Προκαλεί ο Ερντογάν Λευκωσία και Αθήνα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τουρκικά πολεμικά πλοία με πραγματικά πυρά , ”συνοδεύουν” ερευνητικό σκάφος  για πετρέλαιο και φυσικό αέριο,στα  Νότια της Κύπρου. Τρεις μέρες μετά το δημοψήφισμα και το οριακό και  νοθευμένο “ναι”, αλλά και μόλις ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το κυπριακό, ο Ερντογάν στέλνει στην Κύπρο ένα ερευνητικό σκάφος αλλά και πολεμικά πλοία για να κάνουν άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η Τουρκία με δυο NAVTEX προειδοποιεί ότι θα εκτελέσει άσκηση με πραγματικά πυρά ενώ λίγο νωρίτερα στην ίδια περιοχή ωκεανογραφικό πλοίο θα εκτελέσει έρευνες μέχρι τις οκτώ το πρωί σε μια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε από τα λεγόμενα “οικόπεδα” της Κύπρου και ειδικότερα το οικόπεδο 6 το οποίο έχει περιλάβει και η Κυπριακή Δημοκρατία στις έρευνες που έχει προαναγγείλει και θα διεξαχθούν ως και τα μέσα Αυγούστου.
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έχει τουλάχιστον δύο στόχους. Ο ένας είναι η πρόκληση ένταση σε μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες να κρατηθεί ζωντανός ο διάλογος στο κυπριακό, αλλά και να δηλώσει “παρούσα” στο ενεργειακό παιχνίδι που έχει ξεκινήσει λόγω του εντοπισμού κοιτασμάτων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Το πόσο θα τραβήξει το σχοινί ο “σουλτάνος” της Άγκυρας είναι άγνωστο, ωστόσο υπάρχει ανησυχία καθώς η εξαγωγή της έντασης είναι μια τακτική που η Τουρκία έχει επιλέξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση οι NAVTEX 403/17 και 404/17 της Άγκυρας δείχνουν ξεκάθαρα τον στόχο της σε μια περιοχή που ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.Οι κυπριακές έρευνες με δυο διαφορετικά σκάφη θα γίνουν στα οικόπεδα 6,8,9 και 11 μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Η Τουρκία μιλά για παραβίαση της δικής της υφαλοκρηπίδας και έτσι είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι θα επιχειρήσει τη δημιουργία εντάσεων. Το ερώτημα είναι (καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις της ανήκει και η πρωτοβουλία) είναι ο τρόπος που θα επιλέξει να αποτυπώσει τις… διαφωνίες της.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.