Ταινίες για την κρίση και την επανάσταση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

athiktoi
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου έχει πλέον πάρει την ονομασία «Teo Angelopoulos» («Τεό Αγγελόπουλος») στη μνήμη του εκλιπόντος Ελληνα δημιουργού, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο.

Το αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου έχει πλέον πάρει την ονομασία «Teo Angelopoulos» («Τεό Αγγελόπουλος») στη μνήμη του εκλιπόντος Ελληνα δημιουργού, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο. Σε αυτό το αμφιθέατρο αλλά και στις αίθουσες των κινηματογράφων «Ιντεάλ» και «Δαναός» 1 & 2 θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, που παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του παρουσία της συζύγου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Φοίβης Οικονομοπούλου. Με το πνεύμα του σκηνοθέτη να είναι παρόν (στην αρχή της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκαν και σκηνές από τα γυρίσματα της «Σκόνης του χρόνου», της τελευταίας ταινίας του, με τον ίδιο ν’ αφηγείται την κατ’ αυτόν σημασία της δημιουργικής διαδικασίας μιας ταινίας), το φεστιβάλ διαθέτει φέτος ένα πρόγραμμα που «αντικατοπτρίζει έναν κόσμο που αλλάζει».

Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι επαναστάσεις, η κρίση και το χρέος βρίσκονται στο επίκεντρο των προβολών των οποίων την έναρξη θα σημάνει η δραματική κομεντί «Αθικτοι», μεγάλη εμπορική επιτυχία του γαλλικού μποξ όφις με τον ηθοποιό Ομάρ Σι να έχει τιμηθεί για την ερμηνεία του με το βραβείο Σεζάρ α’ ανδρικού ρόλου.

Μέχρι το φινάλε του φεστιβάλ, με την προβολή της ρομαντικής κομεντί «Ούτε στον εχθρό μου!» της Αν Φοντέν, η διοργάνωση έχει να παρουσιάσει στο κοινό 55 ταινίες. Στο διαγωνιστικό, φιγουράρουν επιλογές όπως ο τριπλά βραβευμένος στη Γαλλία «Υπουργός» του Πιερ Σολέρ, οι «Αγαπημένοι» του Κριστόφ Ονορέ με τις Κατρίν Ντενέβ και Κιάρα Μαστρογιάνι αλλά και οι… «Αγανακτισμένοι» του Τόνι Γκάτλιφ. Καλεσμένοι του φεστιβάλ είναι και οι σκηνοθέτες Μιριέλ Κουλέν («17 κορίτσια»), Εύα Ιονέσκο («My little princess»), Ρεμί Μπεζανσόν («Ενα ευτυχές γεγονός») κ.ά. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης.

ΤΖΑΖ

Η Εθνική Ορχήστρα Τζαζ της Γαλλίας θα συνοδεύσει στις 23 Μαρτίου την προβολή των βωβών ταινιών «Carmen» και «Μέσα στη νύχτα» στο «Gazarte».

Αντα Δαλιάκα
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.