Παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για το 2017

Facebook
Twitter
LinkedIn

Επιμέλεια Λαμπριάνα Κυριακού

Από το  2004 μέχρι το 2016, το ίδρυμα της Βουλής, πραγματοποίησε 80 εκθέσεις, 93 δράσεις στο Πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης, κυκλοφόρησαν 110 εκδόσεις και  1,039.000 συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της.

Για το έτος 2016, 92,600 μαθητές και πολίτες ξεναγήθηκαν στην Βουλή, και 12,000 μαθητές συμμετείχαν στις διαδικασίες επιλογής στην Βουλή των Εφήβων.

Το έργο και τις δράσεις της προκειμένου να αναπτύξει τους δεσμούς της με την κοινωνία ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις, μέσω του Ιδρύματος της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, ανέπτυξε σε συνέντευξη τύπου  την περασμένη βδομάδα,   ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, παρουσία  του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου, του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος καθ. Παύλου Σούρλα και του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ιδρύματος καθ. Ιστορίας κ. Νίκης Μαρωνίτη.

Ο κ. Βούτσης τόνισε τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε το Ίδρυμα της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό –  που είχε εδώ και χρόνια μια αξιοπρόσεκτη και πολυεπίπεδη δραστηριότητα –  να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να αποκεντρώσει κατά το δυνατό τις εκδηλώσεις του, όπως συμβαίνει τελευταίως στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπογράμμισε τις συνέργειες που υλοποιούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, περιφέρειες και δήμους, και αποτυπώνονται σε έρευνες, συνέδρια, εκδόσεις και εκθέσεις, και μετέφερε τις δράσεις του Ιδρύματος σε αριθμούς, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόνον το 2016 περί τους 93.000 μαθητές και πολίτες ξεναγήθηκαν στη Βουλή. Η ξενάγηση αυτή μάλιστα –σημείωσε– εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο έτσι ώστε, πέραν της αισθητικής απόλαυσης ή της ιστορικής γνώσης, ν’ αποτελεί και κίνητρο συζήτησης των εργασιών της Βουλής.


Ο Πρόεδρος της Βουλής στο σημείο αυτό δήλωσε: «Έχω την πλήρη συναίσθηση και συνείδηση ότι αυτή η εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το Ίδρυμα της Βουλής, τη Βιβλιοθήκη, το Κανάλι και πολλές ακόμα υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, καθώς και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται μέσα στη Βουλή με ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, δεν μπορούν να συμψηφισθούν στη συνείδηση του κόσμου και να εξισορροπήσουν τον προβληματισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη, κυρίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, για την ίδια τη λειτουργία της Βουλής σε κοινοβουλευτικό-νομοθετικό επίπεδο, καθώς έρχονται και ψηφίζονται νομοσχέδια τα οποία αποτελούν συμφωνίες διακρατικές, μνημόνια, με έναν τρόπο και με μια υποχρεωτικότητα που όλους μας εγκλωβίζουν πέραν των ορίων που θα θέλαμε να λειτουργεί δημοκρατικά η Βουλή».


Συνέδριο: “Δημοκρατία και Τέχνη σε κρίσιμες εποχές” – 7 – 9 Δεκεμβρίου:

Ανάμεσα στις προγραμματισμένες για το 2017 δράσεις του Ιδρύματος,  είναι  το Συνέδριο «Δημοκρατία και Τέχνη σε κρίσιμες εποχές», η  έναρξη του εορτασμού για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που θα κορυφωθεί το 2021, οι  συνεργασίες με το ΕΚΠΑ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και εκδηλώσεις για πρόσωπα άξια τιμής, όπως έγιναν για την Έλλη Λαμπρίδη και την Αμαλία Φλέμινγκ που  θα γίνουν για τον Νίκο Βέη, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον Κώστα Κάππο.


Έχουν γίνει ήδη συνέδρια και εκδηλώσεις για πρόσωπα άξια τιμής, για την Έλλη Λαμπρίδη, για την Αμαλία Φλέμινγκ και για πρόσωπα πάλι μέσα στο 2017 σχεδιάζονται εκδηλώσεις για τον Νίκο Βέη, οπωσδήποτε για τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και για τον Κωνσταντίνο Κάππο.

