Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ γιορτάζει τα εκατοστά της γενέθλια

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ συγκαταλέγεται στους τελευταίους κινηματογραφικούς αστέρες της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ.

Η θρυλική ηθοποιός που κέρδισε δύο φορές το βραβείο Όσκαρ γιορτάζει τα εκατοστά της γενέθλια.

Σε αντίθεση με τους συμπρωταγωνιστές της στη μελοδραματική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» (1939) η Ολίβια ντε Χάβιλαντ ζει ακόμη. Η μεγάλη ηθοποιός του Χόλυγουντ συμπληρώνει σήμερα το εκατοστό έτος της ηλικίας της. Μιλώντας πέρσι στο αμερικανικό περιοδικό Entertainment Weekly από το Παρίσι, όπου ζει εδώ και πολλά χρόνια, χαρακτήρισε «θαυμάσιο προνόμιο» το γεγονός ότι μπορεί ακόμη να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη της αξέχαστης χολυγουντιανής ταινίας.

Η βραβευμένη δύο φορές με βραβείο Όσκαρ ηθοποιός, για τις ερμηνείες της στις ταινίες «Δωσ’ μου πίσω το παιδί μου» (1946) και «Η κληρονόμος» (1949), κλείνει σήμερα 100 χρόνια ζωής. Το 1955 παντρεύτηκε τον γάλλο συγγραφέα και δημοσιογράφο Πιέρ Γκαλάντ και γύρισε οριστικά την πλάτη της στο Χόλυγουντ. Ωστόσο, όπως η ίδια αποκάλυψε πέρσι, της αρέσει να σκέφτεται το «Όσα παίρνει ο άνεμος» και τους παλιούς συμπρωταγωνιστές της. «Ευτυχώς δεν μελαγχολώ», σχολίασε η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, εξομολογούμενη ότι χαίρεται να βλέπει τους συναδέλφους της που έχουν φύγει πια από τη ζωή γεμάτους δυναμισμό και ζωντάνια στη μεγάλη οθόνη.

Πάντως με τη συγκεκριμένη ταινία τη συνδέει και μια πικρή απογοήτευση. Τη νύχτα της απονομής των Όσκαρ το 1940, το «Όσα παίρνει ο άνεμος» κέρδισε 8 αγαλματίδια, με την ίδια να χάνει τελικά το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για το οποίο ήταν υποψήφια. Το βραβείο κέρδισε τότε η μαύρη συμπρωταγωνίστριά της, Χάτι Μακ Ντάνιελ, που υποδύθηκε μια οικιακή βοηθό στη δραματική ταινία.

Ωστόσο, η καταξίωση δεν άργησε να έρθει, με την ντε Χάβιλαντ να κατακτά στη συνέχεια δύο βραβεία Όσκαρ. Το ξεκίνημά της στο Χόλυγουντ ήταν ονειρεμένο. Γεννημένη από βρετανούς γονείς στο Τόκιο, ήταν ακόμη μικρό κορίτσι όταν έφτασε στην Καλιφόρνια. Ο αυστριακός θεατρικός σκηνοθέτης και παραγωγός Μαξ Ράινχαρντ την «ανακάλυψε» στα 19 της χρόνια, όταν υποδύθηκε την Ερμία στο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Warner Bros έσπευσε να της προσφέρει επταετές συμβόλαιο, δίνοντάς της ρόλους στο πλευρό του Έρολ Φλιν, ενός από τους ωραίους του Χόλυγουντ εκείνη την εποχή.

Η πρώιμη φήμη που περιέβαλε την Ολίβια ντε Χάβιλαντ είχε και το τίμημά της. Όπως αποκάλυψε η ίδια στο περιοδικό Vanity Fair, παλαιότερα δεν είχε «κανονικούς φίλους» και υπέφερε εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού στο Χόλυγουντ. Πολλά γράφτηκαν και για τη μακροχρόνια έχθρα της με την αδερφή της Τζόαν Φοντέιν. Μια έχθρα που λέγεται ότι κορυφώθηκε το 1942, όταν οι δύο αδελφές ήταν υποψήφιες για Όσκαρ και τελικά κέρδισε η Φοντέιν για την ερμηνεία της στο χιτσκοκικό θρίλερ «Υποψίες».

Η ίδια η ντε Χάβιλαντ απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρήξη με την αδελφή της. Όσο για το ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της, όπως είπε στο Vanity Fair, αυτή οφείλεται σε ένα τρίπτυχο: Αγάπη, γέλιο και φως.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.