Η Μαντάμ Σουσού “επιστρέφει” με όλες τις, τις παραξενιές στο Παλλάς – Συνέντευξη Τύπου

Facebook
Twitter
LinkedIn
γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Η Μαντάμ Σουσού, σαν υπαρκτός μύθος, όπως ζει μες τις ψυχές μας,  διασταυρώνει τις εποχές και περνά στο σήμερα πάντα επίκαιρη και διασκεδαστική, μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Κακλέα, και τα  κείμενα  της Δήμητρας Παπαδοπούλου.


Εβδομήντα εννιά χρόνια μετά, –   η ηρωίδα του Ψαθά, σαν χαρακτήρας και μόνο, σαφώς δεν θα καταδεχόταν η ζωής της,  να ανέβει  σε κάποια άλλη αθηναϊκή σκηνή, παρά μόνο αυτής  του Θεάτρου Παλλάς, που ιστορικά και μόνο, εθεωρείτο ένας από τους πιο αριστοκρατικούς κινηματογράφους της Αθήνας.


Κάνοντας την σωστή επιλογή λοιπόν η εταιρία παραγωγής,  «Θεατρικές Σκηνές» με την κωμωδία αυτή, αναλαμβάνει επίσημα πια, την διαχείριση του Θεάτρου Παλλάς.

Χωρίς φτερά και πούπουλα, όλοι οι συντελεστές και ηθοποιοί της παράστασης, το μεσημέρι της Πέμπτης 28/9, έδωσαν το παρόν τους στο φουαγέ τους Παλλάς, μιλώντας ο καθένας ξεχωριστά, για το ρόλο του, αλλά και για την πρεμιέρα που θα λάβει χώρα στις 11 Οκτωβρίου.

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου εύστοχη  πάντα στις επιλογές της,  θα ερμηνεύσει ένα  ρόλο που ο Δημήτρης ψαθάς απεικόνιζε στο ομώνυμο έργο του, το  πρόσωπο μιας άλλης Αθήνας. Αυτόν της θρυλικής Μαντάμ Σουσού.  Μιας μεγαλομανούς  γυναίκας που «γεννήθηκε» μέσα από  ευθυμογράφημα,  στο περιοδικό «Θησαυρός»  το 1938.

Από την δραματική σχολή η Δήμητρα Παπαδοπούλου κατάλαβε ότι η σχέση της με τον Ψαθά ήταν καρμική. Το ίδιο ένιωσε και όταν πήρε στα χέρια της το κείμενο της παράστασης.  «Όταν άρχισα να το παίζω ένιωσα ότι έχω λόγο που είμαι στη δραματική σχολή. Είχα καταλάβει ότι ο Ψαθάς μιλούσε κατευθείαν στην ψυχή μου.  «Όταν ένα βράδυ με πήρε τηλέφωνο ο  Κακλέας και ο Κεντ, για να μου  μιλήσουν  για το έργο, το πρώτο που είπα είναι “Παναγία μου! Δεν θέλω να παίξω!” Αλλά μετά το ξανασκεφτηκα.  Μεγάλος δάσκαλος του γέλιου ο Δημήτρης Ψαθάς,  δεν είναι τυχαίος στη δική μου ζωή. Προσπάθησα  να τον φιλτράρω μέσα από την δικιά μου ματιά, μέσα από τη δική  ζωή και εμπειρία. Θεωρώ ότι η μαντάμ Σουσού είναι ένα πολύ κοινό πρόσωπο. Όλοι στις οικογένειες μας έχουμε ένα τέτοιο πρόσωπο.  Ειναι αυτή που δεν αντέχει αυτό που ζει και φτιάχνει μια άλλη πραγματικότητα “χάρτινη”, ανύπαρκτη την οποία δυστυχώς δεν μπορεί να υποστηρίξει”.

Ενώ  η αγαπημένη ηθοποιός συμπλήρωσε ότι η αγαπημένη ηρωίδα του Ψαθά είναι η μεγάλη φούσκα που ζήσαμε όλοι εμείς στην Ελλάδα.. Η κατάρρευση της Σουσούς συμβολίζει την δική μας “κατάρρευση”.

