ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eπιστολή προς την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας…Του Μ.Γ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με το παρόν έγγραφο, εσάς προσωπικά και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., σας καθιστώ απόλύτως υπεύθυνους και υπόλογους για την από εδώ και στο εξής οικονομική συμπεριφορά μου ως δανειολήπτη, για τους παρακάτω βάσιμους και αληθινούς λόγους:
1. Στις 28/7/2017, αναίτια και απροειδοποίητα, αποστείλατε επιστολή στα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ), με την οποία κοινοποιήσατε την πρόθεσή σας να μην καταβαλλετε από τον Οκτώβριο του 2017 το μετεργασιακό αυτό βοήθημα, το οποίο θεσπίστηκε το 1949 και έκτοτε η Εθνική Τράπεζα κατέβαλλε ανελλιπώς μέχρι σήμερα, ανεξαρτητως των εκάστοτε οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα και στην Τράπεζα.
2. Στις 27/9/2017 και ενώ είχατε δεσμευτεί, στη συναντηση που ακολούθησε την πρώτη επιστολή σας με τους εκπροσώπους μας, πως δεν θα προχωρήσετε σε μονομερείς ενέργειες μέχρι τη λειτουργία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Σ.Σ.Ε.Τ.Ε.), αποστείλατε νέα επιστολή επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή σας να μην καταβαλλετε τα χρήματα που οφείλατε στον ΛΕΠΕΤΕ, κοινοποιώντας μάλιστα την πρόθεση σας αυτή στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στον Υπουργό Οικονομικών, στην Υπουργό Εργασίας και στον αρμόδιο Υφυπουργό εργασίας.Γνωρίζοντας ότι ο έλεγχος του Τραπεζικου συστήματος,περιήλθε από την ανακεφαλαιοποιηση στην Ε.Κ.Τ. και στον Ε.S.M  [Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) είναι ένα μόνιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης, το οποίο θα διαδεχτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  μέσω του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. ],Μ ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ Η ΕΚΆΣΤΟΤΕ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης νομοθετικής στις συστημικές Τράπεζες,δεδομένου  ότι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΟΡΓΑΝΑ.
3. Από την 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 δε καταβάλλατε τις οφειλές της Τράπεζας προς τον ΛΕΠΕΤΕ, κάτι που προκάλεσε ασσύμετρη βλάβη σ’ εμένα και την οικογένειά μου, με μείωση της συντάξεως μου κατά 40-45%.
4. Ο λογαριασμός αυτός, όπως ασφαλώς γνωρίζετε μιάς και υπήρξατε μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του, συστήθηκε το 1949 και είναι λογαριασμός εγγυημένων παροχών όπως προκύπτει,από το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του αλλά  καί από γνωματεύσεις κορυφαίων νομικών, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ….ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,