Στα δώδεκα χρόνια δράσεις του το ίδρυμα,  ιδιαίτερα για το 2016, ξεναγήθηκαν στην Βουλή,    ενενήντα τρεις χιλιάδες, περίπου, μαθητές.  Η ξενάγηση εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο με σενάρια τα οποία διαμορφώνουν οι υπεύθυνοι μέσα στο Ίδρυμα έτσι ώστε -πέραν της αισθητικής απόλαυσης ή της ιστορικής γνώσης για όσους συμμετέχουν σε αυτήν την ξενάγηση και πόσο  μάλλον για τα παιδιά και τη γνώση που αποκτούν από τις κοινοβουλευτικές εργασίες- να αποτελεί το κίνητρο για να συζητιέται γενικότερα η Βουλή, οι εργασίες που γίνονται κ.λπ..

Εκθέσεις:

Συνεχίζονται οι εκθέσεις  για το φεμινιστικό γυναικείο κίνημα της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά βεβαίως και για τις εκθέσεις που υπάρχουν εδώ μέσα, για τις «Μικρές Οδύσσειες» και για τον Καποδίστρια. Και θα υπάρξουν και άλλες εκθέσεις μέσα στο 2017.


Βουλή των Εφήβων

Για την Βουλή των Εφήβων γίνονται  προσπάθειες  εκσυγχρονισμού και κάθε φορά μέσα από την εμπειρία που διαμορφώνεται και από την παιδαγωγική και επιστημονική εμπειρία του προσωπικού που διαμορφώνει αυτά τα σενάρια για τη Βουλή των Εφήβων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται και στα θέλω, τις διαθέσεις, τα ερωτήματα των ίδιων των παιδιών, αλλά και της κοινωνίας σε σχέση με αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία έχει ξεκινήσει από χρόνια και έχει τύχει και δημόσιας προβολής ιδιαίτερα.

Υπάρχουν συνεργασίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με αναφορά σε εκδηλώσεις, όπως είναι η συνεργασία με ιστορικούς και με την ΕΡΤ και με άλλους φορείς και με τον Δήμο για τις εκδηλώσεις, που γίνονται πλέον κάθε χρόνο για αρκετές μέρες, με αφορμή τη 12η Οκτωβρίου του 1944 και το «ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ». Αυτές οι εκδηλώσεις ήταν το έναυσμα για να γίνουν και αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Εκδοτικά προγράμματα:

Εκδόσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά σε σχέση με το παρόν και με θέματα τα οποία ανοίγουν μέσα απ’ αυτές τις εκδόσεις και εκδοτικά προγράμματα για τη σειρά, παραδείγματος χάρη, «Κείμενα Μνήμης ή Ανθολόγιο των Κλέφτικων Τραγουδιών», αλλά και εκδόσεις που κάνει η Βουλή και πέραν του Ιδρύματος.

Ετοιμάζονται εκθέσεις και με τομίδια με τις ομιλίες για πρόσωπα άξια τιμής, για τον Αριστόβουλο Μάνεση και τον Παύλο Μπακογιάννη. Το  Ίδρυμα της Βουλής συμμετέχει επίσης,  σε όλες τις εκθέσεις βιβλίου που γίνονται και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και συνδράμουμε και προς τούτο κάθε χρόνο, έτσι ώστε -και ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια της κρίσης- αυτοί οι θεσμοί να μείνουν όρθιοι και να αποτελούν ένα σημείο αναφοράς για τον κόσμο ευρύτερα.

Οι περιοδικές εκθέσεις, οι ψηφιακές εκθέσεις, οι μεταφορές εκθέσεων παντού, όπου πλέον υπάρχει μια ευρύτερη ζήτηση και οι μόνιμες εκθέσεις αποτελούν μαζί με τις εκδόσεις ένα υλικό, το οποίο τελικά διαμορφώνει γύρω και για τη Βουλή ένα status ενός Ιδρύματος πλέον με αναφορά πανελλαδική, με αναφορά σε σχέση με τις συνέργειες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σε σχέση με όλες τις ζωντανές και δημιουργικές εστίες του λαού μας και της νεολαίας τα τελευταία χρόνια.


«200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821»

Η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκη Μαρωνίτη, μίλησε για το πρόγραμμα  «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821», τους στόχους αλλά και τους τρεις βασικούς άξονες  στους οποίους απλώνεται το πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικά είπε: «όπως  συμβαίνει συνήθως και ελπίζουμε σε επιτυχημένα εγχειρήματα, είναι προϊόντα συλλογικής προσπάθειας. Ξεκινάει από μια επιτροπή που αποτελείται από τον κ. Δημητρόπουλο, τον κ. Καραμανωλάκη, τον κ. Μπουκάλα και εμένα, σε συνδυασμό φυσικά και συνεργασία πάντοτε με τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Σούρλα, αλλά και την Εκτελεστική Επιτροπή και επίσης σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Και βέβαια πάντοτε σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την κυρία Έλλη Δρούλια.

