Ρουσσέτος Σιγάλας: Το κλειδί που έψαχνα για να κατέλθω μέσα μου το βρήκα στην ζωγραφική

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τις προάλλες  συνάντησα τον ζωγράφο  Ρουσσέτο Σιγάλα, με αφορμή την έκθεση  εικαστικού ενδύματος,  που θα ανοίξει τις πύλες της, στις 10 Μαρτίου στο Match Point. Προ ημερών όμως,  ολοκληρώθηκε και η  έκθεση του με τίτλο «Επι των φόβων» που φιλοξενήθηκε  από τον ΙΑΝΟ.


Χαρακτηριστικά ο ίδιος λέει γι αυτή την έκθεση. «Οι ήρωες στους πίνακες μου,  θέλουν να φωνάξουν την αλήθεια τους, αλλά είναι εντός ορίων, όπου αυτοπεριορίζονται στα ασφυκτικά τους όρια. Παρά τον υπαρξιακό φόβο, ο οποίος τους ακολουθεί, αντέχουν, ανακαλύπτουν  και βρίσκουν τελικά τη δύναμη να εγκαταλείψουν το δέρμα του κατασκευασμένου εαυτού.»

 

Σεμνός, σημαντικός εικαστικός. Ο Ρουσσέτος Σιγάλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και σχέδιο μόδας στο «Fashion School Veloudakis” και έχει παρακολουθήσει μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής. Εργάστηκε ως σχεδιαστής ρούχων σε επώνυμους οίκους μόδας αλλά και ως ενδυματολόγος θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια, έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη ζωγραφική και στο εικαστικό ένδυμα. Τα τελευταία χρόνια απομονώθηκε στο ατελιέ του, στην Σαλαμίνα, όπου  και εκεί ζωντανεύει σε κάθε του έργο κάθε τι που «παιδεύει»


μιλάει στην Λαμπριάνα Κυριακού

ΛΚ: Τι είναι αυτό που σας  έκανε μετά από την ενδυματολογία θεάτρου  και το σχέδιο μόδας, να  ασχοληθείτε  με τη ζωγραφική;

ΡΣ: Η πιο σημαντική ανάγκη στην ζωή μου είναι η αυτογνωσία. Αυτό το μυστηριώδες ταξίδι στο ενδοσύμπαν μου . Η ενασχόληση με τον χώρο της μόδας, μου ικανοποίησε την αισθητική και τον βιοπορισμό μου όμως για μένα δεν ήταν αρκετό . Το κλειδί που έψαχνα για να κατέλθω μέσα μου το βρήκα στην ζωγραφική, και είμαι απίστευτα ευτυχισμένος. Η διαδικασία της αυτογνωσίας και η ζωγραφική έχουν γίνει πραγματικά ένα , και θα πω μεγάλη κουβέντα αλλά νιώθω ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά !

 

ΛΚ: Η αλλαγή αυτή πώς σας επηρέασε στην τεχνική ή και  στον τρόπο σκέψης;

ΡΣ: Θα το πω πολύ απλά με το σχέδιο ένιωθα να περπατώ , τώρα νιώθω να πετάω !


ΛΚ: Έμπνευση… το πρώτο και το κυριότερο  πινέλο της δουλειά σας; Από πού εμπνέεστε;

ΡΣ: Οι μεγάλοι δάσκαλοι της τέχνης υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει έμπνευση αλλά δουλειά. Είναι κάτι που σε πιο νεαρή ηλικία δεν το δεχόμουν , όμως καθώς μεγαλώνω και ωριμάζω βλέπω πόσο δίκαιο έχουν. Γιαυτό είναι και μεγάλη δάσκαλοι !


ΛΚ:Πώς μετουσιώνετε την έμπνευση σε πράξη;

ΡΣ: Οπως είπα και πριν όλα είναι θέμα δουλειάς . Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αλλά δεν υπάρχει στιγμή μέσα στην μέρα που να μην σκέφτομαι την ζωγραφική . Ενα χαρακτηριστικό της δουλειά μου είναι η σκέψη και εννοώ της ατελείωτες ώρες που στήνω το θέμα στο μυαλό μου. Αφού ολοκληρωθεί η εικόνα μέσα μου το πρακτικό κομμάτι της αποτύπωσης του θέματος στον καμβά είναι διαδικαστικό !


ΛΚ: Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείται;

ΡΣ: Πειραματίζομαι με πάρα πολλά υλικά , είναι το κομμάτι της δουλειάς που με διασκεδάζει . Ομως τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο δηλαδή λάδι σε καμβά !

