Οχυρωμένο το Εθνικό Θέατρο και έτοιμο να λειτουργήσει με νέα μέτρα

Δημήτρης Λιγνάδης στο Εθνικο
Facebook
Twitter
LinkedIn
γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού
 
Δειλά  – δειλά ανοίγει η κάνουλα και για το Θέατρο. Τουλάχιστον οι κρατικές σκηνές της χώρας, πασχίζουν να υλοποιήσουν το καλοκαιρινό τους πρόγραμμα έστω μέσα από αυστηρές υγειονομικές συνθήκες. 

Εν τούτοις, το Εθνικό Θέατρο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας πέραν των παραστάσεων που προβλήθηκαν από το site του τα Σαββατοκύριακα,  αντέδρασε με δράσεις που είχαν κυρίως ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό  χαρακτήρα.

 
Στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του Εθνικού Θεάτρου, που έγινε το απόγευμα της 4ης Ιουνίου στο Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά, ο  Δημήτρης Λιγνάδης εμφανίστηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία για το μελλοντικό πρόγραμμα της πρώτης σκηνής της χώρας, αλλά και αποφασισμένος να κρατήσει ένα θέατρο ενεργό, σε  ότι επιφέρει η πανδημία στο μετέπειτα. Όπως είπε «Το Εθνικό Θέατρο δεν αγάπησε ποτέ την αδράνεια. Προσπάθησε, να εκμεταλλευτεί  όλες τις ευκαιρίες στο μπετό που του δόθηκε λόγω του Κορονοιού» τόνισε ο κύριος Λιγνάδης, ενώ συμπλήρωσε:  «Δεν είμαι εδώ γιατί μπορώ να σας εγγυηθώ ότι είμαστε μια έντιμη ομάδα ανθρώπων που δουλεύουν πάνω σε καινούργια δεδομένα  με ζήλο και ικανότητα.»
Ο Κύριος Λιγνάδης, από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, έθιξε τα κύρια ζητήματα που απασχολούν το Εθνικό αυτό τον καιρό, κυρίως μετά τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας και μετάλλαξαν  τα σχέδια του. Μίλησε για τη συνεργασία του Εθνικού με τον ΕΟΤ, τις παραστάσεις που θα ανέβουν στην Επίδαυρο το καλοκαίρι, αλλά και τις δράσεις που θα γίνουν σε αρχαιολογικούς χώρους. Μίλησε, για τις παραστάσεις που εγκρίθηκαν από την διοίκηση Λιβαθινού και δεν  κατόρθωσαν λόγω των συνθηκών να ανέβουν, αλλά και για το Θερινό Θέατρο του Εθνικού, που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του όσο νού πω.

Συνεργασία με τον ΕΟΤ:

• Στα τέλη Μάιου  ο πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου, Βασίλης Πουλαντζάς, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δημήτρης Λιγνάδης, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΤ.   Όπως είπε ο κύριος Λιγνάδης η συνεργασία αυτή, έχει ως στόχο την προώθηση και την προβολή των δράσεων του Εθνικού στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.
 

Παλιές παραστάσεις:

• Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το τι θα γίνει με τις παραστάσεις που εγκρίθηκαν από την διοίκηση Λιβαθινού και δεν ανέβηκαν για τους γνωστούς λόγους,  ο κύριος Λιγνάδης ‘ είπε ότι όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Ήδη αυτές οι δουλειές είναι πληρωμένες και κάποια στιγμή θα ανέβουν. Επίσης είπε, ότι  το Εθνικό Θέατρο  μπορεί να αλλάζει διοικήσεις, ωστόσο  δεν αλλάζει το πρόγραμμα του και ναι, η νέα σεζόν θα ξεκινήσει  με τις παραγωγές της προηγούμενης διοίκησης.
 
 Επίδαυρος 2020:
Η παρουσία φέτος του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι διπλή. Από 24 εως 26 Ιουλίου, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα φιλοξενήσει τους Πέρσες  του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη ενώ, η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου θα ανέβει  από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου.

 Θερινή Σκηνή Εθνικού Θεάτρου:

Μετά την μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παππά, στο πίσω μέρος της σχολής δημιουργείται ένα θέατρο στην τελική του μορφή, 1200 θέσεων.  Όπως τόνισε ο κύριος Λιγνάδης, «Το Εθνικό Θέατρο θα έχει τη δική του θερινή σκηνή. Η τελική του μορφή θα γίνει, με τη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση και θα ανοίξει τέλος Ιουλίου για να στεγάσει κυρίως τη Λυσιστράτη. Όσον αφορά τους Πέρσες είμαστε σε επικοινωνία με την περιφέρεια να βρούμε κάποιους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν τις παραστάσεις μας.»

