της Λαμπριάνας Κυριακού
Στην Πειραιώς 52, το Εθνικό Θέατρο στέγασε, ένα όνειρο αρκετών ετών που ολοκληρώθηκε και θα λειτουργήσει μόλις φέτος.
Με τη φράση “Συνεχίζουμε, δουλεύουμε και ανεβαίνουμε….» ο καλλιτεχνικός διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, άρχισε την παρουσίαση του προγράμματος του νέου ρεπερτορίου του Εθνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, το μεσημέρι της Τρίτης.«Το θέατρο είναι ένας τρόπος να δεις, να ζήσεις και να αντιμετωπίσεις τη ζωή. Είναι ένας τρόπος να καλωσορίσεις το Αύριο” Συμπλήρωσε.
Το Εθνικό Θέατρο «ανεβαίνει» έχοντας στόχο τα επόμενα χρόνια, να βαδίσει πάνω σε σημαντικούς και ουσιαστικούς πυλώνες. Όπως αυτούς της εκπαίδευσης, της Εξωστρέφειας, των συνεργασιών, της Ενίσχυσης και προώθησης του σύγχρονου ελληνικού έργου, της Θεσμοθέτησης του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος αλλά και της συνέχισης του στόχου της δημιουργίας Θεάτρου Συνόλου.
Η μεταφορά της δραματικής σχολής στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά, η δημιουργία του Μικρού Εθνικού η λειτουργία του τμήματος Σκηνοθεσίας, αλλά και η συνεργασία με τον ΟΑΣΑ με τα θεματικά λεωφορεία στις γειτονιές, ήταν οι τέσσερις εκπλήξεις που επιφύλασσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής στους δημοσιογράφους, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι το Εθνικό Θέατρο διανύει πια ένα εκσυγχρονιστικό στάδιο, κάνοντας κάποια όνειρα του παρελθόντος πραγματικότητα.
Ένα από τα βασικά μελήματα τους, είναι η θεατρική Παιδεία του τόπου μας. Η Σοφία Βγενοπούλου, έχοντας αναλάβει τα ινία του Μικρού Εθνικού, παρουσίασε τις παραστάσεις που θα ανέβουν στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου αλλά μίλησε και για τη λειτουργία ενός πολυδύναμου συστήματος εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων για τους μικρούς θεατές. Από 8 Οκτωβρίου, θα κάνει πρεμιέρα το έργο του Μίχαελ Έντε «Η Μόμα» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Ενώ από 10 Οκτωβρίου θα παίζεται η παράσταση «Τα παιδιά του Γαλάζιου Πλανήτη» του Άντρί Σνάιρ Μάγκνασον, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα.
Όπως τόνισε η κυρία Βγενοπούλου «Στόχος μας είναι να παραμένει ένα θέατρο ποιότητας, με τη δυναμική να συναρπάσει, να αφυπνίσει και να μεταμορφώσει. Το Μικρό Εθνικό απευθύνεται σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας και κάθε γεωγραφικής ή πολιτιστικής προέλευσης και επιθυμεί να συνομιλήσει ουσιαστικά μαζί τους. Μέσα από τις παραστάσεις του και ένα ευρύ πρόγραμμα εργαστηρίων ψυχαγωγεί και εκπαιδεύει δημιουργικά τους θεατές και τους πολίτες του αύριο. Τους εμπνέει και τους κινητοποιεί να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο μέσα από το θέατρο.»
Επαναλήψεις:
Από το Εθνικό Θέατρο εφέτος, συγκεκριμένα θα δούμε τρεις παραστάσεις που είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού και την περυσινή θεατρική σεζόν 2016 – 2017. «Η Τάξη μας» (29/09 – 12/11 Κεντρική Σκηνή) του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, Η «Οπερέττα» (22/11/2017 – 7/1/2018 – Θέατρο ΡΕΞ) σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, που συντέθηκε με αφορμή την Οπερέττα του Βίτολντ και η παράσταση «Στέλλα Κοιμήσου» (14/10 – 21/1/2018 – Σκηνή Νίκος Κούρκουλος). Ένα έργο που σκηνοθέτησε αποκλειστικά για το Θέατρο ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης.
