Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μάρας Χωματίδη στον ΙΑΝΟ “Φόνος με Ενδεχόμενο βλακείας”

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

«Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας» είναι το πρώτο βιβλίο της Μάρας Χωματίδη, από τη νεα σειρά Ελληνική Λογοτεχνία των Εκδόσεων Διάπλαση, που παρουσιάστηκε στον Ιανό την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.


 

Για το βιβλίο  μίλησαν η  Λιάνα Κανέλλη αλλά και Ελένη Γκίκα.

Η Λιάνα Κανέλλη, όπως πάντα καυστική και ειλικρινής, μίλησε για το βιβλίο αλλά και για την φίλη της Μάρα Χωματίδη:

«Η Μάρα που γνωρίζω είναι από τα  μικρά θαύματα του ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Είμαι τυχερή που την έχω φίλη. Όταν μου είπε τον  τίτλο του βιβλίου  «Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας». Απόρησα. Είπα,  η Μάρα είναι θεατράλ προσωπικότητα, είναι άνθρωπος της σκηνής, θα μπορούσε να παίζει σε πολλές ταινίες. Όταν διάβασα το βιβλίο, είπα αυτή η γυναίκα είναι έξυπνη.  Γιατί  έχω σκεφτεί όλα τα ενδεχόμενα ενός φόνου. Αλλά φόνος με ενδεχόμενο βλακείας, και κυρίως όταν είναι δεδομένη η βλακεία, είπα της Μάρας της κόβει το κεφάλι.

Όταν το διάβασα το βρήκα Ωραίο βιβλίο, μαύρο, έξυπνο.  Καταρχήν το διάβασα  μονορούφι γιατί με γοήτευσε και μου άρεσε. Έχει αστικό λεξιλόγιο το οποίο έχει ενδυθεί και περιβληθεί τον τύπο του διανοούμενου.  Γράφει όπως μιλάνε οι άνθρωποι στον  21ο αιώνα, στην Αθήνα. Οι ειδικοί θα το πουν ρεαλιστική γραφή, αλλά για μένα δεν μετράει αυτό, γιατί αυτή η μορφή γραφής, κάνει το διάβασμα ωραίο και εύκολο. Μετά έχει ένα σασπένς.  Υπάρχουν  εφοπλιστές, συνδικαλιστές, μαντάμ σουσούδες, εξωτικές μορφές με δουλειές στην ιντερπόλ, έχει γκόμενους που το μπράτσο κρύβεται πίσω από σινιέ πουκάμισο. Και το συναρπαστικό έχει ένα κοκκινιστό που το λέει ραγού.. γιατί το ραγού είναι μια άλλη προσέγγιση του κοκκινιστού.»


{youtube}tXbQMu_F5Qs{/youtube}


Η Ελένη Γκίκα με τη σειρά της,  χαρακτηριστικά είπε: «Θα μιλήσω για μια συγγραφέα που μπαίνει τώρα στο χώρο της λογοτεχνίας. Η Μάρα Χωματίδη, συνεργαζόταν με τις Εκδόσεις Διάπλαση από παλιότερα, γράφοντας παιδικά βιβλία. Μετά από παρότρυνση του εκδότη, την έπεισε να μπει και στο κόσμο της λογοτεχνίας, με αποτέλεσμα η Μάρα να γράψει ένα μυθιστόρημα,   θεατρικό –  πρόζα. Αυτό είναι από πολύ δύσκολο, έως αδύνατο. Άντε να το έχει προσπαθήσει  ο Μάνος Κοντολέων και να το έχει καταφέρει ο Μανιώτης. Η Μάρα το ανέλαβε αυτό και το έκανε σαν δεξιοτέχνης. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, ότι αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο. Και το σημαντικότερο, είναι ένα βιβλίο που έχει χιούμορ.»

Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια από τους  Αφροδίτη Φρυδά, Χρήστο Μουστάκα και  Αυγερινό Σέρμπο. Ενώ στο πιάνο τους συνόδευσε η Πηγή Λυκούδη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.