“Ο Φάρος” ξεπέρασε τις προσδοκίες μας

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, επιλέγοντας τα τελευταία χρόνια, επιτυχώς, έργα σύγχρονων συγγραφέων να σκηνοθετήσει, έχοντας την ανάγκη να «πει» ιστορίες του σήμερα, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του, φέτος μεταφράζει και πρωταγωνιστεί στην μαύρη κωμωδία  του Κόνορ Μακφέρσον «Ο Φάρος».

Ένα έργο που απεικονίζει την άλλη όψη της πραγματικότητας, μέσα από την  ζωή τεσσάρων χαρακτήρων, με βεβαρημένο παρελθόν, που οι ανάγκες τους και τα παραστρατήματα τους, τους οδηγούν στα ίδια αδιέξοδα. Και όταν αναφέρομαι στην άλλη όψη της πραγματικότητας, εννοώ ότι αναφέρομαι στην  αποτυχημένη ζωή των ανθρώπων, που βαδίζουν με βάσει τα ζωώδες  ένστικτα τους, και είναι απόλυτα ελεγχόμενοι από τις επιθυμίες τους. Ανθρώπων που συνδιαλέγονται μόνο με τον διάβολο, αφού η συνείδηση τους είναι ελεγχόμενη από το εύφλεκτο υλικό που ρέει ακατάπαυστα στα σωθικά τους.

Το μόνο φως στη ζωή τους, είναι η θρησκευτική τους πίστη. Ίσως και η μόνη κινητήριος δύναμη που θα τους βοηθήσει να πατήσουν στην στεριά.

Η ιστορία δεν εξελίσσεται μέσα σε κάποιο ΦΑΡΟ, όπως αρχικά μπορεί να φανταστεί κάποιος,  αλλά σε ένα παραθαλάσσιο υπόγειο βόρεια του  Δουβλίνου. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, χρησιμοποιεί την μεταφορική σημασία της λέξης, αφού το έργο του Μακφέρσον φέρει τον τίτλο «Ο Ναυτικός». Τίτλος ο οποίος συνδέεται με το αρχαίο  αγγλοσαξονικό ποίημα « The Seafarer».

Αν η ζωή  των ναυτικών περιφέρεται μες τις φουρτουνιασμένες θάλασσες με τα πελώρια κύματα, η ζωή των ηρώων μας περιφέρετε ακυβέρνητη, παλεύοντας με τους εσωτερικούς  δαίμονες της.


Παραμονή Χριστουγέννων. Τέσσερις Ιρλανδοί  που έχουν αποτύχει σε όλα στη ζωή τους, τα αδέλφια Σάρκυ, (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.) και Ρίτσαρντ,(Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης). Ο  Ιβάν (Νίκος Ψαρράς) και  ο Νίκυ (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), συναντιόνται για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, καταναλώνοντας όλων των ειδών ποτά και παίζοντας πόκερ. Ένα βράδυ καθοριστικό και λυτρωτικό για τους ήρωες μας.   Όλα  αρχίζουν όταν τους επισκέπτεται  ο κύριος Λόκχαρτ(Αιμίλιος Χειλάκης), ένας μυστηριώδης, κομψός  άγνωστος, μ’ ένα  σχέδιο που πρέπει να πετύχει αυτή τη συγκεκριμένη νύχτα.  Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια ενός σκληρού παιχνιδιού πόκερ, που είχε ο Σάρκυ με τον Λόκχαρτ στην φυλακή, ο πρώτος  στοιχημάτισε την ζωή του. Ήταν ο μόνος τρόπος  για να κερδίσει την ελευθερία του, αφού είχε συλληφθεί για δολοφονία. Τότε οι δυο άνδρες είχαν συμφωνήσει ότι  κάποια στιγμή στο μέλλον θα είχαν  την ευκαιρία να παίξουν ακόμα μια παρτίδα. Ωστόσο ο Σάρκυ, ένας μόνιμα οργισμένος άνδρας,   είχε  επιστρέψει στο Δουβλίνο για να φροντίσει τον τυφλό αδελφό του.

Η Δεύτερη ευκαιρία του χτυπάει  την πόρτα.