Κεντρική Σκηνή:
Αναλυτικά, από την Κεντρική σκηνή θα δούμε σε μοντέρνα διασκευή το έργο του Ίψεν «ΠΕΕΡ ΓΚΥΝΤ» (23/10 – 4/2/2018), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, με πρωταγωνιστές τους Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλη Ρωμιό, Γιωργή Τσουρή, Μιχάλη Αφολαγιάν….
- Από 15 Φεβρουαρίου θα κάνει πρεμιέρα ένα από τα εμβληματικότερα έργα του εικοστού αιώνα, μέσα από την σύγχρονη ματιά της Νικαίτης Κοντούρη, το «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Άρθουρ Μίλλερ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τον Γιώργο Κιμούλη Ilya Algaer, Θάλεια Γρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κώστας Κοράκης, Αναστάσης-Συμεών Λαουλάκης, Γιώργος Ματζιάρης, Ηλιάννα Μαυρομάτη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Στάθης Παναγιωτίδης, Τάσος Πυργιέρης, Κώστας Φαλελάκης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος,Μουσικός επί σκηνής: Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο)
- Ο Στάθης Λιβαθινός, το καλοκαίρι του 2018, θα σκηνοθετήσει ένα από τα αινιγματικά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «ΤΙΜΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ», ένα έργο που παραμένει ένα διαχρονικό κωμικοτραγικό σύμβολο για τον άνθρωπο που χάνει την πίστη του στον άνθρωπο, θα ξεκινήσει την θεατρική σεζόν 2018 – 2019 Παίζουν: Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Διονύσης Μπουλάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Στρατής Πανούριος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα
Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”:
Στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» από 1η Φεβρουαρίου 2018, θα ανέβει το έργο της Σοφίας Καψούρου, «ΣΟΥΜΑΝ», το οποίο αναδείχθηκε πέρυσι μέσα από την δράση «Ο συγγραφέας του μήνα». Πρόκειται για ένα έργο που αντλεί έμπνευση από τη ζωή του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, Ρόμπερτ Σούμαν
- ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΛΑΒ (29 Μαρτίου ) είναι το έργο του Ιάσονα Σίγμα που κέρδισε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που θα κάνει πρεμιέρα 29 Μαρτίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».Πρόκειται για την Συμπαραγωγή του Εθνικού με το δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά
Το έργο, είναι γραμμένο σε μία ιδιότυπη γλώσσα με δραματική ένταση, πραγματεύεται έναν παγκόσμιο πολιτικό προβληματισμό, ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και διαθέτει έναν έντονο προσωπικό χαρακτήρα.
Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Στάθης Λιβαθινός, η σκηνή του Θεάτρου ΡΕΞ, αν και είχε πολύ καλές παραγωγές, δεν πήγε και τόσο καλά, ωστόσο συνεχίζουν πάνω σε αυτό τον άξονα με επαναλήψεις και καινούργιες παραγωγές.
- Η «ΑΛΚΗΣΤΗ» του Ευριπίδη, από 23 Σεπτεμβρίου, η πρώτη σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μετά από μια εξίσου επιτυχημένη περιοδεία, έρχεται στο Rex για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Κώστας Βασαρδάνης, Ερρίκος Μηλιάρης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Σωτήρης Τσακομίδης, Παιδιά: Σπύρος Γουλιέλμος, Νικόλ Φαλτσέτα
- Το Εθνικό Θέατρο καλεί τον διακεκριμένο νέο χορογράφο, Γιάννη Μανταφούνη που διαπρέπει στις ευρωπαϊκές σκηνές, να έρθει στην Ελλάδα και να σκηνοθετήσει το έργο MayaBuff. Ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι» μέσα από τη δική του ιδιαίτερη ματιά. Η παράσταση είναι βασισμένη στο έργο Μυστήριο Μπουφφ του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι και θα λάβει χώρα και θα κάνει πρεμιέρα 18 Ιανουαρίου 2018.
Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι ονειρευόταν ένα θέατρο που θα συνδύαζε το δραματικό στοιχείο με τον χορό και τον ρυθμικό λόγο, ένα θέατρο αντιρρεαλιστικό, επαναστατικό, μαζικό, φουτουριστικό, στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι κι εκατοντάδες αυτοκίνητα κι αεροπλάνα θα γέμιζαν μια γιγάντια σκηνή και θα αναπαριστούσαν για εκατομμύρια θεατές το ηρωικό έπος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το Μυστήριο Μπουφφ είναι η μικρογραφία αυτού του κοσμικού οράματος.
Παίζουν: Αλεξάνδρα Καζάζου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Effi Rabsilber, Χρήστος Στέργιογλου, Συμεών Τσακίρης, Αμαλία Τσεκούρα, Αντιγόνη Φρυδά
- Μια τολμηρή σκηνική σύλληψη, μια μουσική παράσταση για τον άνθρωπο μπροστά στο παράλογο από τον έμπειρο σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, θα δούμε μέσα από την παράσταση «Το παιχνίδι της Σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο από 22 Φεβρουαρίου.
Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος Λαέρτης Μαλκότσης, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νικόλας Παπαγιάννης, Πασχάλης Παπαδάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιώργος Στάμος, Αναστασία Στυλιανίδη, Αρετή Τίλη, Έλενα Τοπαλίδου, Γιωργής Τσουρής, Αλέξιος Φουσέκης, Βικτωρία Φώτα
- Η «ΣΑΛΩΜΗ» του Όσκαρ Ουάιλντ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα, θα κλείσει την σεζόν της Σκηνής του Ρεξ, τον Μάιο
Μια ιστορία αγάπης, ένας χορός πάθους και επιβίωσης, ένας εμπνευσμένος χορογράφος και ένας ανατρεπτικός συγγραφέας. Ο Όσκαρ Ουάιλντ εμπνευσμένος από τη βιβλική ιστορία της Σαλώμης παρουσιάζει στη σκηνή τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που οδήγησαν στον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Βαπτιστή. Η Σαλώμη, και κυρίως ο λάγνος χορός της, γίνονται το μέσο έκφρασης της πιο ακραίας μορφής του πόθου. Η παράσταση του Σταύρου Λίτινα, με αφετηρία την πλαστικότητα και τον λυρισμό του Φλαμένκο σε μια μοντέρνα εκδοχή τοποθετεί τη δράση σ’ ένα άχρονο περιβάλλον όπου κυριαρχεί η κοινωνική σήψη και η παρακμή και παρακολουθεί κριτικά τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στο θήραμα και στον θηρευτή.
Ερμηνευτές – Χορευτές: Αλίνα Αναστασιάδη, Αμαλία Ασκορδαλάκη, Σταύρος Λίτινας, Γιώργος Μιχελάκης, Τάσος Μπεκιάρης, Δημήτρης Παπαβασιλείου, Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου, Εύα Παρασκευοπούλου, Μαριάνθη Σοντάκη, Αυγουστίνος Φυτίλης
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:
Από 12 Οκτωβρίου μέχρι 5 Νοεμβρίου θα επαναληφθεί το έργο της Λένας Κιτσοπούλου ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΙ REX. Εμείς, οι Τυραννόσαυροι του Rex της οδού Πανεπιστημίου, είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, μια κοινωνία τεράτων που προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τα μικρά μας ατροφικά χέρια. Χέρια που όπως και των τυραννόσαυρων δεν μπορούν να αγκαλιάσουν, αλλά μπορούν να πατήσουν κουμπιά τηλεκοντρόλ ή κουμπιά κινητών για να στείλουν μηνύματα τα οποία αποφεύγουν την κατά μέτωπο σύγκρουση με την πραγματικότητα.
