Βόμβα…υδρογόνου.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της φαίνεται πως πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι έχει αναπτύξει «προηγμένη» βόμβα υδρογόνου. Το γεωλογικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε έκρηξη που προκάλεσε δόνηση 6,3 βαθμών στο βόρειο τμήμα της Β. Κορέας, στην περιοχή Κίλτζου και κοντά στο Πουνγκίε-ρι, όπου βρίσκεται πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων. Η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση, την οποία το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο αποδίδει σε «κατάρρευση».

Το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε πως ο σεισμός φαίνεται να προκλήθηκε από πυρηνική δοκιμή, ενώ η προεδρία της χώρας συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, θα συνιστά τεράστια κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Λίγες ώρες πριν τις ύποπτες δονήσεις, ο κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA είχε μεταδώσει φωτογραφίες που εικόνιζαν τον ανώτατο ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν να επιθεωρεί την τοποθέτηση μίας «πιο προηγμένης» υδρογονοβόμβας σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Ο Βορράς έχει αποδείξει ότι διαθέτει βλήματα που μπορούν να πλήξουν ακόμα και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όμως δεν έχει ακόμα επιδείξει την τεχνολογική ικανότητα να παράξει κεφαλές αρκετά μικρές ώστε να τοποθετηθούν αποτελεσματικά σε βαλλιστικούς πυραύλους – πόσο μάλλον να επιβιώσουν την επάνοδο στην ατμόσφαιρα μετά την πρώτη φάση της εκτόξευσης.

Το καθεστώς Κιμ δοκίμασε με επιτυχία δύο διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τον Ιούλιο, ενώ πέρυσι είχε πραγματοποιήσει δύο πυρηνικές δοκιμές, ανεβάζοντας απότομα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του KCNA, η ισχύς της νέας υδρογονοβόμβας μπορεί να φθάσει τους εκατοντάδες κιλοτόνους και η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, καταστρέφοντας δίκτυα τηλεπικοινωνιών πάνω από τη χώρα-στόχο.

Ο κ. Κιμ καυχήθηκε ότι η βόμβα αρμολογήθηκε εξολοκλήρου με βορειοκορεατικά υλικά, και συνεπώς το πυρηνικό πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από τις διεθνείς κυρώσεις. Προσέθεσε πως η Πιονγκγιάνκ είναι αποδεδειγμένα σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.