Απέτυχε πυραυλική δοκιμή,απο την Βόρεια Κορέα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πυραυλική δοκιμή η οποία κατέληξε πολύ γρήγορα σε αποτυχία πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές και οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, στη Σεούλ.

Δεν είναι ακόμα γνωστό τι είδος πυραύλου δοκιμάστηκε, καθώς η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων συνεχίζεται. Εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό δήλωσε ότι το βλήμα εξερράγη ελάχιστη ώρα μετά την εκτόξευσή του. Η εκτόξευση έλαβε χώρα κοντά στην ανατολική ακτή, στην πόλη Σινπό, όπου βρίσκεται βάση υποβρυχίων.

Η αποτυχημένη δοκιμή έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ για τον εορτασμό της «Ημέρας του Ήλιου», της 105ης επετείου από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας και παππού του σημερινού ανώτατου ηγέτη.

Η παρέλαση χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς ως ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, με επίδειξη νέων πυραύλων που θα μπορούσαν να είναι διηπειρωτικοί και προειδοποιήσεις πως η χώρα είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί ακόμα και με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.Η σημερινή αποτυχημένη δοκιμή σχεδόν συνέπεσε με την άφιξη του αντιπροέδρου Πενς στη Σεούλ στο πλαίσιο 10ήμερης περιοδείας στην περιοχή. Στις αρχές Απριλίου η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο λίγο πριν την πρώτη σύνοδο του αμερικανού προέδρου Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ.

Ο κ. Πενς έχει ενημερωθεί για τη δοκιμή και έχει επικοινωνήσει με τον κ. Τραμπ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Από το 2011, όταν ο σημερινός ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν ανάλαβε την εξουσία, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές και δεκάδες πυραυλικές δοκιμές, εγείροντας ανησυχίες ότι σε κάποιο σημείο θα αναπτύξει όπλα που θα μπορούν να πλήξουν ακόμα και το έδαφος των ΗΠΑ.Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με την Κίνα, που είναι ο κυριότερος σύμμαχος της Βορείου Κορέας στη διεθνή σκηνή, να προειδοποιεί ότι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει στο Βορρά να αποκτήσει όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος κι έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι εάν χρειαστεί επιδιώξει λύσεις χωρίς τη βοήθεια της Κίνας.

Ο κ. Τραμπ έχει διατάξει μία αεροναυτική ομάδα κρούσης, με αιχμή του δόρατος το αεροπλανοφόρο Carl Vinson, να πλεύσει ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου. Στο στολίσκο συμμετέχουν επίσης ένα καταδρομικό και δύο πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά.

Την Παρασκευή, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ ότι όποιος προκαλέσει σύρραξη στην Κορέα «θα πληρώσει και το τίμημα». Στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά την οποία επισήμανε τα θετικά μίας σινο-ρωσικής συνεργασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανέναρξη του διαλόγου.

Πηγη:ξένα πρακτορεία,Σκάϊ .gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.