Τσίπρας-Ερντογάν: Άνοιξε όλη η βεντάλια των θεμάτων, εκατέρωθεν αιχμές

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αναμφισβήτητα από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις Τύπου μεταξύ αρχηγών κρατών, με όλα τα κρίσιμα θέματα να ανοίγουν και τους δύο ηγέτες να τοποθετούνται σε πραγματικό χρόνο κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. 

Ένταση στο Αιγαίο, Κυπριακό, προσφυγικό, θρησκευτικές ελευθερίες και αντιμετώπιση των μειονοτήτων, αλλά και η συνθήκη της Λωζάνης και οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί (με ειδική ερώτηση από Τούρκο δημοσιογράφο για τη θέση Τσίπρα για αυτό το ζήτημα) ήταν εκ των θεμάτων που άνοιξαν.

Στιγμές που οι θεατές «δαγκώθηκαν» ως προς το τι θα ειπωθεί στη συνέχεια και πώς θα αντιδράσει ο εκρηκτικός και απρόβλεπτος -όπως φάνηκε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο- Ερντογάν η αναφορά Τσίπρα στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και στην ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Πάντως, πέρα από τις εκατέρωθεν αιχμές και καρφιά, οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα βήματα που έγιναν κατά τις συναντήσεις τους για εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο προσφυγικό, αναδεικνύοντας τις απαιτήσεις τους έναντι και της ΕΕ.

Χαρακτηριστική η φράση με την οποία έκλεισε ο Έλληνας πρωθυπουργός την αρχική πριν τις ερωτήσεις τοποθέτησή του. Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι το 2018 είναι έτος ορόσημο για την Ελλάδα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία αξιοποιώντας το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, «να συνδράμουμε ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς».

«Σας καλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και στην ευκολία των προκλήσεων, αλλά στο να οικοδομούμε γέφυρες με στέρεα θεμέλια, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλεγγύη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχτεί αυτή την πρόταση, γιατί αν δεν την αποδεχτεί αυτό θα αποβεί σε βάρος των δύο λαών, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Μπορούμε να τα κατάφερουμε» είπε.

Με την ευχή να συνεχιστεί η εμπορική, οικονομική, πολιτιστική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, έκλεισε την τοποθέτησή του και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.