Θα ανακατασκευαστεί το τέμενος Βαγιαζήτ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Την πρόθεση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να σταθεί αρωγός στην ανακατασκευή του τεμένους Βαγιαζήτ, μέσω του ΕΣΠΑ, «προκειμένου να αναδειχθεί αυτό το ιστορικό μνημείο», εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο μνημείο, στο κέντρο του Διδυμότειχου, κάνοντας λόγο για ένα πολύ λυπηρό και τραγικό περιστατικό.

Νωρίτερα, τη διαβεβαίωση ότι το τέμενος Βαγιαζήτ είναι ένα μνημείο που αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού, είναι ειλημμένη απόφαση η αποκατάστασή του και θα γίνει, εξέφρασε η γγ του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία μετέβη στο Διδυμότειχο, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημίας. « …Έχουμε όλα τα στοιχεία για να μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε πλήρως και να το παραδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βεβαίως με κάποια τροποποίηση μετά από ότι συνέβη… Θα αποκατασταθεί, είναι αποφασισμένο το υπουργείο, αποτελεί προτεραιότητα και αυτό θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς μίλησε ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρχιπύραρχος Ναθαναήλ Ρήγας, σύμφωνα με τον οποίο επιχείρησαν συνολικά 54 πυροσβέστες και 16 πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρα από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τρία ειδικά οχήματα, προκειμένου να είναι εφικτή η επέμβαση από το επάνω μέρος του κτιρίου.

Επίσης, στην κατάσβεση συμμετείχαν μεγάλη αστυνομική δύναμη και ο στρατός. «Καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά στον χώρο του κτιρίου, να μην επεκταθεί, διότι οι φλόγες ήταν τεράστιες και υπήρχε άμεσος κίνδυνος, γι’ αυτό και η αστυνομία εκκένωσε προληπτικά τα γύρω κτίρια και σπίτια», περιγράφει ο κ. Ρήγας, σημειώνοντας πως ήδη διενεργείται προανάκριση, υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Ορεστιάδας, για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σε μία πρώτη αποτίμηση της ζημιάς, ο κ. Ρήγας αναφέρει πως έχουν καταστραφεί η ξύλινη στέγη και το εσωτερικό, ενώ έχει αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό και η υπερκατασκευή που είχε γίνει για την προστασία του κτιρίου στο πλαίσιο των εργασιών αναστήλωσης του. Τέλος, ο κ. Ρήγας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η εν λόγω πυρκαγιά να συνδέεται με το περιστατικό κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο τέμενος χθες το μεσημέρι.

Όπως τόνισε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε από τους εργαζόμενους στον χώρο, καθώς υπήρξε κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς από τις εργασίες που γίνονταν στο τέμενος. Κατά την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε πως τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί την είχαν ήδη σβήσει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέμειναν στον χώρο και τις επόμενες 2-3 ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε δεν υπήρχε καμία ένδειξη ανησυχίας. Ωστόσο, και για το συγκεκριμένο περιστατικό διενεργείται προανάκριση.

 

Αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα προς την υπουργό Πολιτισμού απηλυθυναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για Ειδικό Πρόγραμμα Άμεσης Αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ Διδυμοτείχου. Στο αίτημα αναφέρεται:

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε εχθές βράδυ στο Διδυμότειχο επέφερε ανείπωτη καταστροφή για το Τέμενος Βαγιαζήτ, ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας τόσο για τον τόπο μας όσο και για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Το Τέμενος Μεχμέτ ή Τέμενος Βαγιαζήτ είναι ισλαμικό τζαμί στο Διδυμότειχο, το οποίο ολοκληρώθηκε επί σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421) και εγκαινιάστηκε το 1420. Το τέμενος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη και αναφέρεται και ως το μεγαλύτερο σε έκταση (σχεδόν ενός στρέμματος) στο χώρο των Βαλκανίων.

Το τέμενος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου, είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1946 και για τους παραπάνω λόγους γίνεται σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την αναστήλωσή του και την αξιοποίηση για την πόλη του Διδυμοτείχου, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την τουριστική ανάδειξη της πόλης όσο και για την ανάδειξη του νομού συνολικά ως διεθνούς προορισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση ενός τόσο σημαντικού μνημείου αποτελούν για την περιοχή μας ζωτικής σημασίας προτεραιότητα και αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα και ενέργειες από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία, τη συντήρηση και την ανακαίνιση του μνημείου και για το λόγο αυτό η ζημιά που υπέστη με τη χθεσινή πυρκαγιά είναι ανυπολόγιστη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε από το Υπουργείο να συνδράμει ουσιαστικά και δραστικά υλοποιώντας άμεσα ένα Ειδικό Πρόγραμμα Άμεσης Αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανυπολόγιστη ζημιά που συνέβη στο Τέμενος και στην ιστορία του τόπου μας και προκειμένου να αξιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό το μνημείο ως σημείο πολιτιστικής αναφοράς όχι μόνο για τους Εβρίτες αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.