Η επέλαση της ‘’πολιτικής νεωτερικότητας’’ στην Ελληνική κοινωνία! Γράφει ο Γιώργος Ουρανός ς

Tsd 2 kasel 9
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει ο Γιώργος Οτρανός

Oyranos giorgos cmyk 885x500

Η Δημιουργία του Μικελάντζελο, 1500 μ.Χ. Ο Θεός, ο δωρητής της  ζωής, προσεγγίζει τον Αδάμ.Ο πίνακας αποτέλεσε αιχμηρή δήλωση ‘’Νεωτερικότητας’’ στην τότε  θεοκρατούμενη Δύση! Ο όρος «Νεωτερικότητα» (modernity)  χαρακτηρίζει την αυτονομία στο χώρο της τέχνης, της πολιτικής και της φιλοσοφίας.

Το ερώτημα που πλανάται ήδη στους Έλληνες πολίτες είναι : Άραγε, θα υπάρξουν οφέλη στην Ελληνική κοινωνία από τις επιδράσεις που θα δεχτεί το πολιτικό μας σύστημα από το ‘’πνεύμα Κασσελάκη’’ ;

Ο σκεπτικισμός           

Σίγουρα τόσο στον ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ , όσο όμως και σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία επικρατεί ένας ιδιαίτερα ζωηρός σκεπτικισμός, όπου όλοι προσπαθούν να κατανοήσουν, το τι πραγματικά συνέβη στη σκέψη των εκλεκτόρων στις κομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που τους οδήγησε σε μια απρόσμενη απόφαση. Στην επιλογή, του ιδιαίτερα αντισυμβατικού κοινωνικά και πολιτικά υποψήφιου, του Στέφανου Κασσελάκη! Όλοι οι συνυποψήφιοί του προέρχονταν από τον τυπικό πολιτικό και κομματικό μηχανισμό του πολιτικού τους σχηματισμού. Ο Στέφανος Κασσελάκης διέφερε από όλους τους υπόλοιπους. Δεν διατηρούσε  ουδεμία σχέση με τον κομματικό μηχανισμό, και ακόμη περισσότερο  δεν διαθέτει στη φαρέτρα του ούτε πολιτικούς , μα ούτε και κοινωνικούς αγώνες !

Η ανατροπή     

Τα μέχρι σήμερα ισχύοντα πολιτικο-κοινωνικά standards, για να επιλεγεί ένα ηγετικό στέλεχος, και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο ηγέτης ενός πολιτικού σχηματισμού, σε  ολόκληρο το πολιτικό φάσμα του προοδευτικού χώρου της πατρίδας μας ,θα έπρεπε να διαθέτει ισχυρό πολιτικό κριτήριο, και αναμφίβολα να διαθέτει ισχυρές περγαμηνές σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες . Το εύρος του προοδευτικού αυτού χώρου, εκτείνεται από την Κομμουνιστική αριστερά ώς και τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και του Προοδευτικού Κέντρου. Η πρόσφατη επιλογή όμως του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τα μέχρις σήμερα ισχύοντα πολιτικά κριτήρια. Αυτή η ανατροπή, όντας εντελώς  μη αναμενόμενη , θεωρητικά τουλάχιστον θα ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Ωστόσο το αποτέλεσμα που προέκυψε, πράγματικά εξέπληξε τους πάντες ! Είναι  ένα αποτέλεσμα που προέκυψε εν τη πράξη , και κόντρα σε οποιαδήποτε πολιτική ανάλυση και εκτίμηση!

Η συμμόρφωση του κοινωνικού χώρου

Θεωρούμε λοιπόν ότι η επιλογή του Στέφανου  Κασσελάκη, είναι μία απόφαση της κομματικής βάσης του ευρύτερου πολιτικού τους  σχηματισμού, η οποία πρέπει καθ΄ όλα να γίνει σεβαστή. Η αυτονόητη αυτή αποδοχή της συγκεκριμένης επιλογής, σίγουρα  αφορά τόσο τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή εκείνους που πρόσκεινται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ολόκληρο τον πολιτικό  κόσμο και ακόμη και  το σύνολο των Ελλήνων πολιτών σε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή τους! Το αποτέλεσμα προήλθε μετά από μια δημοκρατική διαδικασία, και σίγουρα αντικατοπτρίζει την κομματική τους  λαϊκή βούληση και τις πολιτικές επιταγές  του στενότερου κοινωνικού τους χώρου.

Tα μηνύματα της επιλογής, που ενέχουν θετικό πρόσημο

Η κατά  γενική ομολογία απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη, σημειολογικά τουλάχιστον, αποστέλλει πολλαπλά μηνύματα  τόσο στον στενό πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όσον όμως και στην ευρύτερη κοινωνία.