 

ΛΚ:Ποια είναι τα χρώματα  που καθορίζουν την Τέχνη σας;

ΡΣ: Τα χρώματα που κυριαρχούν στην δουλειά μου είναι τα γήινα και τα ψυχρά με κάποιες εξαιρέσεις !

 

ΛΚ: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;

ΡΣ: Χωρίς σκέψη ο Φράνσις Μπέικον !


ΛΚ:«Επι των φόβων» ήταν η τελευταία σας έκθεση που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στον ΙΑΝΟ. Η ματιά σας ήταν ανθρωποκεντρική.   Φιγούρες έρμαια των φόβων τους. μιλήστε μου γι αυτήν την έκθεση κι ας έχει τελειώσει. Ποια ήταν η αρχική σας σκέψη που έγινε πράξη και έβγαλε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.

ΡΣ: Η αρχική ανάγκη ήταν να λυτρωθώ , να έρθω σε άμεσο διάλογο με της φοβίες μου και να συμφιλιωθώ μαζί τους . Τώρα αν κάποιοι από αυτούς που με τίμησαν και επισκέφτηκαν την έκθεση ένιωσαν να ταυτίζονται με κάποια από τα έργα μου είναι για μένα μαγικό !


ΛΚ: Στις 10 Μαρτίου, ετοιμάζεται έκθεση εικαστικού ενδύματος. Πείτε μου λίγα λόγια γι αυτή τη δουλειά;

ΡΣ:Η νέα έκθεση μου στης 10 Μαρτίου στο Match Point με τίτλο Αντιγόνη το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το εικαστικό ένδυμα . Δεν μπορώ να πω πολλά γιατί είναι ένα ακόμα βήμα στα μοιχεία και ασυνείδητα κομμάτια του εαυτού μου που ακόμα είναι ανερμήνευτα !


ΛΚ: Πώς ήταν τα χρόνια στα ατελιέ των σπουδαίων σχεδιαστών που είχατε κατά καιρούς  συνεργαστεί;

ΡΣ: Μόλις τελείωσα τον Βελουδάκη είχα την χαρά να εργαστώ κοντά σε δύο μεγάλους σχεδιαστές τον Ασλάνη και τον Ρήγα . Τι να πρώτο πεις για δύο δάσκαλους !


ΛΚ: Ποιος έλληνας σχεδιαστής, θεωρείται κορυφή και μπορεί να συναγωνιστεί,  οίκους του εξωτερικού;

ΡΣ: Δεν θα πω κάποιο όνομα όμως οι Ελληνες σχεδιαστές έχουν ένα πολύ καλό όνομα στο χώρο της παγκόσμιας μόδας . Θα πρότεινα όμως να γίνουν πιο τολμηροί να δημιουργήσουν πρωτοπορία , υπάρχει πολύ ταλέντο και δυνατότητες και είναι κρίμα να ακολουθούμε !


ΛΚ: Με ποιο σκεπτικό σχεδιάζεται ένα ρούχο;

ΡΣ:  Επειδή δεν έχω ασχοληθεί με το ρούχο παραγωγής αλλά με την υψηλή ραπτική το σκεπτικό όταν σχεδιάζω είναι ο άνθρωπος ως μονάδα . Ακούω της ανάγκες του εγώ προτείνω και δημιουργούμε μαζί , και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό στην κυριολεξία μοναδικό !

ΛΚ: Πόσο επηρέασε η κρίση τους σχεδιαστές ρούχων; Το λέω γιατί ποια οι αλυσίδες καταστημάτων με φθηνά ρούχα ένδυσης έχουν κατακλύσει ολόκληρο τον κόσμο.

ΡΣ: Τα πάντα έχει επηρεάσει κρίση ,το εμπόριο , της ανθρώπινες σχέσεις και γενικά την κοινωνία . Ο ανταγωνισμός δεν είναι πια με τον διπλανό σου αλλά παγκόσμιος , αλλά ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται !

Αξίζει να προσθέσουμε ότι ο Ρουσσέτος Σιγάλας, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει διδάξει και οργανώσει σεμινάρια θεατρικού ενδύματος. Διδάσκει επίσης σε εργαστήρια ζωγραφικής για ενήλικες και παιδιά. Η τελευταία του ατομική έκθεση με τίτλο «Αφηρημένο λογισμικό» προκάλεσε αίσθηση για την πρωτοτυπία και τον τρόπο που χρησιμοποίησε το ανθρώπινο σώμα ως καμβά και την δυνατότητα του να αποδομεί σχήματα και χρώματα. Έχει δημιουργήσει μία δική του τεχνοτροπία την οποία ονομάζει «σπασμένο χρώμα» και χρησιμοποιεί  λάδι σε καμβά διαστάσεων κυρίως 50Χ70

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.