Παίζουν: Βάσω Καμαράτου, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Ελίτα Κουνάδη, Ιωάννα Μαυρέα, Ηρώ Μπέζου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Μιχάλης Τιτόπουλος και Νικολέτα Γκριμέκη (συμμετοχή)
- «ΤΟ ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, θα δούμε από 18 Νοεμβρίου στην Πειραματική σκηνή σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το Lasciatemi Morire).
Παίζουν: Βάσω Καμαράτου, Κώστας Κουτσολέλος, Ηρώ Μπέζου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ρόζα Προδρόμου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Νίκος Χανακούλα. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο περσινό Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής «7 χρόνια φαγούρα – ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».
- «LASCIATEMI MORIRE» των Βάσω Καμαράτου, Κώστα Κουτσολέλου, θα αρχίσει από 29 Νοεμβρίου σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με Το φιντανάκι, στην Πειραματική Σκηνή.
Ιδέα – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Βάσω Καμαράτου, Κώστας Κουτσολέλος
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
- Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με «Το μεγάλο κρεβάτι» θα ανέβει από 31 Ιανουαρίου 2018, το έργο του Αλφρέ Ζαρρύ «ΥΜΠΥ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη.
Το έργο παρουσιάζει την καρικατούρα ενός φανταστικού δικτάτορα και παράλληλα είναι ένα αλληγορικό έργο που αποτυπώνει τη βουλιμία και τη βιαιότητα του νεωτερικού ανθρώπου.
Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Κατερίνα Ζησούδη, Άρης Λάσκος, Μαρία Μοσχούρη, Γιάννης Νιάρρος
- Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τον Υμπύ Τύραννο «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΕΒΑΤΙ» των Μάνου Βαβαδάκη, Κατερίνας Παπανδρέου, Θάνου Τασσόπουλου, ανεβαίνει από 14 Φεβρουαρίου 2018 στην Πειραματική σκηνή.
Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κατάσταση τις ερωτικές σχέσεις των Αθηναίων; Που φωλιάζει ο έρωτας μέσα στην πόλη; Μπορεί να υπάρξει ιδανικό ζευγάρι μέσα στη κρίση; Οι ήρωες ενός σπονδυλωτού θεάματος διηγούνται τις ιστορίες τους, ξορκίζοντας την μιζέρια και αναδεικνύοντας την φωτεινή πλευρά της ζωής.
Επιλέγοντας τη φόρμα της αθηναϊκής επιθεώρησης η παράσταση συνθέτει το ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας. Τα αυτόνομα σκετς και τα τραγούδια συνδέονται μέσω της κοινής θεματικής του έρωτα και η σάτιρα γίνεται στοιχείο διαπραγμάτευσης για τη θέση μας στη σημερινή κοινωνία αξιών και τον ρόλο του έρωτα στις ζωές μας.
Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Κατερίνα Ζησούδη, Άρης Λάσκος, Μαρία Μοσχούρη, Γιάννης Νιάρρος, Νάνσυ Σιδέρη
- «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΣΑΣ» Είναι ένα πρωτότυπο, δηκτικό και με πολύ χιούμορ έργο από την πολυσχιδή καλλιτέχνιδα και συγγραφέα Αλεξάνδρα Κ* που ανεβαίνει από 10 Μαίου στην Πειραματική σκηνή σε σκηνοθεσία Σαράντου Γεώργιου Ζερβουλάκου, ενός νέου Έλληνα που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.
Παίζουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Ρόζα Προδρόμου, Eva Maria Sommersberg και ένας ακόμη ηθοποιός
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Έναρξη: 18 Απριλίου 2018
Λήξη: 29 Απριλίου 2018
H Πειραματική Σκηνή, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, αποπειράται φέτος να διερευνήσει το θέμα του ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της γυναίκας.
Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις θα διερευνήσουν τους ρόλους που μέσα στους αιώνες έχουν δοθεί στις γυναίκες και έχουν διαποτίσει την κοινωνική μας συνείδηση.
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ
ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ του Στρατή Τσίρκα
Μάρτιος – Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017
Η πρώτη συνεργασία των δύο ιστορικότερων θεάτρων της Αθήνας συνεχίζεται με την ολοκληρωμένη σκηνική μεταφορά και παρουσίαση της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες» στο Θέατρο Τέχνης από μια ενιαία ομάδα ηθοποιών.
Η ΛΕΣΧΗ (επανάληψη) Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο
Έναρξη: 11 Οκτωβρίου 2017 – Λήξη: 1 Νοεμβρίου 2017
Το πρώτο μέρος της τριλογίας επαναλαμβάνεται για δεκαπέντε μόνο παραστάσεις. Ιερουσαλήμ, η Αγία Πόλη, ο «αφαλός της γης». 1942-1943. Το αποτύπωμα του πολέμου βρίσκεται παντού, οι στρατηγικές κινούν νήματα και τα ιδεολογικά αδιέξοδα αναδύονται με έμφαση.
Ωστόσο, ο συγγραφέας ενδιαφέρεται εξίσου για τον ψυχισμό των ανθρώπων: τόσο του κεντρικού του ήρωα, του Έλληνα Μάνου Σιμωνίδη, όσο και των άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην ιστορία και συνθέτουν μια «επιτομή της ανθρωπότητας και των παθών της».
Δραματουργία- Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Συνεργάτις δραματουργός: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου
Διανομή
Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση, Μάνος Στεφανάκης
ΑΡΙΑΓΝΗ
Έναρξη: 15 Νοεμβρίου 2017
Λήξη: 14 Ιανουαρίου 2018
Μια παράσταση με δομή performance και οδηγό έναν κονφερανσιέ. Τα πρόσωπα της Αριάγνης ως ιεροί νεκροί, φέρουν επάνω τους την Ιστορία αλλά και την ποιητικότητα του σώματος που πάσχει και αντιφάσκει με τον εαυτό του.
Σε πρώτο πλάνο είναι τα διλήμματα που βιώνουν τα πρόσωπα του έργου στην ψυχή και το σώμα τους: πολιτική δράση ή καλλιτεχνική δημιουργία; Ακτιβισμός ή έκφραση; Έρωτας ή αυτοθυσία; Στην παράσταση της Αριάγνης, ο στόχος δεν είναι να επιβεβαιώσουν μέσα τους οι θεατές αυτό που ήδη γνωρίζουν ή διαισθάνονται, ότι δηλαδή η μοίρα της μεταπολεμικής Ελλάδας παίχτηκε στα ζάρια, στα σαλόνια και στις κρεβατοκάμαρες ενώ ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού της χώρας πέθαινε προδομένο στα βουνά και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτά είναι γνωστά. Το ζητούμενο της παράστασης είναι η διάψευση των βεβαιοτήτων και η ταραχή για όσα τώρα μας συμβαίνουν.
Διασκευή-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Νικολέτα Ξεναρίου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτης: Μαριλένα Κατρανίδου
Διανομή
Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση, Μάνος Στεφανάκης
Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Φρυνίχου
Έναρξη: 31 Ιανουαρίου 2018 – Λήξη: 4 Μαρτίου 2018
Η Νυχτερίδα, το τρίτο μέρος της Τριλογίας του Στρατή Τσίρκα, εκτυλίσσεται στη δίνη των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καλύπτοντας την περίοδο που σημαδεύεται από την εξέγερση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή, τη βίαιη καταστολή του κινήματος του Ναυτικού τον Απρίλη του ‘44, για να καταλήξει στα γεγονότα της Συμφωνίας του Λιβάνου.
