Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού ζητουν να κηρυχθούν διατηρητέα συγκεκριμένα κτίρια του πρώην αεροδρομίου.
Οι κάτοικοι ζητουν να τηρηθεί ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο προστατεύουν τα νεώτερα μνημεία και τα διατηρητέα κτίσματα.
Μεταξύ των προσφευγόντων, είναι και η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, αλλά και η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου.
Η προσφυγή των κατοίκων, συζητήθηκε στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Αθανάσιο Ράντο και αναμένεται απόφαση προσεχώς.
Παράλληλα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδικαστεί η προσφυγή που κατατέθηκε προ ημερών για την επένδυση του Ελληνικού – αυτή τη φορά- με έμφαση θέματα που αφορούν το δασικό η μη χαρακτήρα τμήματος της έκτασης, και την ανάρτηση των δασικών χαρτών της ευρύτερης περιοχής.
Επιφυλακτική απάντηση στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο 350 στρέμματα στο Ελληνικό έδωσε από πλευράς της η επενδύτρια εταιρεία Lamda Development, αναφέροντας ότι θα τοποθετηθεί αφότου γίνει επίσημη ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης του ΚΑΣ.
Για «μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία», έκανε λόγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με την απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό.
«Για μια ακόμη φορά οι ‘’Κασσάνδρες’’ διαψεύστηκαν. Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει» σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
«Η χθεσινή (Τρίτη) απόφαση του ΚΑΣ, η σύνθεση του οποίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα ως προς την υλοποίηση της επένδυσης και στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.