Η αστυνομία κλείνει τα εκλογικά κέντρα στην Καταλονία…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ψηφορία θα γίνει παρά την απαγόρευσή της λένε οι Καταλανοί… Η ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι διέλυσε την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία κλείνοντας το εκλογικό κέντρο πληροφορικής και περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα, δεκάδες από τα οποία έχουν ωστόσο καταληφθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Οι καταλανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες να οργανώσουν αύριο αυτή τη ψηφοφορία παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη, έπειτα από χρόνια σύγκρουσης με τη συντηρητική κυβένηση του Μαριάνο Ραχόι που αρνείται να αφήσει αυτή την πλούσια περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας να αποφασίσει μόνη για το μέλλον της.

Η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Παρασκευή πως 2.315 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά για τους 5,3 εκατ. ψηφοφόρους της Καταλονίας.

Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε πως, από το σύνολο αυτό, περισσότερα από τα μισά σχολεία έχουν σφραγιστεί απο την αστυνομία, η οποία θα απομακρύνει όποιους αποπειραθούν να ψηφίσουν αύριο.

Λιγότερα από το ένα δέκατο των σχολείων έχουν καταληφθεί ειρηνικά από γονείς, σύμφωνα με την πηγή, η οποία διευκρίνισε πως η αστυνομία θα επιτρέψει στους καταληψίες να βγουν απ’ αυτά, όμως κανείς δεν θα μπορει να μπει.

Τα υπό κατάληψη εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο είναι κυρίως σχολεία και σε μερικές περιπτώσεις πολιτιστικά κέντρα. Μέσα σ’ αυτά βρίσκονται γονείς μαθητών με τα παιδιά τους.

Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «ονλάιν ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.

«Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως αύριο θα συμβεί κάτι, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα», διαβεβαίωσε ο Μιγιό.

Ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος μιας από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC), υποστήριξε σε μήνυμά του στο Twitter πως ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι «δεν θα ήταν αποτυχία, με δεδομένη τη κρατική «καταστολή».

Οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.

Περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους του Μπιλμπάο, στην ισπανική Χώρα των Βάσκων, για να υποστηρίξουν το αυριανό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την ένωση πολιτών Gure Esku Dago που οργάνωσε τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν τα κύρια βασκικά κόμματα και συνδικάτα.

«Διατηρούμε σταθερά τη στράτευσή μας υπέρ του δικαιώματος να αποφασίζουμε», έγραψε στο Twitter η ένωση, η οποία είχε ήδη οργανώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σημαντική διαδήλωση του ίδιου τύπου στη Χώρα των Βάσκων, μια περιφέρεια όπου παραμένουν ισχυρά τα αυτονομιστικά αισθήματα.

Ειρηνικές καταλήψεις άρχισαν χθες το βράδυ σε δεκάδες σχολεία, με στόχο να παραμείνουν ανοικτά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αύριο ως εκλογικά τμήματα.

Οι γονείς μαθητών κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να οργανώνουν εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως πικ-νικ. Από χθες το βράδυ η καταλανική αστυνομία επισκέπτεται τις ομάδες που έχουν καταλάβει τα σχολεία για να τις ενημερώσει ότι πρέπει να αποχωρήσουν πριν από τις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.

Η κεντρική κυβέρνηση έστειλε περίπου 10.000 αστυνομικούς ως ενισχύσεις στην Καταλονία. Οι αστυνομικοί έχουν ωστόσο λάβει εντολή να μην καταφύγουν στη βία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.