Ο Γιάννης Κακλέας, αναφέρει χαρακτηριστικά   ότι η  παράσταση της Σουσούς δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, γιατί η  Δήμητρα έγραψε ένα κείμενο βασισμένο  πάνω στο βιβλίο του Δημήτρη  Ψαθά προσαρμοσμένο στο σήμερα. Δεν έγραψε μια βιογραφία και μια ιστορία της Μαντάμ Σουσού, αλλά  μια τοιχογραφία  μιας ολόκληρης εποχής με τους έρωτες με την αυλή{….} Για μένα η Σουσού είναι ένας χαρακτήρας που δεν αντέχει τον τρόπο που ζει. Είναι ο δικός μας Δον Κιχώτης με μεγάλη επιθυμία να “ταξιδέψει” το όνειρό της. Χάνει όμως το μέτρο, όπως σε όλους μας μπορεί να συμβεί. Είναι ένας χαρακτήρας γλυκός ρομαντικός,

Η παράσταση αυτή, συμπλήρωσε,  είναι μια παράσταση ρόλου. Χωρίς τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη να καταγράφεται η εποχή εκείνη, από την φτωχογειτονιά του Φούθουλα ως το Κολωνάκι, τον εθνικό κήπο και όλη την Αθήνα, δεν θα υπήρχε ούτε η Μαντάμ Σουσού. Ο Παντελιδάκης έκανε τις σκηνές να   εναλλάσσονται με  έναν κινηματογραφικό τρόπο.

Τα κουστούμια του Νίκου Χαρλαύτη  και της Σοφίας Νικολαίδη, είναι περίπου 300. Προσπαθούν  να δουλέψουν όλους τους χαρακτήρες με λεπτομέρεια. Αν δεν υπάρχει ο τόπος δεν υπάρχει Μαντάμ Σουσού.

Ο Άλκις ο Κούρκουλος, θα υποδυθεί τον Μηνά Καντακουζηνό. Κάνοντας χιούμορ, είπε ότι στις πρόβες μαζί με την τετράδα αυτή –  Κόκλα Κακλέα, Παπαδοπούλου, που είναι ο βασικός άξονας της παράστασης, υποφέρει. Κατάλαβε όμως ότι  το θέατρο έχει μια γλώσσα κοινή.  Απλά υπάρχουν ντοπιολαλιές τις οποίες πρέπει να μάθεις. Όπως και αυτή του έργου. Προσπαθεί  να τη μάθει και μάλλον έχει βγει ένα καλό αποτέλεσμα.


Τον Ρόλο του Παναγιωτάκη, ερμηνεύει ο Κώστας Κόκλας, ενώ μια 25μελής ομάδα ηθοποιών και μουσικών,  συμπληρώνει το θίασο.  Η Μουσική είναι της αξιολάτρευτης Μαρίζας Ρίζου και  οι φωτισμοί, της Ελευθερίας Ντεκώ.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι: Γιούλη Αγγελή, Ηλιάννα Γαϊτάνη, Μελέτης Γεωργιάδης, Γιάννα Ζιάννη, Αναστασία Κελέση, Χρύσα Κλούβα, Φαίη Κοκκινοπούλου, Νικολέτα Κοτσαϊλίδου, Λάμπρος Κτεναβός, Ροζαμάλια Κυρίου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Τζεφ Μαράουι, Σοφία Μιχαήλ, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπούντας, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κώστας Φλωκατούλας, Βασίλης Χαλακατεβάκης και Γιώργος Ψυχογιός. Το τραγούδι έγραψε για την παράσταση η Χριστίνα Μαξούρη.


Φωτογραφίες: Ηλίας Καλαμάκης

Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη



ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Διασκευή-Απόδοση κειμένου: Δήμητρα Παπαδοπούλου

Σκηνοθεσία- Δραματολογική Επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Σοφία Νικολαϊδη

Μουσική: Μαρίζα Ρίζου

Kινησιολογική Επιμέλεια: Κυριάκος Κοσμίδης

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Video Παράστασης: Κάρολος Πορφύρης

Ενορχήστρωση/Studio: Δημήτρης Σιάμπος

Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ

Διεύθυνση Επικοινωνίας : Μαργαρίτα Δρούτσα, 694206588 mdroutsa@gmail.com


ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη: 19.00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00

Κυριακή: 19.00

Διάρκεια παράστασης 140’


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ


VIP ZΩΝΗ: 80 ευρώ

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 50 ευρώ

Α ΖΩΝΗ: 30 ευρώ

Β ΖΩΝΗ: 20 ευρώ

Γ ΖΩΝΗ: 15 ευρώ

Δ ΖΩΝΗ: 10 ευρώ


Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις τηλ. Επικοινωνίας 210 3639343


Εισιτήρια πωλούνται μέσω του δικτύου www.viva.gr & από τα Ταμεία του Θεάτρου Παλλάς, Βουκουρεστίου 3-5.

Ωράριο λειτουργίας κοινού, καθημερινά Δευτέρα-Κυριακή 10.00-20.00

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.