The Guardian: Κυπριακά διαβατήρια σε πλούσιους Ρώσους και Ουκρανούς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η κυπριακή κυβέρνηση χορηγεί διαβατήρια με εξαιρετικά ψηλό τίμημα σε ρώσους και ουκρανούς ολιγάρχες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε διεθνείς λίστες υπόπτων για διαφθορά.

 

Δισεκατομμυριούχοι ρώσοι ολιγάρχες και μέλη της ουκρανικής ελίτ αλλά και κατηγορούμενοι για διαφθορά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των εκατοντάδων «σούπερ πλουσίων» ατόμων εκτός Ευρώπης, στους οποίους έχει δοθεί η επονομαζόμενη «Χρυσή Βίζα» από την κυπριακή κυβέρνηση,  ακολουθούμενη και από διαβατήριο, με το οποίο μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη. Σε αποκλειστικό, αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ο Guardian αναφέρει ότι από το 2013 οι κυπριακές αρχές έχουν χορηγήσει χιλιάδες τέτοια διαβατήρια.

Μόνο το 2016 χορηγήθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια σε εκατομμυριούχους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το πρόγραμμα ο υποψήφιος επιβάλλεται να επενδύσει 2 εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατομμύρια σε κυπριακές εταιρείες ή κρατικά ομόλογα.

Η επιχείρηση «Χρυσή Βίζα» έχει αποδώσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή οικονομία από το 2013 μέχρι σήμερα, υποστηρίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Μεταξύ των κατόχων κυπριακού διαβατηρίου συμπεριλαμβάνεται ο ρώσος ολιγάρχης και συλλέκτης έργων τέχνης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που είχε στο παρελθόν αγοράσει ακίνητο από τον Ντόναλντ Τραμπ και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, η θαλαμηγός του διασταυρώθηκε με αυτή του Αμερικανού Προέδρου.

Επίσης στη λίστα, την οποία έχει στην κατοχή του ο Guardian, συμπεριλαμβάνεται και ο Ράμι Μακλούφ, εξάδελφος του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, στον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επιβάλλει κυρώσεις από το 2008 λόγω διαφθοράς.

Ο Μακλούφ έλαβε κυπριακή υπηκοότητα το 2010, αλλά του αφαιρέθηκε μετά την κλιμάκωση του εμφυλίου στην Συρία. Η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής Ana Gomes, η οποία ζήτησε τη λίστα από τις κυπριακές αρχές αλλά δεν της δόθηκε, έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Κομισιόν, η οποία αναμένεται να το συζητήσει εντός των επόμενων μηνών.

To δημοσίευμα:

https://www.theguardian.com/world/2017/sep/17/cyprus-selling-eu-citizenship-to-super-rich-of-russia-and-ukraine#img-1

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.