Θέλω να πω ότι ο στόχος αυτού του τετραετούς προγράμματος είναι να ανοιχτεί σε ένα τρίπτυχο που το θεωρούμε σημαντικό, δηλαδή αρχεία, μνήμη και ιστορία, και επίσης να αναδείξει παράλληλα πώς αυτό το μείζον συμβάν έχει ιδιαίτερη και ουσιαστική σημασία, τόσο ως ελληνικό εθνικό συμβάν, αλλά κυρίως και ως ευρωπαϊκό παγκόσμιο συμβάν. Να μας δώσει, επίσης, την ευκαιρία να ξανασκεφθούμε και να ξανασυζητήσουμε, διακόσια χρόνια μετά, σε σχέση με την Ελληνική Επανάσταση»

Το πρόγραμμα απλώνεται σε τρεις κυρίως άξονες, ερευνητικά προγράμματα. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναδειχθεί, κυρίως, το αρχειακό υλικό που αφορά σε αυστριακά και οθωμανικά αρχεία, ένα αρχειακό υλικό που μέχρι τώρα δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής μελέτης. Σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου θα δρομολογηθεί το πρόγραμμα «Τόποι μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση, 19ος -20ος αιώνας» και με επιστημονική υπεύθυνη τη κυρία Κουλούρη. Στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών επιστημονικοί υπεύθυνοι θα είναι η κυρία Κατσιαρδή και ο κ. Κονόρτας. Τέλος, στο ερευνητικό κομμάτι, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου θα υπάρξει η σχετική μελέτη με τους αντιπροσώπους των Εθνοσυνελεύσεων και του Βουλευτικού και στη μελέτη αυτή θα είναι η συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος, κυρίως, με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Ο δεύτερος άξονας είναι εκδοτικός και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι έχει μια σημασία. Υπάρχει ήδη ένα πολύ σημαντικό εκδοτικό έργο από την πλευρά του Ιδρύματος που σχετίζεται με τον αγώνα χειραφέτησης του 1821 και εδώ θα προστεθούν κάποια κείμενα, κυρίως απομνημονεύματα και ιστοριογραφίες. Την επιμέλεια αυτών των εκδόσεων θα έχει ο κ. Μπουκάλας, που είναι ο συντονιστής της σειράς και επίσης την επιμέλεια την εκδοτική θα έχει ο Στρατής Μπουρνάζος.

Τέλος, ο τρίτος άξονας αυτού του προγράμματος έχει να κάνει με τρία συνέδρια που σκεφτόμαστε να δρομολογήσουμε. Το ένα είναι, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία μιας ιστορικής πηγής, κατ’ εξοχήν σημαντικής για το 1821, που είναι το Απομνημόνευμα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το αρχειακό κομμάτι που έλεγα πριν, δηλαδή τα οθωμανικά και αυστριακά αρχεία, αλλά και γενικότερα πώς διαβάζουμε τώρα που διαθέτουμε πάρα πολλές και ποικίλες αρχειακές πηγές και, τέλος, το μεγαλύτερο συνέδριο που φιλοδοξούμε να οργανώσουμε έχει να κάνει με την ίδια τη Δημοκρατία και τη σημασία για τη Δημοκρατία του 1821, μια συζήτηση η οποία φυσικά δεν εξαντλείται μόνο στον ελληνικό εθνικό χώρο.»

Πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης:

Για το τρέχον έτος στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο, έχουν προγραμματιστεί πολυάριθμες εκδηλώσεις.

Στις αρχές Ιουλίου, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Καστοριάς και το δίκτυο εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης «Κλικ Προστάτευσέ το» θα γίνει  τετραήμερο «θερινό πανεπιστήμιο». Εκτός από την ιστορική ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί, σχεδιάζεται να ενταχθούν και βιωματικά εργαστήρια σε σχέση με τη φύση και την ιστορία.

Θα γίνουν σεμινάρια προφορικής ιστορίας, θα συνεχιστούν οι ξεναγήσεις σε επισκέπτες του Πάρκου κάθε Σάββατο και Κυριακή ενώ θα συνεχιστούν οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων και συλλόγων.  Θα γίνει έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΕΣ με θέμα «Πρόσφυγες του 22 στην Δυτική Μακεδονία».

Τέλος το Ίδρυμα της Βουλής εκπονεί ήδη μελέτη για τους τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.