αλλά ΚΑΙ από την αδιάλλειπτη καταβολή του από την Τράπεζα μέχρι σήμερα.
5. Όσοι με κάποιον τρόπο ενεπλάκησαν στη διαχείριση αυτού του λογαριασμού, μεταξύ των οποίων κι εσείς, έχουν μεγάλες ευθύνες για τη διαχείρισή του, οι οποίες θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν όπως αρμόζει. Αυτό, προς το παρόν έπεται μιάς και, κατ’ αρχήν, θα προχωρήσει μέσω των συλλογικών οργάνων μας, ενώ άν αυτά αδρανήσουν, διατηρώ το δικαίωμα να επανέλθω εώς άμεσα θιγόμενος και έχων έννομο συμφέρον.
6. Η επιμονή σας αυτή να διακόψετε την παροχή ΛΕΠΕΤΕ, αυθαίρετα και απροκάλυπτα, συνιστά βαρυτατο οικονομικό πλήγμα για μένα προσωπικά, με απρόβλεπτες οικονομικές και άλλες προεκτάσεις τις οποίες θα αναλύσω παρακάτω:
– Εργάστηκα με συνέπεια όλα τα αυτά τα χρόνια στην Τράπεζα, προσδίδοντας σ’ αυτήν οικονομική υπεραξία και κύρος στο όνομά της ως την πιό μεγάλη και αξιόπιστη Τράπεζα της Ελλάδος.
– Πλήρωσα ανελλιπώς όλες τις εισφορές που μου αναλογούσαν, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του ΛΕΠΕΤΕ και σαφέστατα αυτό έγινε με την προσδοκία της απολαβής όσων δικαιούμαι, βάσει του ίδιου κανονισμού που πλήρωσα τις εισφορές και που έχει επικυρωθεί (ώς προς τη σύστασή του αλλά και ως προς τις τροποποιήσεις του) από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Τήρησα δηλαδή όλες τις υποχρεώσεις μου που απορρέουν από τη μεταξύ μας συμβατική σχέση.
– Κατά την αποχώρησή μου από την ενεργό υπηρεσία έλαβα σοβαρά υπ’ όψη μου πως το οικονομικό αυτό βοήθημα, αποτελεί αντιμισθία για την πολυετή παροχή των υπηρεσιών μου και είναι δεδομένο για όλη την υπόλοιπη ζωή μου όπως ήταν για όλους όσους προηγήθηκαν συνταξιοδοτούμενοι. Ασφαλώς το δεδομένο της ισόβιας παροχής βάρυνε ουσιαστικά στη λήψη της απόφασής μου να αποχωρήσω.
– Η παροχή αυτή ουσιαστικά και τυπικά αποτελούσε και αποτελεί μισθό και σαν τέτοιο τον αντιμετώπισε η Τράπεζα μέχρι σήμερα δίνοντας αυξήσεις ανάλογες με την κερδοφορία της (επίδομα ισολογισμού). Σε μία δε σχετικά πρόσφατη περίπτωση, για να εκφράσει την ευαρέσκειά της αύξησε τις απολαβές του ΛΕΠΕΤΕ κατά 40%. Στην κερδοροφορία αυτή βέβαια συνεισφέραμε τα μέγιστα, αφού, σύμφωνα και με τα παγκόσμια δεδομένα και άσχετα από τη μείωσή του λόγω τεχνολογίας, το προσωπικό της Τράπεζας ήταν και παραμένει η αιχμή του δόρατός των τραπεζών.
– Η Εθνική Τράπεζα για την οποία εργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε εγγύηση για την εφ’ όρου ζωής καταβολή του βοηθήματος αυτού, όπως έπραξε και με όλους όσους το έλαβαν από το 1949 μέχρι σήμερα. Αλλωστε η Τράπεζα ωφελήθηκε τα μέγιστα από την πρόωρη αποχώρησή μου ΛΌΓΩ ΠΛΉΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΟΎΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΩ ΤΟΥ   80%- Με βάση όλα αυτά τά δεδομένα οργάνωσα τη διαχείριση του οικογενειακού μου προυπολογισμού και δημιούργησα ανάλογες υποχρεώσεις στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μου παρείχε η σύνταξή μου και ο ΛΕΠΕΤΕ.
– Οι οικονομικές υποχρεώσεις που δημιούργησα προς την Τράπεζα βασιζόταν αποκλειστικά στα εξής δύο δεδομένα: τη σταθερότητα της σύνταξης που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα της Ελλάδος και την σταθερότητα του ΛΕΠΕΤΕ που είναι εγγυημένος από την Εθνική Τράπεζα.
– Μέχρι σήμερα, παρά τις νομοθετικές περικοπές της κύριας σύνταξης, προσπάθησα να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου απέναντι στην Τράπεζα, στερούμενος πολλές φορές ακόμη και τα απαραίτητα.
– Η βίαιη ανατροπή που εσείς προκαλείτε με την απόφασή σας να μη καταβάλλετε τα χρήματα που οφείλετε στον ΛΕΠΕΤΕ, συνιστά πρόκληση σημαντικής οικονομικής βλάβης στα οικονομικά μου δεδομένα, αφού αφαιρείτε από τον οικογενειακό μου οικονομικό προγραμματισμό το σαράντα περίπου τοις εκατό.
– Αντιλαμβάνεστε ασφαλώς πως οι αποδεδειγμένα καλές μου προθέσεις δεν είναι αρκετές πλέον για να συνεχίσω να είμαι συνεπής δανειολήπτης και πως την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό την έχετε εσείς.
Κύριε Φραγκιαδάκη,
Λόγω της θέσης σας και πέρα από το προσωπικό πρόβλημα που μου δημιουργήσατε, οι επιλογές σας έχουν βαρύνουσα κοινωνική σημασία. Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πως η Η ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ κ.ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

Του Μ.Γ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κύριε Φραγκιαδάκη,

απόφασή σας να διακόψετε την καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ, εκτός από εμένα, επιδρά καταλυτικά και καταστρεπτικά σε χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι έχοντας εμπιστοσύνη στην Τράπεζα, οργάνωσαν τη ζωή τους με δεδομένη την αδιάλλειπτη καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειες, παιδιά, εγγόνια, ασθένειες, φάρμακα, ανάγκη για τροφή και ένδυση, αγαθά τα οποία εγγυάται το σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.
Πάνω απ’ όλα όμως έχουν αξιοπρέπεια την οποία με πολύ μόχθο και αγώνα διατήρησαν σε ολόκληρη τη ζωή τους και την οποία προσβάλλετε βάναυσα με την οικονομική ανέχεια και τη φτωχοποίηση στην οποία τους οδηγείτε.
Μη επιτρέψετε να μείνει το όνομά σας στην ιστορία της χώρας μας ως ο καταστροφέας χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι δεν διέπραξαν κανένα λάθος παρά μόνο εμπιστεύτηκαν τη «μεγάλη μας φίλη» την οποία με τις επιλογές σας θα καταστήσετε μελλοντικά το «μεγάλο μας εχθρό».
Όσον αφορά εμένα προσωπικά, σας διαβεβαιώνω πως θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις θα προσπαθήσω να  παραμείνω συνεπής δανειολήπτης πλήν όμως θεωρώ πως αυτό είναι αδύνατον να συμβεί στο εξής, αφού με την επιλογή σας να σταματήσετε να εκπληρώνετε τις συμβατικές σας υποχρεώσεις προς τον ΛΕΠΕΤΕ, μειώσατε δραματικά το εισόδημά μου.
Ασφαλώς η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, βαραίνει αποκλειστικά εσάς προσωπικά και το Δ.Σ. τηςΤράπεζας, για τις αδικαιολόγητες και πέραν κάθε νομιμότητας αποφάσεις σας.
Επιφυλλάσσομαι δε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου, αν και όταν απαιτήσετε από εμένα τις οφειλές μου.-

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.