Οι Γάλλοι ψηφίζουν για βουλευτικές εκλογές…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις κάλπες προσέρχονται περισσότεροι από 47,56 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα τους.

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 8 π.μ τοπική ώρα (9 ώρα Ελλάδος) και θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 7 το απόγευμα στην περιφέρεια και έως τις 9 βράδυ στις μεγάλες πόλεις.

Οι εκλογές αφορούν στις 577 έδρες της Κάτω Βουλής (Εθνοσυνέλευσης) στην οποία απαιτούνται 289 έδρες για την ελάχιστη πλειοψηφία.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων θέλει το Δημοκρατία Εμπρός (LREM) του Μακρόν και το σύμμαχο Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού να κερδίζουν απόλυτη πλειοψηφία με περισσότερες από 300 έδρες στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.

Ένας υποψήφιος κερδίζει από τον πρώτο γύρο εάν λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων στην περιφέρειά του, με μίνιμουμ συμμετοχή 25%. Αν δεν ικανοποιούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις η έδρα της περιφέρειας θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, όπου θα μπορούν να λάβουν μέρος μόνο όσοι υποψήφιοι έλαβαν 12,5% και άνω στον πρώτο γύρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να κατέβουν τρεις ή τέσσερις υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, όπου προκρίνονται πάντα μόνο δύο διεκδικητές. Στο δεύτερο γύρο κερδίζει όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους ενώ στη σπανιότατη περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται ο γηραιότερος υποψήφιος.

Το υφιστάμενο γαλλικό εκλογικό σύστημα ενέχει επί της ουσίας «κινδύνους» για ένα κόμμα που μπορεί, παραδείγματος χάριν, να λάβει κατά μέσο όρο 20% στις 577 περιφέρειες αλλά να μην κερδίσει ούτε μία, αν βγει δεύτερο σε κάθε περίπτωση.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτό το σενάριο είναι αρκετά πιθανό για το Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν, που αν και θα πάρει «ικανοποιητικά» ποσοστά αναμένεται να αποσπάσει λίγες έδρες.

Ο συνασπισμός Μακρόν βγήκε πρώτος σε 10 από 11 έδρες που αναλογούν στους Γάλλους του εξωτερικού (οι κάλπες στήθηκαν 3 και 4 Ιουνίου), όμως το ποσοστό συμμετοχής ήταν κάτω από 20% και έτσι όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.