 

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Αιμοδοσία
Το   Εθνικό   Θέατρο   και   το   Σωματείο   Εργαζομένων   Εθνικού   Θεάτρου,διοργάνωσαν τρεις εθελοντικές αιμοδοσίες ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του Νοσοκομείου Παίδων «H Αγία Σοφία» για έκτακτη προσφορά αίματος. Από τις τρεις αιμοδοσίες συγκεντρώθηκαν 186 φιάλες αίματος.Οι αιμοδοσίες πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής στο Θέατρο Rex (Πανεπιστημίου 48).Γ. Κατασκευή Μασκών Ιατρικές   μάσκες   ράφτηκαν   από   το   προσωπικό   των   ενδυματολογικών τμημάτων   του   Εθνικού   Θεάτρου   με   πρωτοβουλία   του   Σωματείου Εργαζομένων   και   παραδόθηκαν   προς   χρήση   από   το   νοσηλευτικό προσωπικό της Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειου.
 
Τα   μαθήματα   της   Δραματικής   Σχολής πραγματοποιήθηκαν  μέσω διαδικτύου σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. Ζ. Δημιουργούμε μαζί Τα εργαστήρια του Μικρού Εθνικού έγιναν διαδικτυακά μέσω της δράσης«Μένουμε σπίτι, δημιουργούμε μαζί».Περισσότεροι   από   500   συμμετέχοντες   των   εργαστηρίων   του   Μικρού Εθνικού, βρέφη, παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες, επικοινώνησαν  μαζί μας   και   μεταξύ   τους   ανά   ομάδες,   με   αφορμή   κοινά   ερεθίσματα   και δημιούργησαν: Κείμενα, ζωγραφιές, βίντεο.
 

Τρεις παραστάσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής:

Πρόσφατα το Εθνικό Θέατρο δρομολόγησε κάποιες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους μέσα στην επικράτεια της Αττικής. Μια δράση σύμφωνα με την Υπουργό θα θεσμοθετηθεί και θα διαρθρωθεί σε βάθος χρόνου.   Είναι παραστάσεις που θα παρασταθούν με φως ημέρας. Δηλαδή με φυσικό φως και φυσικό ήχο.  Συγκεκριμένα οι παραγωγές που έχουν προγραμματιστεί είναι: «Σπουδαία Ερείπια» σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη,  Μια παράσταση οποία έχει να κάνει με τις αφηγήσεις  ξένων προσωπικοτήτων   που επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον 18ο και 19ο αιώνα και γράψανε κάποια κείμενα σε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους. «Αθηναίων Πολιτεία», μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας και άλλων ιστορικών πηγών, που ανασυνθέτουν την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς την δημοκρατία, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου. Και «Το αμάρτημα της μητρός μου», μια παράσταση του έργου του Γεώργιου Βιζυηνού στην αγγλική γλώσσα σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική δημιουργία, σε σκηνοθεσία των Δανάης Ρούσου και Ρένας Κυπριώτη.
(Οι χώροι θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού σύντομα)
 

Υγειονομικά μέτρα πάνω και κάτω από τη σκηνή:

Ήδη σχεδιάζονται μέτρα που θα  τηρηθούν πριν και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Όπως είπε ο κυριος Λιγνάδης, πάνω στη σκηνή, είτε οι ηθοποιοί θα φοράνε μάσκες, είτε θα κρατάνε απόσταση 1.5μ, όπως θα γίνει και στους Πέρσες.
(τα μέτρα θα ανακοινωθούν από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σύντομα)
 
Κλείνοντας ο κύριος Λιγνάδης είπε: “Δεν έχει κηρυχτεί το τέλος της πανδημίας και απάνω μας ακόμα έχουμε την σκιά του φόβου. Είμαστε ακόμα στα χαρακώματα με το τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα και πως πρέπει να ελιχθούμε σαν φορέας.” Τόνισε επίσης, ότι  από την αρχή που ενέσκηψε ο κοροναϊός η συνεννόηση του Εθνικού Θεάτρου με τον εποπτεύοντα φορέα και την Υπουργό ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση και ότι  από την μέρα που ανάλαβε τη θέση αυτή,  κινείται με σεβασμό και εγκράτεια.  Προσγειωμένος  στα γήινα. Επίσης είπε: ότι μέχρι το τέλος θα παλέψει για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο Εθνικό να μην χάσουν τη δουλειά τους.
 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.