«Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γιατί μία έκθεση για τον Αδριανό, τον φιλέλληνα και κοσμοπολίτη αυτοκράτορα, που αγάπησε ιδιαίτερα την Αθήνα και το αρχαιελληνικό πνεύμα, έχει διαχρονική αξία;

«Ο Αδριανός προχώρησε στην ώσμωση του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, μία ώσμωση που οδήγησε σε αυτό που ονομάζουμε κοινό δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό» ανέφερε η Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια της περιήγησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τους δημοσιογράφους στη νέα περιοδική έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο».

«Η έκθεση αφορά έναν “διάλογο” για έναν κόσμο, που φαίνεται ιδεατός και μοιάζει ίσως ότι είναι πολύ μακριά μας. Όμως είναι πάρα πολύ ζωντανός και σήμερα, απασχολώντας όλους τους πολίτες σε όλον τον πλανήτη. Γιατί; Γιατί αυτές οι ιδέες είναι παγκόσμιες και οικουμενικές και απασχολούν πάντοτε τους ανθρώπους» συμπλήρωσε η ίδια.

Η έκθεση, που αποτελεί μία συνεργασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, στις 18!00, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1.900 χρόνων από την ανάρρηση του φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανού στον θρόνο το 117 μ.Χ.

«Πρόκειται για έναν πολύ αγαπητό αυτοκράτορα πανευρωπαϊκά, γι’ αυτό τον λόγο, η ειδική αυτή επέτειος έχει γιορταστεί και γιορτάζεται ακόμα σε όλη την Ευρώπη από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία» σημείωσε η κ. Λαγογιάννη, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, τον λόγο που ήταν τόσο αγαπητός: «Επειδή δεν περιορίστηκε στη Ρώμη. Ήταν ένας κοσμοπολίτης, που ταξίδεψε πολύ, γνώρισε άλλους λαούς και πολιτισμούς και όπου πήγαινε ευεγερτούσε. Και το έργο του έχει μείνει, όπως το τείχος στη Βρετανία, ένα σωρό οικοδομήματα σε όλη την Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, γιορτάζουν όλοι την επέτειο των 1.900 χρόνων από την ανάρρησή του στον θρόνο».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.