Άγκυρα προς Αθήνα: Παραδώστε τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tην αξίωση της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών επανέλαβαν κατά τη συνάντηση τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στη χώρα μας με επικεφαλής τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της γείτονος Μπιλάλ Ουτσάρ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δίωρη συνάντηση καταρχήν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων οι γενικοί γραμματείς Μαρία Γιαννακάκη και Δημήτρη Παπασπύρου, ενώ στη συνέχεια είχαν συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Και ενώ αρχικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επίσημα είχε γίνει γνωστό, ότι το θέμα των οκτώ δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων, εντούτοις το θέμα ετέθη στο πλαίσιο της θέσης της τουρκικής πλευράς, που ζητά επιμόνως την έκδοση των οκτώ, τους οποίους κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού τ ου 2016.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους Τούρκους αξιωματούχους ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής “η συζήτηση έγινε με όρους διαυγείς και καθαρούς” και εξηγήθηκε όπως επισήμανε στην τουρκική πλευρά “ότι θέμα έκδοσης των οκτώ δεν μπορεί να υπάρξει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου” για την οποία ο έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι “είναι απόλυτα σεβαστή από όλους και από την ελληνική κυβέρνηση”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης διευκρίνισε ερωτηθείς σχετικά ότι για να ισχύσει η εκδοχή της δίκης των οκτώ στην Αθήνα, πρόταση που ο ίδιος είχε δημόσια διατυπώσει, πρέπει οι τουρκικές αρχές να υποβάλουν σχετική πρόταση, ενώ ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ελληνικής πλευράς για το θέμα των οκτώ τόνισε “ότι η θέση μας είναι εκείνη που δημόσια έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός”.

Με άλλα λόγια ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση πέραν του ότι ετέθη το θέμα από τουρκικής πλευράς για τους οκτώ, άφησε να εννοηθεί ότι η όποια εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί πρωτοβουλία της Τουρκίας η οποία μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες ή να υποβάλλει νέο αίτημα έκδοσης με νεότερα στοιχεία η αίτημα για δίκη τους στην Ελλάδα.

Πάντως, η υπόθεση συνεχίζει να απασχολεί έντονα την τουρκική πλευρά και τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε ήδη πρόσκληση να μεταβεί στην Άγκυρα στο άμεσο μέλλον.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

«Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινιστήκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία.

»Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των 8.

»Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός


»Για ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης:

»Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά.


»Δέχθηκα επίσημη πρόσκληση και την αποδέχθηκα».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.