Συνεχίζεται μέχρι αύριο η απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε οριακό σημείο έχει περιέλθει η κατάσταση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων όπου σωρεύονται βουνά απορριμμάτων, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική για τους κατοίκους όσο οι ώρες περνούν και ο υδράργυρος ανεβαίνει.

Παρά το γεγονός ότι σε αρκετούς δήμους της χώρας άρχισε η αποκομιδή των σκουπιδιών, η κατάσταση παραμένει ασφυκτική.

Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων αποφάσισαν να μην διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους και να συνεχίσουν μέχρι αύριο Πέμπτη, με 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπως είχαν αρχικώς εξαγγείλει. Δήλωσαν ωστόσο, ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους ενόψει και του επερχόμενου μεγάλου καύσωνα ενώ θα αυξήσουν το προσωπικό ασφαλείας.

Ε. Κουντουρά: Η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και δυσφημεί τη χώρα

Να επανεξετάσει την απόφασή της και να λήξει άμεσα τις κινητοποιήσεις καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. «Οι τεράστιοι όγκοι των σκουπιδιών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες για τους Έλληνες και για τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Το υπουργείο Τουρισμού έχει γίνει αποδέκτης κύματος  παραπόνων από φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζητούν άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και να αποφευχθεί πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς» αναφέρει η υπουργός Τουρισμού και κάνει έκκληση για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων.

Βελτιωμένη πρόταση, παρουσίασε η κυβέρνηση στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Απαλείφθηκε το όριο ηλικίας και προβλέπεται μοριοδότηση των συμβασιούχων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Άστοχη και υπερβολική η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καλώντας τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Έκκληση προς τους εργαζόμενους να επιδείξουν υπευθυνότητα, απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο δήμο Ηρακλείου και στη Κυψέλη άρχισε η αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι τα απορριμματοφόρα βγήκαν από χθες το βράδυ στους δρόμους με προσωπικό ασφαλείας, η κατάσταση παραμένει ασφυκτική.

Σήμερα αναμένεται να βγουν τα οχήματα της ιδιωτικής εταιρίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών στον κεντρικό δήμο. Στη διάρκεια της ημέρας θα αρχίσουν και οι ψεκασμοί στους κάδους για την αποφυγή μολύνσεων.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης υπέγραψε την απόφαση για ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων και σήμερα θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρίας, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα το καθάρισμα από τα «βουνά» των σκουπιδιών.

Η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία προχώρησε χωρίς την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μετά τις αλλεπάλληλες χθεσινές προσπάθειες από τα μέλη της και της κατάληψης του χώρου όπου συνεδρίαζαν από εργαζόμενους στην καθαριότητα. Η ανάθεση σε ιδιώτη προβλέπει την αποκομιδή 1.200 τόνων σκουπιδιών, μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ οι συμβασιούχοι σε γενική συνέλευση θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.