Βερολίνο: Ομιλία του Ομπάμα στην Πύλη του Βραδεμβούργου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τον στόχο της Ουάσινγκτον για νέα συμφωνία με τη Μόσχα για μείωση των πυρηνικών κεφαλών, κατά ένα τρίτο, πρόκειται να ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πολυαναμενόμενη ομιλία του μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

 

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να θέσει τον στόχο να μειωθούν τα πυρηνικά όπλα μέχρι και κατά ένα τρίτο από τα επίπεδα που έχουν ήδη πέσει μετά την συμφωνία «New START» με την Ρωσία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «θα εκφράσει επίσης το στόχο μείωση των αμερικανικών και ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, και τη δέσμευση να συνεργαστεί με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη προτάσεων που μπορούν να εξεταστούν με τη Ρωσία προς αυτόν τον σκοπό», ανέφερε επίσης ο αξιωματούχος.

Ο αμερικανός πρόεδρος έφτασε το αργά το απόγευμα της Τρίτης στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου και θα μείνει για σχεδόν ένα 24ωρο. Ο Ομπάμα είχε τύχη θερμότατης υποδοχής από τους βερολινέζους το 2008 (αμέσως μετά την πρώτη εκλογή του) αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως δεν είναι πια -ούτε- στη Γερμανία ο πρόεδρος του «Ναι, μπορούμε».

Κορύφωση της επίσκεψής τους θα είναι η ομιλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου: Η ομιλία ενός αμερικανού προέδρου σε αυτό το σημείο φέρει τεράστιο συμβολικό βάρος, λόγω Ρίγκαν. Το 1987, ο Ρίγκαν είχε απευθυνθεί από εκείνο το σημείο και πάλι στη Μόσχα καλώντας την «να ρίξει αυτό το Τείχος».

Εάν επιβεβαιωθεί η αναφορά για τις προθέσεις Ομπάμα, η Πύλη του Βραδεμβούργου θα γίνει και πάλι βήμα προς τη Ρωσία, αυτή τη φορά για κοινά βήματα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.