Μακρόν με Λεπέν στον β’ γύρο δείχνουν τα exit poll

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν με 23,7% κόβει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της Ipsos/Sopra Steria. Στη δεύτερη θέση η Μαρίν Λεπέν με 21,7%.


Στην έρευνα της Harris Interactive o Μακρόν συγκεντρώνει 23% και η Μαρίν Λεπέν 22%, ενώ στην έρευνα της Ifop ο Μακρόν είναι στο 23,8% και η Λεπέν στο 21,6%.

Στην έρευνα της Kantar για το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 και το RTL Μακρόν και Λεπέν είναι στο 23% και Φιγιόν-Μελανσόν στο 19%. Ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών είναι στο 7%..

 

Οι πρώτες αντιδράσεις


«Γυρνάμε σελίδα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας» δήλωσε ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου Εμανουέλ Μακρόν. «Μια μεγάλη νίκη για τους πατριώτες και για το Εθνικό Μέτωπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Nicolas Bay. Θα ψηφίσω Μακρόν στον δεύτερο γύρο δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν.  Για ιστορική ήττα έκανε λόγο ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν. Τόνισε ωστόσο ότι η Αριστερά δεν έχει πεθάνει παρά την ήττα. Ο ίδιος δήλωσε πως θα στηρίξει Μακρόν και κάλεσε όλους τους δημοκράτες να κάνουν το ίδιο.


Στελέχη της Κεντροδεξιάς ανέφεραν πως θα στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Άλλο στέλεχος της κεντροδεξιάς, ο κ. Μπαρουέν ανέφερε πως το αποτέλεσμα είναι σεισμός για την κεντροδεξιά.


Από τη μεριά του, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπ. Καζνέβ κάλεσε όλους τους δημοκράτες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο.


Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καλεί όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.


Στήριξη Μακρόν από τον Πιερ Μοσκοβισί


Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι θα στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν. «Ο Μακρόν φορά τα χρώματα όλων των δημοκρατών και των υπέρμαχων της Ευρώπης, καμία φωνή δεν πρέπει να μην συνταχθεί μαζί του, έχει τη δική μου στήριξη».


Eθνικό Μέτωπο: Νίκησαν οι «πατριώτες»

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν δήλωσε ότι η πρόκριση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου καθιστά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση. Για «νίκη για πατριώτες» έκανε λόγο η ανηψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Οι διαρροές που έγιναν νωρίτερα από το Βέλγιο

Νωρίτερα, βελγικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν στοιχεία από τρία exit poll γαλλικών εταιριών που έδιναν προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Ειδικότερα, η πρώτη μέτρηση δίνει στην πρώτο θέση το Μακρόν με ποσοστό 24-25% και τους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους να παλεύουν για τη δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 20%.

Η δεύτερη μέτρηση έδινε και πάλι την πρωτιά στον Μακρόν και τη δεύτερη θέση στη Λεπέν. Μάχη για την τρίτη θέση δίνεται ανάμεσα στον Μελανσόν και τον Φιγιόν.


Και η τρίτη μέτρηση έδειχνε να περνούν στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν και η Λεπέν χωρίς περαιτέρω στοιχεία.


Μια ώρα πριν το κλείσιμο της κάλπης τρεις εφημερίδες, δύο βελγικές, η Le Soir και η Libre Belgique καθώς και η ελβετική Le Temps της Γενεύης δίνουν την πρώτη θέση στον Μακρόν.


Η Libre Belgique έδινε: Μακρόν: 24%, Λεπέν: 21%, Φιγιόν: 21%, Μελανσόν: 19%

{youtube}pFp1gkaq-gE{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.