Θα νικήσει τον διάβολο σε αυτό το παιχνίδι;

Η ζωή  Θα του δώσει δεύτερη ευκαιρία;

Όπως λέει και στο ποίημα «Αυτή η ιστορία είναι αληθινή και είναι δικοί τους»


“Ο Φάρος” λοιπόν ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Είναι μια πολύ καλή σύγχρονη παράσταση, η οποία  διεκδικεί την θέση της στον μεγάλο κόσμο της εποχής μας. Ο Μαρκουλάκης ναι μεν δίνει  έμφαση σε αυτήν την «τρυφερή παραβολή για την εξιλέωση και τη λύτρωση»,  αλλά καταλαβαίνει  από την αρχή, ότι το παιχνίδι με τον θεατή, θα παιχτεί στις ερμηνείες και  γι αυτό  επιλέγει αυτούς τους τέσσερις σημαντικούς ηθοποιούς. Και οι τέσσερις ενσωματώνονται απόλυτα με τους ρόλους τους, αφήνοντας τον θεατή ικανοποιημένο για το θέαμα που επέλεξε να δει.  Όσο για την ερμηνεία του Μαρκουλάκη στο ρόλο του τυφλού Ρίτσαρντ; αυτή είναι και η Μεγάλη έκπληξη!!

Τα σκηνικά είναι της Αθανασίας Σμαραγδή και οι φωτισμοί του  Αλέκου Γιάνναρου. Ενώ η μουσική είναι του Μίνου Μάτσα και τα κουστούμια της Μαρίας Κοντοδήμα.



 


Ο πολυβραβευμένος «Φάρος» παίζεται με επιτυχία στο Θέατρο Αθηνών από τις αρχές Οκτωβρίου. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 2006 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, στο Λονδίνο και ακολούθως το 2007 στη Ν. Υόρκη, στο Μπρόντγουεϊ, και τις δυο φορές σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα και τιμήθηκε με υποψηφιότητες κσι βραβεία Ολιβιέ και Τόνυ.


{…}

Όλοι φοβόμαστε τον Θεό, επειδή περιφέρεται στο σύμπαν.

Δίνει ζωή στον κόσμο και φως στον ουρανό.

Ο θάνατος χτυπά τους ανόητους που ξεχνούν τον Θεό τους.

Αυτός που ζει ταπεινά έχει αγγέλους από τον Ουρανό

Που θα του  φέρουν  θάρρος και δύναμη και πεποίθηση.

{…} Αντιμετώπισε όλο τον κόσμο με αγάπη  και όχι με κακό,  γιατί το αξίζει

Κάτω από την σκέπη του κύριου,  η μοίρα είναι ισχυρότερη

Γεννηθήκαμε από την  αγάπη του Θεού και την Ελπίδα τ΄ουρανού

Για να φτάσουμε σε αυτή την αιώνια χαρά, πρέπει να δοξάσουμε τον αιώνιο, αμετάβλητο δημιουργό της γης. “The Seafarer”

 


Θέατρο ΑΘΗΝΩΝ, Βουκουρεστίου 10, τηλ. 210 3312343

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη- Πέμπτη –Παρασκευή: 9:00μμ

Σάββατο & Κυριακή: 9:15μμ

Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 6:00μμ

Απογευματινή Κυριακής (από 3/12): 6:00μμ


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Τετάρτη,Πέμπτη,Παρασκευή,Κυριακή (απογευματινή από 3/12 και βραδυνή): 20ε,17ε,14ε

Φοιτητικό (πλην Σαββάτου βράδυ):14 ε

Νεανικό (έως 26 ετών)& άνω των 65 ετων:14ε (Τετάρτη & Πέμπτη)

Ανέργων:10 ε (Τετάρτη & Πέμπτη)

Λαϊκή Απογευματινή Σαββάτου :17ε

Βραδινή Σαββάτου: 20ε

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ


Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας:

www.ticketmaster.gr

Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111

Με μετρητά: Εκδοτήρια του Θεάτρου Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, τηλ. 21033312343 (ώρες ταμείου εκτός Δευτέρας: 10:30πμ- 1:30μμ & 5:00μμ-9:30μμ)

Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας (VISA ή MASTERCARD) καθώς και μετρητά: Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ &  COSMΟΤΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.