Η Αναρχία καίει συνειδήσεις και όχι ανθρώπους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Δήμητρας Γκουντούνα

Το μόνο που μου θυμίζετε  είναι εκείνους τους νέους που γύρω από το Μπακούνιν του ζητούσαν πειθαρχία για να επιβάλλουν την αναρχία…

Οι κουκούλες στην δική μου γενιά -τη γενιά της αμφισβήτησης – είχαν άλλη ερμηνεία. Οι Αναρχικοί της δικής μου γενιάς τις κυνηγούσαν τις κουκούλες. Γιατί  δεν θα μπορούσαν ν΄ ακολουθήσουν την νοοτροπία των θυτών τους.  Και  είχαν στην ψυχή τους  και στο μυαλό τους τους Αναρχικούς του Σικάγο που κατάφεραν να επιβάλλουν το περίφημο οκτάωρο. Την Αλληλεγγύη και την Αδελφοσύνη της Εργατικής Τάξης .

Βέβαια στην Αμερική του περασμένου αιώνα τα μέλη  απαριθμούσαν στα 2.000.800 .000 χιλιάδες. Δεν ήταν μια ομάδα, μια παρέα που ζητάει κι επιδιώκει  το Χάος. Δεν έκαιγαν τα αυτοκίνητα της γειτονιάς – για ν΄ αφυπνίσουν δήθεν συνειδήσεις-ούτε στόχευαν με ναυτικές φωτοβολίδες ανυπεράσπιστες γυναίκες.

Και εκείνοι οι Αναρχικοί αν είχαν θύματα!!! Ποιος έχει ξεχάσει  εκείνους τους αθώους στην κυριολεξία Σάκκο και Βαντζέτι;; Και πως τους εκτέλεσαν…

Ο καιρός τότε γύρισε ανάποδα με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η ‘’Αναρχική διεθνή’’  διαλύθηκε. Η Ιδεολογία όμως παρέμεινε είτε με τον ‘’ατομικό  αναρχισμό’’  που ευαγγελίζονταν ο  Χές και ο Κάρλ Γκρύν  είτε με την εκδήλωση κινημάτων που ακολουθούσαν τον Προυντόν και τον Μπακούνιν κι ακόμη την πλούσια βιβλιογραφία του Κροπότκιν  «Η  κατάχτηση του ψωμιού», «’Το Κράτος και ο ιστορικός του ρόλος» κι άλλα πολλά και σημαντικά συγγράμματα.

Αναφέρομαι σ΄ εκείνους τους Αναρχικούς γιατί όση και φαντασία να έχω  όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να τους μεταφέρω στα ελληνικά ‘’αναρχικά’’ στέκια  ούτε στους ηγήτορες ούτε στους ακολούθους. Το μόνο που μου θυμίζετε  είναι εκείνους τους νέους που γύρω από το Μπακούνιν του ζητούσαν πειθαρχία για να επιβάλλουν την αναρχία… Οι πράξεις σας δεν αντιστοιχούν σ΄ επαναστατικές πράξεις.

Ήμαρτον. Διαβάστε κανένα βιβλίο και κατοχυρώστε την ιδεολογία σας μέσα από την γνώση. Γιατί καίγοντας και χτυπώντας αθώους ανθρώπους – και μην τολμήσετε να πείτε για παράπλευρες απώλειες -δεν κάνετε τίποτα  άλλο  από το να προκαλείτε υποψίες  για το τι υπηρετείτε. Και είναι κρίμα να αμαυρώνετε την ψυχή κάποιων αθώων παιδιών που σας ακολουθούν μόνο και μόνο γιατί  πιστεύουν ότι κάποια μέρα θ΄ αλλάξουν τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.