Λύση για την Αδήλωτη Εργασία…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τη σύσταση Τμήματος Αντιμετώπισης Αδήλωτης Εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (Α.Σ.Ε) που λειτουργεί ήδη στο Υπουργείο, προβλέπει τροπολογία της Έφης Αχτσιόγλου.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα επιπλέον τμήμα που προστίθεται στο οργανόγραμμα του λεγόμενου ΑΣΕ και έχει ως στόχο όπως διατείνεται η αιτιολογική έκθεση την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα μέσω της υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων προς τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η τροπολογία, το Τμήμα θα απαρτίζεται από τα εξής μέλη:

– τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας ως πρόεδρο
– τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ
– 1 υπάλληλο Επιθεωρητή Εργασίας του ΣΕΠΕ
– 1 σύμβουλο/ συνεργάτη του Υπουργείου Εργασίας
– 4 εκπροσώπους των εργοδοτών (θα υποδειχτούν από: ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ)
– 4 εκπροσώπους των εργαζομένων (θα υποδειχτούν από: ΓΣΕΕ)

Εισηγητής και Γραμματέας ορίζονται υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας.

Πάντως σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ιδιώτες μέλη του Τμήματος δεν θα μετάσχουν σε αυτό αμισθί. Αντιθέτως το ΓΛΚ υπολογίζει για την αποζημίωσή τους ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 7.200 ευρώ.

«Η σύσταση του Τμήματος στο ανώτατο όργανο (ΑΣΕ) σηματοδοτεί τη συνεχή βούληση και την προσπάθεια ριζικής αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της εν λόγω τροπολογίας, ενώ χαρακτηρίζει την αδήλωτη εργασία «επιβραδυντικό και στρεβλωτικό παράγοντα της οικονομίας» με βαριές επιπτώσεις.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως επείγον και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τρίτη 25 Απριλίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.