Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ”κόκκινα δάνεια΄΄ και συντάξεις…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με ανοιχτά μέτωπα τις συντάξεις και τα «κόκκινα» δάνεια, ζητήματα που έχουν και «πολιτικό» χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τα άλλα οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει το πακέτο μέτρων-αντίμετρων, μετά από συμφωνία στο φορολογικό πακέτο που στηρίζεται στη μείωση του αφορολόγητου.

Αντίθετα, μετατέθηκαν για τα ραντεβού των επόμενων ημερών οι συζητήσεις για τα εργασιακά και για το ποιο μερίδιο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 (4,2% του ΑΕΠ) μπορεί να διατηρηθεί τις επόμενες χρονιές και ποιο τμήμα είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς για τα θέματα της ενέργειας, της παιδείας και της υγείας.

Έως τώρα στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία για όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή.

Για τα ”κόκινα”δάνεια…

Τη συνέχιση της συζήτησης για τα «κόκκινα» δάνεια και σήμερα Σάββατο, με τη συμμέτοχη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, προανήγγειλε εν τω μεταξύ τραπεζική πηγή, στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.

Το θέμα των κόκκινων δανείων, που θέτει μετ’ επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση δήλωσε ότι «δεν θα υπάρχει αναδιάρθρωση δανείων κομμάτων και ΜΜΕ».

Έκανε γνωστό ότι στις συζητήσεις με εκπροσώπους των θεσμών τέθηκε το θέμα της ασυλίας στελεχών του Δημοσίου και τραπεζικών στελεχών για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων προς Δημόσιο και τράπεζες.

Η ίδια πηγή δήλωσε πως η ασυλία δεν θα είναι οριζόντια και θα δίνεται κατά περίπτωση

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι γιατί οι τραπεζίτες ήθελαν οριζόντια «ασυλία» και χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι τελικές διατάξεις θα ψηφιστούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έως τις 15 Μαΐου.

Νωρίτερα, τραπεζική πηγή εκτιμούσε ότι «προλαβαίνουμε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο», αν λάβει τις δεσμεύσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Η ΕΚΤ θέλει συγκεκριμένη δήλωση για το χρέος, θέλει νομικά κείμενα και όχι πολιτικές δηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη για φέτος αναμένεται να κινηθεί στο 1,9 με 2% αντί για 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κλείσιμο της συμφωνίας καθώς, όπως είπε, «δεν έχω δει θέματα που μπορούν να σταθούν εμπόδιο».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.