διακόψει την επεξεργασία αιτημάτων προσφύγων από τη Συρία. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα μείνει ενεργή μέχρι ο Τραμπ να κρίνει ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, ώστε εν δυνάμει τρομοκράτες να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τα “παραθυράκια” στο σύστημα αιτήσεων ασύλου.

Για τους πρόσφυγες

Ο Τραμπ διέταξε μια τετράμηνη παύση στο αμερικανικό πρόγραμμα προσφύγων. Η παύση έχει ως σκοπό να δοθεί χρόνος ώστε να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ελέγχονται οι πρόσφυγες πριν εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Το διάταγμα μειώνει τον αριθμό των προσφύγων που οι ΗΠΑ διατίθενται να δεχτούν τουλάχιστον στο μισό, σε περίπου δηλαδή 50.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Το περασμένο οικονομικό έτος, οι ΗΠΑ δέχτηκαν 84.995 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 12.587 ανθρώπους από τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε θέσει το όριο στους 110.000. Η προσωρινή μείωση περιλαμβάνει εξαιρέσεις για ανθρώπους που επικαλούνται θρησκευτικούς διωγμούς, από τη στιγμή που αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στη χώρα τους. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί για Χριστιανούς σε μουσουλμανικές χώρες.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Το διάταγμα Τραμπ δεν προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τις προσθήκες που θέλει να γίνουν στον έλεγχο των προσφύγων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας. Αντίθετα έδωσε κατεύθυνση στους αξιωματούχους να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες αίτησης και αποδοχής καθεστώτος πρόσφυγα και να βρουν άλλα μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ανθρώπους που αποτελούν απειλή από το χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες.

Κατά την περίοδο της διοίκησης Ομπάμα, ο έλεγχος των προσφύγων περιελάμβανε προσωπικές συνεντεύξεις, όπου παρέχονται βιομετρικά στοιχεία για τους ίδιους, αλλά και για τις οικογένειές τους, κοινωνικές ή πολιτικές δραστηριότητες, εργασία, τηλέφωνα, λογαριασμοί e-mails και άλλα. Οι πρόσφυγες καλούνται να δώσουν και δακτυλικά αποτυπώματα. Οι Σύριοι αναγκάζονταν να υποστούν ακόμα περισσότερους ελέγχους .

Για τους υπόλοιπους μετανάστες

Το διάταγμα Τραμπ παύει την μετανάστευση από χώρες για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες για 90 μέρες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως η τρίμηνη διακοπή ισχύει για Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Το διάταγμα καλεί ακόμα τους αξιωματούχους της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μαζί με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών να παρέχουν όσες πληροφορίες χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να ελεγχθούν οι “επισκέπτες” αλλά και καταρτίσουν μια λίστα με όλες τις χώρες που δεν είναι σε θέση να παρέχουν τα στοιχεία που χρειάζονται.

Το διάταγμα προβλέπει πως η κυβέρνηση θα δώσει στις χώρες 60 μέρες ώστε να αρχίσουν να παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται αλλιώς θα απαγορευτεί στους πολίτες τους να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος. Απαγορεύοντας τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από αυτές τις 7 χώρες, φαίνεται να πραγματοποιεί έστω και προσωρινά μια προεκλογική του δέσμευση. Αυτή δηλαδή της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων, μέχρι τουλάχιστον την παροχή διασφαλίσεων πως οι “επισκέπτες” ελέγχονται εξονυχιστικά.

ΠΗΓΗ: Associated Press

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.