  1. Κατ΄αρχήν καταρίπτονται τα μέχρι σήμερα πρότυπα για τήν νέα ή τόν νέο ηγέτη,στον οποίο μέρος του λαού τουλάχιστον  προτίθεται να εναποθέσει την εκπλήρωση των ονείρων και τις  ελπίδες για το μέλλον του.
  2. Τα κύρια προσόντα του εν δυνάμει επιλεγέντα για το ρόλο του ανώτερου πολιτικού στελέχους ή και ακόμη πολύ περισσότερον του πολιτικού ηγέτη, είναι εκείνα που σήμερα είναι περισσότερον συμβατά με τις τρέχουσες  αξίες, όπως η προσωπική επιστημονική και  επαγγελματική επιτυχία.
  • Τα παραπάνω εκτιμητέα προσόντα, σίγουρα αναβαθμίζονται και ως αξίες  στον κοινωνικό χώρο, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ή και να μηδενίζεται  εντελώς η μέχρις σήμερα ισχύουσα  αξιακή κλίμακα  για τα κορυφαία τουλάχιστον πολιτικά στελέχη. Τίθεται δηλαδή σε αμφισβήτηση η δυνατότητα του να υπάρχουν  ακόμη και  κορυφαίοι υπουργοί ή και  άλλοι κυβερηντικοί αξιωματούχοι οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να κριθούν  τουλάχιστον ως πτυχιούχοι ΑΕΙ.
  1. Αναβαθμίζεται επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό η εικονική και η σκηνική παρουσία των εν λόγω πολιτικών προσώπων. Συγχρόνως απλοποιούνται τα στερεότυπα ή και γίνεται προσπάθεια εντελούς εξάλειψής τους,  τόσο στην εμφάνιση όσο και στην κοινωνική τους  συμπεριφορά  των  εν λόγω  προσώπων.

Τα μηνύματα με επισφαλές πρόσημο

Όμως παράλληλα με τα μηνύματα με θετικό πρόσημο που εκπέμπονται στον κοινωνικό χώρο, συγχρόνως , εγκυμονεί ο κίνδυνος και για μηνύματα με επισφαλές  πρόσημο,όπως :

  1. Ο βαθμός υποβάθμισης της καθαρά πολιτικής λειτουργίας των θεσμών και των διαδικασιών, να υπερβεί το μέτρο, και να οδηγηθούμε σε περισσότερο λαϊκίστικες πολιτικές συμπεριφορές.
  2. Να προκύψει υπερβολική εκτίμηση της αξίας των επιτυχημένων επαγγελματικά  αυτών προσώπων,  σε σημείο που να μην λαμβάνεται υπ΄όψιν το πόσο πραγματικά  αυτά τα πρόσωπα προτίθενται να υπηρετήσουν το λαό και τις ανάγκες του .
  • Ακόμη να προκύψει η υποβάθμιση της έννοιας των ‘’αφιερωμέων πολιτικών προσώπων’’, που τουλάχιστον ως ιδεατό χαρακτηριστικό  πάντα ενυπάρχει στη συνείδηση του λαού μας, και που ίσως του είναι ακόμη  αναγκαίο.
  1. Τέλος υπαρχει η πιθανότητα να εκπέμπονται θολά μηνύματα και να δημιουργηθεί μια σχετική σύγχιση κυρίως στη νεολαία μας με τα εντελώς διαφορετικά πολιτικά πρότυπα τα οποία σηματοδοτούνται από μια τέτοια επιλογή.

Νεωτερικότητα  και ‘’κοινωνική επαγρύπνιση’’

Κλείνοντας την αναφορά μας αυτή, θεωρούμε πως  το πολιτικό γεγονός ‘’της επιλογής Κασσελάκη’’, κρίνεται ως μία κατάσταση  πολιτικής εξέλιξης που προέκυψε ως λαϊκή επιταγή . Το άν αυτή θα επιβεβαιωθεί ως κίνηση προοδευτικότητας ή ως κίνηση οπισθοδρόμισης είναι θέμα πολιτικού χρόνου. Ωστόσο,  ‘’οι κοινωνικοί πειραματισμοί ‘’, που συνήθως επιχειρούνται σε  τέτοιες  κινήσεις πολιτικής νεωτερικότητας, ενίοτε ενέχουν και τον κίνδυνο  της  λαϊκής παραπλάνησης  και  της αδιέξοδης κατάληξης. Προς τούτο ως ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή μιας οποιασδήποτε τέτοιας  δυσμενούς εξέλιξης ,  προτείνεται  η κοινωνική επαγρύπνιση με ακραιφνή προσήλωση στους θεσμούς της Δημοκρατία μας.    

 

 

  

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.