Ξαφνικά στις 2 τα ξημερώματα ο Ε.Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Για τελευταία ευκαιρία ,προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα ,είναι η σημερινή συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του Ευκλείδη Τσακαλώτου,οπως αναφέρει το Bloomberg. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. μεταβαίνει εκτάκτως στις Βρυξέλλες,  με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων και να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις συζητήσεις θα βρεθούν μαζί με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η πρόταση τωμ θεσμών περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ με εφαρμογή μετά το 2018.

Όπως σχολιάζει μια εκ των πηγών στο Bloomberg, τα κλιμάκια της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ θα εξετάσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα μόνο αν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση είναι θετική. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες μέρες, ακόμη και σήμερα, με στόχο να επιτευχθεί πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αντί να παρεβρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του EuroWorking Group βρίσκεται στο Λονδίνο, σε εκδήλωση στο LSE όπου είχε ομιλία με αντικείμενο τις «Συνθήκες για βιώσιμη ανάκαμψη». Ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ γιατί δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο κ. Χουλιαράκης απέφυγε να απαντήσει.Ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και καλώντας τα κράτη-μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.«Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης» τόνισε η Μέρκελ, και συμπλήρωσε: «Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας, που μόλις χτες διαμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις ή το Grexit.

«Η πίεση στους Έλληνες για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί ώστε (η ελληνική οικονομία) να γίνει ανταγωνιστική, σε διαφορετική περίπτωση (η χώρα) δεν μπορεί να μείνει στη νομισματική ένωση», υποστήριξε ο Σόιμπλε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.