Η ιδιοφυής πολυφωνική αφήγηση, μέσα από την οποία εξιστορεί τα γεγονότα ο συγγραφέας, συνιστά υλικό πολύτιμο για τη θεατρική μεταποίηση μιας πολυεπίπεδης, αμιγώς «ελληνικής» ιστορίας, όπου ο έρωτας και τα μικρά ανθρώπινα πάθη αποτελούν το επίκεντρο, περιβαλλόμενα από μεγάλες ιδέες, πολιτικές φιλοδοξίες, ατελείωτες μηχανορραφίες και κινούμενα από οράματα, δύναμη ψυχής και ανθρωπιά.
Διασκευή- Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Σκηνικά- κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Σαββίδου
Διανομή
Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση, Μάνος Στεφανάκης
ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ
ΓΚΙΑΚ
του Δημοσθένη Παπαμάρκου Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Έναρξη: 5 Οκτωβρίου 2017
Λήξη: 8 Οκτωβρίου 2017
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Κρατικών Θεάτρων της χώρας το Εθνικό Θέατρο, φιλοξενεί την παράσταση Γκιακ, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΚΘΒΕ την περασμένη θεατρική περίοδο.
Αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση, φυλή. Αυτό σημαίνει η αρβανίτικη λέξη «γκιακ», που έδωσε τον τίτλο στη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου και στην παράσταση της Γεωργίας Μαυραγάνη.
Γύρω από ένα τραπέζι γυρισμού, σε μια γιορτή «ένωσης» ξετυλίγονται οι ιστορίες Αρβανιτών από τα χωριά της Λοκρίδας, που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία και βίωσαν το βίαιο τραύμα της μάχης. Όταν επιστρέφουν στον τόπο τους, δεν είναι πια οι ίδιοι και η σύγκρουση με τις αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε είναι αναπόφευκτη.
Με έναν ολοζώντανο, τραχύ, λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, οι ήρωες μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλημμάτων μέσα από τις προσωπικές τους διηγήσεις που αποτελούν ταυτόχρονα ένα ντοκουμέντο για τη βίαιη μεταμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική σύνθεση – Αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώτσια
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου
Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren
Διανομή
Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου
Έναρξη: Νοέμβριος 2017
Λήξη: Απρίλιος 2018
Μια από τις πιο επιτυχημένες και πολυσυζητημένες Δράσεις μας εμπλουτίζεται και επιστρέφει με μεγαλύτερο αριθμό παραστάσεων. Διακεκαυμένες ζώνες της πρόσφατης ιστορίας μας, από τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, ζωντανεύουν μέσα από σκηνικές δράσεις βασισμένες σε ντοκουμέντα οι οποίες ρίχνουν φως στις αποφάσεις που λήφθηκαν μπροστά σε κρίσιμα σταυροδρόμια. Πόσο μας διαμόρφωσαν αυτές οι αποφάσεις, και πόσο επηρεάζουν τη σημερινή μας καθημερινότητα; Είμαστε σε θέση να διδαχθούμε κάτι από το παρελθόν μας;
Μνήμη, ιστορία, παιδεία. Γνωρίζοντας το χθες, προσπαθούμε να καταλάβουμε το σήμερα.
Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος
Σύμβουλος Δραματουργίας: Πλάτων Μαυρομούστακος
Ιστορικός Σύμβουλος: Άννα Καρακατσούλη
Συντονίστριες Ερευνητικής και Δραματουργικής Ομάδας: Ολυμπία Γλυκιώτη, Ελένη Κουτσιλέου
Ερευνητική ομάδα: Ευδοκία Δεληπέτρου, Κώστα Καρασαββίδης, Αλεξάνδρα Κρητικού, Κατερίνα Μανωλέα, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Αγγελική Πούλου, Ελένη Σπετσιώτη
ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΛΟΓΟ
Μουσείο Μπενάκη
Σε συμπαραγωγή με το Μουσείο Μπενάκη
Νοέμβριος 2016-Φεβρουάριος 2017
Μια πρωτότυπη δράση και μια συνεργασία που συνεχίζεται, ανανεώνεται και επεκτείνεται. Αντικείμενα του Μουσείου αφηγούνται την ιστορία τους, και ζωντανεύουν από τους ηθοποιούς με οδηγό δραματοποιημένα κείμενα.
