Εφυγε ο Αδαμάντιος Πεπελάσης…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης. Είχε γεννηθεί στη Γαστούνη το 1922. Ήταν οικονομολόγος και πανεπιστημιακός.Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης,ήταν απο τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της χώρας μας…

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λονδίνο (London School of Εconomics) και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, του οποίου αναγορεύτηκε και διδάκτορας.

Σταδιοδρόμησε ως καθηγητής της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια (1957-63), του Πολυτεχνείου και του πολιτειακού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (1971-73), τακτικός καθηγητής οικονομικής του πανεπιστημίου του Κεντάκι και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Διατέλεσε, επίσης, αναπληρωτής γενικός επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (1962-64), υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (1963), διοικητής της ίδιας τράπεζας αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση (1974) και διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Τέλος, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως συντονιστής των διαδικασιών προσέλκυσης ξένων επιχειρηματιών και κεφαλαίων στη χώρα μας.

Άρθρα του, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έγραψε, επίσης, πάνω από 15 συγγράμματα, σπουδαιότερα από τα οποία είναι τα: Εργατικά ελλείμματα εις την ελληνικήν γεωργίαν 1963-1973, Μελέτες για την οικονομική μεταβολή (1966) κ.ά. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, μέλος της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας, της Στατιστικής Εταιρείας των ΗΠΑ, της Αγγλικής Βασιλικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας και άλλων διεθνών και ελληνικών επιστημονικών φορέων, εταιρειών και σωματείων.

Ηταν Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη και τ. πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης.Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πληροφορούμενος το θάνατο του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση δήλωσε:

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση. Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης ήταν εξέχων οικονομολόγος και πανεπιστημιακός και ως διοικητής της ΑΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην οικονομική πορεία της χώρας.
Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».ι θα συμβεί λοιπόν και σε εμάς εδώ αν η ατμομηχανή της διεθνούς οικονομίας μειώσει κάπως την ταχύτητά της; Και πώς αυτές οι εξελίξεις θα δυσχεράνουν περισσότερο τη γενικότερη προσπάθεια για σύγκλιση;

Με τα κείμενά του προέβλεπε,οτι οι άλλοι δεν μπορούσαν να δουν: ”Παρατηρητής”ΒΗΜΑ 14 Ιουνίου 2001

Φοβούμαι ότι η συνεχής, ακατάσχετη επίδειξη μειδιώσης αισιοδοξίας καταλήγει σε επίδειξη αφροσύνης και η ζημιά που μας επιφυλάσσει η, κατά τον επίτροπο Σόλμπες, «εύθραυστη ισορροπία των ευρωπαϊκών αγορών» θα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που ενδεχομένως επιφέρουν οι φωνασκούσες «Κασσάνδρες».

Πέρα λοιπόν από την αισιοδοξία και πέρα από τη λογιστική αντιμετώπιση των πακέτων από την ΕΕ, καταπιαστείτε με την άμεση βελτίωση των υποδομών και ενισχύσατε πρακτικά το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής παραγωγής.14 Ioyn;ioy 2001

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.