Ιράν: Συντονισμένες επιθέσεις στο κοινοβούλιο και στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους και 39 τραυματίστηκαν στις δύο συντονισμένες ένοπλες επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο ιρανικό κοινοβούλιο και στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. 

Επτά άνθρωποι πέθαναν από την ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο ιρανικό κοινοβούλιο από τέσσερις άνδρες που άνοιξαν πυρ εναντίον όσων βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις δράστες που, σύμφωνα με το ιρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB, τώρα έχουν σκοτωθεί.

Νωρίτερα, τα τοπικά μέσα μετέδιδαν ότι σε εξέλιξη βρισκόταν περιστατικό ομηρίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα επίθεση πραγματοποιήθηκε και στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στη νότια Τεχεράνη ενώ τα τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι απεράπη μια τρίτη επίθεση.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονταν γύρω, σκοτώνοντας έναν υπάλληλο του Μαυσωλείου και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Τα τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι πιθανότατα οι επιτιθέμενοι ήταν πολλοί αλλά δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν τον αριθμό τους.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ότι ένας καμικάζι ανατίναξε τη ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν.

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο βομβιστές που ανατινάχτηκαν.

Οι επιτιθέμενοι εισήλθαν στο Μαυσωλείο από τη δυτική πύλη.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των δύο συντονισμένων επιθέσεων σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης AMAQ. «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και το ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη, μετέδωσε το πρακτορείο των τζιχαντιστών.

Το AMAQ δημοσιοποίησε επίσης ένα βίντεο που δείχνει έναν ένοπλο μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκε επίθεση. Ένας άλλος από τους δράστες της επίθεσης ακούγεται στο βίντεο να λέει: «Δόξα τω Θεώ … Πιστεύατε ότι θα εξαφανιζόμασταν;»

Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι σύμμαχος του συριακού καθεστώτος απέναντι στους σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν συγκάλεσε εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.