Προσπάθεια για να μην περάσει η φωτιά στην Εθνική οδό…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο που καίει προς την πλευρά του Καπανδριτίου έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Η φωτιά καίει σε περιοχή με πυκνό δάσος και σε δύσβατο σημείο. Εκεί είναι δύσκολο να επιχειρήσουν μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής.Το ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος σε έλεγχο από αέρος επισήμανε τον κίνδυνο και αμέσως έσπευσαν ελικόπτερα και αεροσκάφη. Έτσι θα μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν από το έδαφος.

Από νωρίς το πρωί το μέτωπο στην περιοχή Σαλαμίδι έκαιγε, αλλά η φωτιά έμοιαζε να είναι σε κάποια ύφεση. Η εικόνα άλλαξε δραματικά μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Πλέον αυτό είναι το μέτωπο που θεωρείται επικίνδυνο ενώ οι πυροσβέστες πρέπει τα ταυτόχρονα να ελέγξουν και το μέτωπο μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου το οποίο επίσης κινείται σε μια δύσβατη περιοχή όπου μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, αλλά και των δήμων, μαζί με εκείνες του στρατού έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά, έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες και στόχος τους είναι να μην “ξεφύγει” η φωτιά και περάσει περιοχές πυκνή βλάστηση ή περιοχές όπου βρίσκονται σπίτια.

Ήδη οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι εντάσεων άνω των πέντε Μποφόρ και σύμφωνα με την πρόβλεψη αναμένεται από το μεσημέρι και μετά να γίνουν πιο έντονοι δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. Νέα αναζωπύρωση υπήρξε και στην περιοχή Πολυδένδρι. Έκκληση – ανακοίνωση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους οδηγούς να μην κινούνται στον δρόμο από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα έκανε μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

«Θέλω να κάνω μία ανακοίνωση και να τη λέτε, από τον δρόμο από το Πολυδένδρι προς τη Μαλακάσα να μην έρχεται κανείς», είπε ο κ. Φιλίππου.
«Κατεβαίνει η φωτιά με τεράστια ταχύτητα», συμπλήρωσε και επισήμανε: «Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν σε αυτό, αποχώρησαν. Είμαι πολύ ανήσυχος. Έχει χειροτερέψει πολύ η κατάσταση» τόνισε.Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου.

Κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα «πέρασε» για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής,  η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται από την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή.

Η κατάσταση δυσκολεύει καθώς οι άνεμοι δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις. Την ίδια ώρα ούτε και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.  Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.