«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία» ανέφερε η κ. Μέρκελ,AΛΛΑ… «Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ’ αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου». «Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας» τόνισε η Μέρκελ, παρότι ο κ. Ερντογάν στεκόταν στο πλευρό της.
«Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία» μεταξύ των θεμάτων για τα οποία συζήτησαν στις συνομιλίες τους.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε αμέσως.
«Η έκφραση “ισλαμιστική τρομοκρατία” μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.«Η λέξη “Ισλάμ” σημαίνει “ειρήνη”. Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ)».
«Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.