Επαναλαμβάνονται στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου οι τέσσερεις παραστάσεις του πρώτου κύκλου: «Νεοπτολέμου μύησις», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε», «Ερωφίλης Κέντημα» και «Το είπε ο Γέρος» ενώ προστίθενται δυο νέες παραστάσεις, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης τον Οκτώβριο και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα τον Δεκέμβριο.
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στρατής Πανούριος
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί
Ανδρομάχη Δαυλού, Αλέξης Κωτσόπουλος, Φώτης Λαζάρου, Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος, Εύα Σιμάτου, Αμαλία Τσεκούρα
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Έναρξη: Ιούλιος 2017
Λήξη: Ιανουάριος 2018
Τον περασμένο Ιούνιο το πρώτο Θεατρικό Εργαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού παρουσίασε μέσα στις φυλακές την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Μια παράσταση – εμπειρία για συμμετέχοντες και θεατές.
Συνεχίζοντας τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού το ερευνητικό αυτό εργαστήριο θα αντλήσει φέτος έμπνευση από τον συγγραφέα Άντον Τσέχωφ και θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο, μέσα στις φυλακές, μια διασκευή της νουβέλας του «Θάλαμος αρ. 6».
Τη δράση θα πλαισιώσουν και άλλες εκδηλώσεις που θα αφορούν στο συγγραφέα και το έργο του.
Υπεύθυνος: Στρατής Πανούριος
ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
Έναρξη: Δεκέμβριος 2017
Το Επισκεπτήριο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου καθώς, πέρα από την καλλιτεχνική του σημασία, προσφέρει ένα έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την τέχνη και την επικοινωνία αλλά που λόγοι υγείας δεν τους το επιτρέπουν. Το Επισκεπτήριο πάει το θέατρο στα Νοσοκομεία και προσφέρει χαρά παρουσιάζοντας μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Αφηγητές: Ιφιγένεια Γρίβα, Ηλίας Κουνέλας
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
Μια νέα πρωτοποριακή δράση ξεκινάει το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ. Ένα θεατρικό λεωφορείο θα ταξιδεύει από γειτονιά σε γειτονιά για να συναντήσει τους θεατές του, να τους ταξιδέψει στη μαγεία του θεάτρου και να τους κινητοποιήσει.
ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ATHENS CULTURE NET
Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει στο Athens Culture Net, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων. Ένα ενεργό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη, τους επισκέπτες, τους καλλιτέχνες και τους φορείς. Κύριος στόχος η προώθηση πολιτιστικών προϊόντων και σύγχρονων καλλιτεχνικών παραγωγών σε ένα διεθνές ακροατήριο.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Το Εθνικό Θέατρο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συνεργάζονται σε ένα προωθημένο πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.
Ένα διετούς διάρκειας πρόγραμμα που θέτει σε άμεση προτεραιότητα τα παιδιά και τις ανάγκες τους στην περιφέρεια της χώρας.
Θεατρικοί συγγραφείς και δραματολόγοι ταξιδεύουν στα 9 Μουσεία του Ιδρύματος σε 9 πόλεις (Βόλος, Δημητσάνα, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Σουφλί, Σπάρτη, Στυμφαλία, Τήνος, Χίος)
και μέσα από εργαστήρια φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου και τη δημιουργική έκφραση και γραφή.
Αποτελέσματα της εργασίας τους θα παρουσιαστούν από το Εθνικό Θέατρο.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAXIS, συνεχίζεται το πρόγραμμα προσφοράς δωρεάν βιωματικών εργαστηριών σε ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών.