Είναι ο τάφος του Ιησού…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η είδηση της επιβεβαίωσης της ηλικίας και άρα αυθεντικότητας του Τάφου του Ιησού έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα. Μια διαπίστωστη την οποία κατάφεραν να κάνουν επιστήμονες του ΕΜΠ. Η Τώνια Μοροπούλου, επικεφαλής της έρευνας, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζει πολύ σημαντικά τα συμπεράσματα της ανάλυσης από τα δείγματα του κονιάματος που συνέλεξε η ελληνική διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ όταν άνοιξε το Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, στον ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Διότι, όπως εξηγεί η επικεφαλής της ομάδας, «επιβεβαιώνουν ότι η κατασκευή είναι της εποχής του Μ. Κωνσταντίνου». Όπως, επίσης, ότι «από τις αναλύσεις των κονιαμάτων στον Ιερό Βράχο γύρω από τον Τάφο βρίσκουμε την ιστορική συνέχεια των επεμβάσεων που έχουν χαρακτηρίσει το Ιερό Κουβούκλιο».
«Χαρακτηρίσαμε και χρονολογήσαμε τα κονιάματα με πρότυπες και καινοτόμες μεθόδους και τα συμπεράσματα είναι πολύ σημαντικά. Διότι επιβεβαιώνουν ότι ο Τάφος του Χριστού, που κατά την Ιστορία αποκαλύφθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, ορθομαρμαρώθηκε από αυτόν» αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2016 και παρέδωσε στις 22/3/2017 το έργο αποκατάστασης του Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου.

Και συνεχίζει η κυρία Μοροπούλου την αφήγηση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δηλαδή, το κονίαμα που συνδέει την γκρίζα μαρμάρινη πλάκα που ακουμπάει πάνω στον Τάφο είναι της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ενώ τα κονιάματα που συνδέονται με την επάνω πλάκα -αυτήν την άσπρη μαρμάρινη πλάκα που απομακρύναμε για να ανοίξουμε τον Τάφο του Χριστού- αυτά, λοιπόν, τα κονιάματα ανάγονται σε εποχές μετά την καταστροφή του Τάφου από τους Μαμελούκους το 1244 μ.Χ και έως το 1550 μ.Χ που ήταν η αναγεννησιακή αναστήλωση από τον Mπονιφάτσιο ντι Ραγκούζα. Επίσης σπουδαίο εύρημα είναι ότι από τις αναλύσεις πολλών κονιαμάτων στον Ιερό Βράχο γύρω από τον Τάφο και όσον αφορά στις ορθομαρμαρώσεις βρίσκουμε την ιστορική συνέχεια των επεμβάσεων που έχουν χαρακτηρίσει το Ιερό Κουβούκλιο: από την Κωνσταντίνεια περίοδο, την Βυζαντινή, τους Σταυροφόρους, την αναγεννησιακή αναστήλωση, την αναστήλωση του Κομνηνού».

Η έρευνα και ανάλυση των κονιαμάτων έγινε από το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνικής των υλικών του ΕΜΠ, που διευθύνει η Τώνια Μοροπούλου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς.

«Συνεχίζουμε την έρευνα, κάνουμε δημοσιεύσεις, μοιραζόμαστε όλο αυτό το έργο με τον κόσμο» τονίζει η κ. Μοροπούλου.

Μαζί με την ομάδα του ΕΜΠ και σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το Βυζαντινό Μουσείο προετοιμάζουν τη μεταφορά στο Βυζαντινό Μουσείο της εικονικής έκθεσης του “National Geographic” για το μεγάλο έργο του Πανάγιου Τάφου. Η έκθεση «Tomb of Christ: The Holy Sepulchre Experience» άνοιξε τις πύλες της στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον και θα μεταφερθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 21 Μαΐου 2018.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.